Jako, że jest to mój pierwszy post chciałbym podkreślić fakt powitania

Długo zastanawiałem się, czy mój wątek umieścić tu, w środowiskach graficznych, czy w programach... mam nadzieję, że trafiłem.
Posiadam świeżo zainstalowane ubuntu. No, nie tak całkiem świeżo.
Jest to ubuntu z doinstalowanym pakietem gnome-session-fallback, a na to zainstalowanym kde. Unity odrzuciło mnie na dzień dobry, z kolei to moim zdaniem protetyczne gnome nie dało się w odpowiednim stopniu konfigurować i tak wylądowałem na kde.
Posiadam również problematycznego radeona 9550. Zrobiłem porządek z fglrx i zainstalowałem najnowsze otwarte sterowniki według tych instrukcji:
http://www.ubuntu-pomoc.org/calkowite-u ... d-podstaw/
viewtopic.php?f=136&t=163226
Co do reszty jest to niemłody już p4 2,4 ghz z 768 mb ram-u.
Moje zasadnicze pytanie dotyczy płynności odtwarzania filmów na stronach www przy użyciu flasha. Jego samego próbowałem 'podrasować' przy użyciu dodatku do FF - FlashAid. Efekt jest taki, że na youtube.com jeszcze idzie coś obejrzeć, ale praktycznie na każdej innej stronie obraz jest mniej lub bardziej ślamazarny. Czy na mojej konfiguracji da się wycisnąć coś więcej? Znane są mi problemy z flashem pod linuxem, ale czy problemy te sprowadzają się do niemożliwości oglądania w/w filmów?
Tytuł mojego wątku dotyczy wydajności w ogóle, gdyż z samymi filmami, czy też ich brakiem, mogę sobie poradzić. Najbardziej jednak intryguje mnie, czy nie powienienem zainstalować na czysto kubuntu. Jeśli wzrost ogólnej wydajności byłby zawuażalny, gdybym wiedział, że tak będzie, bez zwłoki bym to zrobił. A gdyby ta poprawa miała jeszcze oznaczać poprawne funkcjonowanie flasha... Ale boję się, że może nie dać to zbytniego efektu, a Jednak zdążyłem już to i owo w systemie podostosowywać pod siebie.
Od kilku lat próbuję się przekonać do linuxa, konkretnie używać go bez zbytniego gmerania. Wraz z 12.04 wszystkie moje problemy wydały się ustąpić (obsługa 2 monitorów, udostępnianie sieci via bluetooth i in.), jednak fakt zakończenia przez ati wypuszczania sterowników dla mojej karty uniemożliwia mi cieszenie się systemem w pełni. Zawsze coś

Podsumowując:
1. Czy wymiana mojego systemu na kubuntu da zauważalną poprawę wydajności?
2. Czy da się coś zrobić z flashem?
Dziękuję i pozdrawiam
Łukasz G.