Kernele testowe/stabilne wersja v21.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Kernele testowe wersja v21.x - atom oraz K8
witek podobnie mysle o dystrybucji Kubuntu, juz jakis czas zastanawiam sie czy nie przejsc na Minta KDE.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
- witek
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
A co za różnica Kubuntu czy Mint KDE - to przecież to samo tylko z inną tapetą i programem do aktualizacji. Bebechy te same. Chyba, że rzeczywiście w repo Minta znajdują się poprawione wersję pakietów "zepsutych" przez Unity/Canonicall.JerryG pisze:witek podobnie myślę o dystrybucji Kubuntu, już jakiś czas zastanawiam się czy nie przejść na Minta KDE.
Swoje "wynaturzenia" napisałem, ponieważ eXt73 wykonuje niesamowitą pracę by nam zrobić dobrze no i w sumie to i sobie

Tylko czy aby jego wysiłki nie zostaną zniweczone przez "szpeców" z Canonicall bo sobie coś tam ubzdurają dla Unity. W poście bodajże "Ubuntu 12.10 co mnie boli..." podany jest przykład zmiany miejsca zapisu ustawień czy startu PA. Za chwilę może się okazać, że przeniosą lub wykastrują np. zarządzanie zasilaniem bo tak - zamiast naprawić to wyłączyć, jak zrobili to z hibernacją. W pozostałych dwóch dystrybucjach, które posiadam (openSuse i Fedora) jakoś dało się naprawić lub nie zepsuć i działa bez zająknięcia.
o jak miłowitek pisze:Witam
Instalator pierwsza klasa. Na pewno teraz całość wygląda lepiej i bardziej profesjonalnie.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
Witam po raz wtóry,
Niestety ale nadal mam problem z kubuntu 12.04. Po instalacji według podanej kolejności powiedzmy że działało wszystko dobrze. Podkreślam instalacji na świeżym systemie - musiałem tylko zainstalować powtórnie sterowników do grafiki bo coś z nimi było nie tak. Po tym zabiegu wszystko zaczęło działać idealnie. System ładnie się włączał i chodził zauważalnie szybciej i płynącej od standardowej instalacji. Więc postanowiłem go zaktualizowac, ale nie do 12.10 ale tylko oprogramowanie w mulonie bo znalazł jakieś aktualizacje. Ściągnął, zainstalował a ją uruchomieniem komputer ponownie i zonk. Znów nie doczekalem się okna logowania i problem był ten co poprzednio: sened disabled problem. Po zastanowieniu poprzednio też za każdym razem robiłem update systemu - czy to przez mulona czy konsolowe apt-get.
Zatem pytanie to czy aktualizacja może mieć taki skutek? I jak tak to aktualizacja jakiego składnika? Wczoraj mi się już nie chciało kolejny raz instalować linuxa ale dziś sprawdze czy instalka i tylko aktualizacja daje taki problem czy też to tyczy się aktualizacji na kernelach Pana Tomasza.
Pozdrawiam
Łukasz
Ps. Przepraszam za jakieś błędy jeśli są ale pisze z telefonu i próby poprawy wyrazów kończą mi się wieszaniem klawiatury.
-- 28 lis 2012 09:13 --
Witam po raz wtóry,
Niestety ale nadal mam problem z kubuntu 12.04.
Niestety ale nadal mam problem z kubuntu 12.04. Po instalacji według podanej kolejności powiedzmy że działało wszystko dobrze. Podkreślam instalacji na świeżym systemie - musiałem tylko zainstalować powtórnie sterowników do grafiki bo coś z nimi było nie tak. Po tym zabiegu wszystko zaczęło działać idealnie. System ładnie się włączał i chodził zauważalnie szybciej i płynącej od standardowej instalacji. Więc postanowiłem go zaktualizowac, ale nie do 12.10 ale tylko oprogramowanie w mulonie bo znalazł jakieś aktualizacje. Ściągnął, zainstalował a ją uruchomieniem komputer ponownie i zonk. Znów nie doczekalem się okna logowania i problem był ten co poprzednio: sened disabled problem. Po zastanowieniu poprzednio też za każdym razem robiłem update systemu - czy to przez mulona czy konsolowe apt-get.
Zatem pytanie to czy aktualizacja może mieć taki skutek? I jak tak to aktualizacja jakiego składnika? Wczoraj mi się już nie chciało kolejny raz instalować linuxa ale dziś sprawdze czy instalka i tylko aktualizacja daje taki problem czy też to tyczy się aktualizacji na kernelach Pana Tomasza.
Pozdrawiam
Łukasz
Ps. Przepraszam za jakieś błędy jeśli są ale pisze z telefonu i próby poprawy wyrazów kończą mi się wieszaniem klawiatury.
Witam po raz wtóry,
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Zainstaluj Pan Kubuntu 12.10. Nie wiem, jaka aktualizacja mogla to powodować ... zbyt mało danych posiadam.lszlacht pisze:Witam po raz wtóry,
Pozdrawiam
Łukasz
Witam po raz wtóry,
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
Tak po aktualizacjach moze jak ja to mowie system swirowac, odczuwam to u siebie.
Mam poparcie tej tezy, na drugim laptopie corka robi aktualizacje, gdy jej powiem ze moze, w tej chwili jej nic nie swiruje system.
Nie wiem czy winni sa programisci z Cannonical czy KDE, czy tez stery Intela, a moze wszyscy po trochu.
Juz zaczyna mnie to za mocno wkurzac istna loteria - naprawi sie po aktualizacjach czy bedzie bardziej swirowal.
Mam poparcie tej tezy, na drugim laptopie corka robi aktualizacje, gdy jej powiem ze moze, w tej chwili jej nic nie swiruje system.
Nie wiem czy winni sa programisci z Cannonical czy KDE, czy tez stery Intela, a moze wszyscy po trochu.
Juz zaczyna mnie to za mocno wkurzac istna loteria - naprawi sie po aktualizacjach czy bedzie bardziej swirowal.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
- witek
- Wytworny Kaczor
Jak najbardziej. Zawsze lepiej/profesjonalniej wygląda projekt gdy skupia w sobie wszystkie części niż każda część jest osobnym bytem - skryptem. Po drugie takie podejście to też szacunek dla klienta, który zamiast uruchamiać kolejne skrypty może korzystać z jednego poprawnie działającego programu.NetBit73 pisze:o jak miłowitek pisze:Witam
Instalator pierwsza klasa. Na pewno teraz całość wygląda lepiej i bardziej profesjonalnie.Czyli jest motywacja, żeby kontynuować prace:)
Mam pytanie, a może sugestię, czy dałoby się i czy jest to w ogóle potrzebne (opinie innych użytkowników), by instalator podawał co jest już zainstalowane. Dokładnie chodzi mi o taką sytuację np. ktoś zgłasza błąd w działaniu komputera po instalacji. Padają pytania czy zainstalował APM, cpufreqd itp. Wtedy uruchamia instalator, a on po kliknięciu w przycisk np. raport, poda - APM - v1.8, cpufreqd - ok itp.
Wiesz co myślę, o tym, mam właśnie kolejną wersję instalatora, który trochę zmieni podejście do instalacji, skrypt będzie generował "podskrypty", w których będzie widać czy wygenerowały się odpowiednie polecenia. Myślę, że to ułatwi szukanie ewentualnych błędów.witek pisze:NetBit73 pisze:witek pisze:Witam
Mam pytanie, a może sugestię, czy dałoby się i czy jest to w ogóle potrzebne (opinie innych użytkowników), by instalator podawał co jest już zainstalowane. Dokładnie chodzi mi o taką sytuację np. ktoś zgłasza błąd w działaniu komputera po instalacji. Padają pytania czy zainstalował APM, cpufreqd itp. Wtedy uruchamia instalator, a on po kliknięciu w przycisk np. raport, poda - APM - v1.8, cpufreqd - ok itp.
Co zaś tyczy Twojej sugestii, myślę, że e X t 7 3 podpowie mi jak to sprawdzić, dorzucenie takiego sprawdzacza, nie powinno stanowić wielkiego wyzwania, muszę tylko od niego uzyskać info jak to robi ręcznie i jakoś ten proces zautoamatyzujemy. Dzięki za pomysł.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Witam
może było ale jakoś przeoczyłem, chciałem zapytać kiedy będą dostępne kernele i7?
może było ale jakoś przeoczyłem, chciałem zapytać kiedy będą dostępne kernele i7?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Kwestia instalatora fakt jest super i tu Kolega Netbit73 się wykazuje ... i mam nadzieje będzie jeszcze lepszy o czym niżejwitek pisze:A co za różnica Kubuntu czy Mint KDE - to przecież to samo tylko z inną tapetą i programem do aktualizacji. Bebechy te same. Chyba, że rzeczywiście w repo Minta znajdują się poprawione wersję pakietów "zepsutych" przez Unity/Canonicall.JerryG pisze:witek podobnie myślę o dystrybucji Kubuntu, już jakiś czas zastanawiam się czy nie przejść na Minta KDE.
Swoje "wynaturzenia" napisałem, ponieważ eXt73 wykonuje niesamowitą pracę by nam zrobić dobrze no i w sumie to i sobie
Tylko czy aby jego wysiłki nie zostaną zniweczone przez "szpeców" z Canonicall bo sobie coś tam ubzdurają dla Unity. W poście bodajże "Ubuntu 12.10 co mnie boli..." podany jest przykład zmiany miejsca zapisu ustawień czy startu PA. Za chwilę może się okazać, że przeniosą lub wykastrują np. zarządzanie zasilaniem bo tak - zamiast naprawić to wyłączyć, jak zrobili to z hibernacją. W pozostałych dwóch dystrybucjach, które posiadam (openSuse i Fedora) jakoś dało się naprawić lub nie zepsuć i działa bez zająknięcia.

Zatem tak ... może i Ja trochę żalów wyleje

Co do optymizacji i relacji inne dystrybucje - Kubuntu/Ubuntu ... zatem tak tu kwestia dystrybucji jest wtórna ... zasadnicze znaczenie ma pierwotna konfiguracja zasobów i tu zarówno Ubuntu, jak i Kubuntu niestety nie daje userom na start tego co powinno. Przykładowo usługa winbind = utrata do 10 % mocy, etc. Znajdę chwile zrobię filmik jak potrafi działać teraz Kubuntu 12.10 pod kernelem v21.4-brazos na X370 pod 100 % obciążeniem wszystkich rdzeni procesora - gwarantuje, że nie zadziała tak ani SuSE, ani Fedora

Co do projektów ... myślę o dalszych optymalizacjach - współpracy z Kolegą Netbitem ... tu już mu przedstawieniem wizje zmian w instalatorze ...

Pozdrawiam
-- 28 lis 2012 10:17 --
Już sągarnus pisze:Witam

Pozdrawiam

są dostępne w płatnych. Instalator umożliwia pobranie i instalację.garnus pisze:Witam
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
Na jakiej licencji są dystrybuowane płatne kernele?NetBit73 pisze:są dostępne w płatnych. Instalator umożliwia pobranie i instalację.garnus pisze:Witam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Właśnie muszę licencje udostępnić ... to jest usługa budowania kernela nie sam kernel [którego źródła oczywiście są dostępne na zasadach licencji GPL]. Oczywiście moje rozwiązania opierają się o powszechnie dostępne źródła ... zatem subskrypcja jest umową mieszaną - tu raczej mieszącą się w granicach umowy o dzieło - udostępnienie konkretnej kompilacji i jej kolejnych wersji w okresie związania umową. Niedługo dam link.mrmarkos pisze:Na jakiej licencji są dystrybuowane płatne kernele?NetBit73 pisze:są dostępne w płatnych. Instalator umożliwia pobranie i instalację.garnus pisze:Witam
Pozdrawiam
-- 28 lis 2012 12:20 --
Za niedługą chwile powinienem udostępnić filmiki z działania Kubuntu 12.10 pod v21.4-brazos - tu KDE dochodzi do [ponad] 70 kl/s ... a przy obciążeniu 100 % na każdy rdzeń, uzyskuje ponad 60 i bardzo rzadko spada do 45 [np. przejście do kostki - potem stabilizacja miedzy 50-60].
Pozdrawiam

- witek
- Wytworny Kaczor
Żeby była jasność co do moich postów, w żaden sposób nie neguję twojej pracy, ba ogromu pracy jaką musisz włożyć w to co robisz. To jest niesamowita sprawa i koniec kropka. Chwała Ci za to, że jeszcze to ciągniesz mimo jak piszesz marnego odzewu. Chciałem tylko pokazać, że w innych dystrybucjach część Twoich udogodnień/poprawek też działa, a na starcie wymienione przeze mnie dystrybucje zachowują się lepiej szczególnie openSuse niż Kubuntu z Twoim kernelem. Może twoja praca dla takich dystrybucji gdzie świadomość samego użytkownika jest jednak większa byłaby bardziej opłacalna. Brak na forach pytań zadawanych po raz n-ty o to samo (chociaż zdarzają się takowe ale to marginalne przypadki), posty zawierające od razu dane pomocne w rozpoznaniu problemu od osób je piszących itp.Zatem tak ... może i Ja trochę żalów wyleje... powiem tak wsparcie ze strony użytkowników jest obecnie więcej niż znikome - pominę tu już nawet kwestię paypal`a, ale nawet prośba o wsparcie na rzecz poszerzenia zasobów dropboxa ... zatem otrzymałem dosłownie 3 [oczywiście dziękuje wszystkim którzy się zaangażowali aby pomóc w tym aspekcie w taki, czy inny sposób, Kolegom - quatrolibro, lszlacht, zovalik, jajek, Chris1507 - Panowie kolejność przypadkowa
] !!!! potwierdzenia postawienia konta, co skutkowało powiększeniem o 1.5 GB ... żenua
. Ostatnio zapytał mnie Kolega Marcin [Netbit73] ... biorąc pod uwagę to co już wie nt. wsparcie usrów [kernele płatne, paypal, etc.] oraz pracy, jaką trzeba włożyć w realizację tego co robię i tego czego On się podjął ... na ile mi straszy jeszcze sił ?
... no cóż ostatnio mi te siły zaczynają "opadać"
.
Co do optymizacji i relacji inne dystrybucje - Kubuntu/Ubuntu ... zatem tak tu kwestia dystrybucji jest wtórna ... zasadnicze znaczenie ma pierwotna konfiguracja zasobów i tu zarówno Ubuntu, jak i Kubuntu niestety nie daje userom na start tego co powinno. Przykładowo usługa winbind = utrata do 10 % mocy, etc. Znajdę chwile zrobię filmik jak potrafi działać teraz Kubuntu 12.10 pod kernelem v21.4-brazos na X370 pod 100 % obciążeniem wszystkich rdzeni procesora - gwarantuje, że nie zadziała tak ani SuSE, ani Fedora.
Mam nadzieję, że poza forum Twoje wysiłki są bardziej doceniane. Dlaczego tak jest, trudno powiedzieć, ale może ma to związek z naszą polską mentalnością. Przeglądają fora czy zagraniczne blogi tam to jakoś wszystko idzie dużo prościej i szybciej. Przykład pierwszy z brzegu, apel na Planecie KDE żony jednego z developerów KDE (KDE Color, PrintManager) o pomoc w sprawie jej męża. Został zatrzymany i zamknięty w areszcie w obcym kraju, w sprawie wypadku w którym zginęła jego córeczka. Udało się chłopaka wyciągnąć z aresztu (kasa) jak i pomóc w załatwieniu adwokata. Myślę, że u nas by to się nie udało.
Takie sobie gdybanie przy środzie

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Masz Pan racje ... choć zmienia się to ... ale powoli. Niestety wielu nie potrafi docenić ogromu pracy jaki trzeba włożyć w [w praktycznie każdy] projekt o charakterze informatycznym.
Pierwszy filmik ... wybaczcie jakość
kubuntu-12.10-x370-kernel-v21.4-ext73-muzyka
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- witek
- Wytworny Kaczor
Na ile można zobaczyć to działa bardzo zacniee X t 7 3 pisze:Masz Pan racje ... choć zmienia się to ... ale powoli. Niestety wielu nie potrafi docenić ogromu pracy jaki trzeba włożyć w [w praktycznie każdy] projekt o charakterze informatycznym.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 28 lis 2012, 13:08 przez witek, łącznie zmieniany 1 raz.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Za chwilę dam pod 100 % obciążeniem ... oczywiście K8 jest trochę wolniejszy od Brazos i i7 - pod architekturami dla jakich są dedykowane
.
kubuntu-12.10-x370-kernel-v21.4-ext73-brazos-100%
Ten X370 to AMD APU E-350.
Pozdrawiam

kubuntu-12.10-x370-kernel-v21.4-ext73-brazos-100%
Ten X370 to AMD APU E-350.
Pozdrawiam

- Ironclad
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
A kiedy można się spodziewać kernela 21.4 pod K8?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Do niedzieli mam nadzieje, się uda.Ironclad pisze:A kiedy można się spodziewać kernela 21.4 pod K8?
Pozdrawiam

- Ironclad
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
Czyli będzie on bazować na kernelu 3.6.8 raring tak? A gdybym zainstalował ten kernel raring + twoje skrypty i wpisy do grub'a to nic się nie zepsuje?e X t 7 3 pisze:
Do niedzieli mam nadzieje, się uda.
Pozdrawiam