Kernele testowe/stabilne wersja v21.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v21.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

Kernele v21.4 już dostępne - proszę sprawdzić w NeteXt`73 [instalatorze].

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

hmmm nie instalujecie czy po prostu wszystkim zajefajnie działa :) ??
EntereX
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: EntereX »

Ja instalowałem. Muszę przyznać, że skrypt na prawdę robi dobre wrażenie. Niestety musiałem odinstalować jajko od eXt bo jednak się okazało, że pod Ubuntu 12.10 (Unity) na jego jajkach z serii 3.6.x nie działa mi vaapi (intel hd graphic z procesora G840 - SB). Cały czas mam problem z zawieszeniem GPU przy próbie użycia vaapi. Co ciekawe na kernelu 3.6.3 stąd http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma ... 3-quantal/ problem ten nie występuje.
Dzisiaj nie chce mi się już bawić ale jutro spróbuję dodać xorg-edgers i zaktualizować system. Po czym zainstaluje jeszcze raz jajko od eXt i zobaczę, czy najnowsze sterowniki intela nie załatwiają czasem tego problemu z vaapi. Na phoronixie piszą, ze jakiś bug z zawieszaniem GPU poprawili, źródło: http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTI0MTE
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

EntereX pisze:Ja instalowałem. Muszę przyznać, że skrypt na prawdę robi dobre wrażenie. Niestety musiałem odinstalować jajko od eXt bo jednak się okazało, że pod Ubuntu 12.10 (Unity) na jego jajkach z serii 3.6.x nie działa mi vaapi (intel hd graphic z procesora G840 - SB). Cały czas mam problem z zawieszeniem GPU przy próbie użycia vaapi. Co ciekawe na kernelu 3.6.3 stąd http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma ... 3-quantal/ problem ten nie występuje.
Dzisiaj nie chce mi się już bawić ale jutro spróbuję dodać xorg-edgers i zaktualizować system. Po czym zainstaluje jeszcze raz jajko od eXt i zobaczę, czy najnowsze sterowniki intela nie załatwiają czasem tego problemu z vaapi. Na phoronixie piszą, ze jakiś bug z zawieszaniem GPU poprawili, źródło: http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTI0MTE
a testowałeś Pan v21.4 ?

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
EntereX
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tak. Dzisiaj sprawdzałem. Coś mi się wydaje, że to może być wina xorg 1.13 albo mesy 9. Tylko czemu na kernelu 3.6.3 od Canonical działa?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

EntereX pisze:Tak. Dzisiaj sprawdzałem. Coś mi się wydaje, że to może być wina xorg 1.13 albo mesy 9. Tylko czemu na kernelu 3.6.3 od Canonical działa?
hmm a mam prośbę, proszę o odpalenie VLC w konsoli i przedstawienie wyniku pracy przy nieruchomieniu VA-API ... nie mam tu punktu zaczepienia.

Pozdrawiam

EntereX
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Okej. Zrobię to jutro, bo dzisiaj nie mam czasu się z tym bawić. Aha i nie mam pojęcia jak w VLC się włącza albo wyłącza vaapi, bo czego bym tam nie ustawił (opcja Przetwarzanie przez GPU czy jakoś tak w zakładce Kodeki chyba) to i tak w tym programie vaapi mi nie działa :P
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

W ustawieniach VLC wchodzisz Pan do: Wejście i kodeki, a tam "zaptaszkujesz": Użyj przyspieszenie dekodowania GPU. Wtedy jest [a raczej powinno] aktywne VA-API.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: Ironclad »

Mam czasem problemy z połączeniem się przez WIFI, wygląda to tak, że czasem przy włączaniu okazjonalnie laptop nie chce się połączyć z internetem. Nie pomaga restart routera itp., ale w końcu załapie, przez większość czasu jednak działa dobrze i szybko łapie sygnał. Taki problem miałem i na kernelu 21.3 i 21.4, moja karta wifi to Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AG or AGN [Kedron] (rev 61) .
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ironclad pisze:Mam czasem problemy z połączeniem się przez WIFI, wygląda to tak, że czasem przy włączaniu okazjonalnie laptop nie chce się połączyć z internetem. Nie pomaga restart routera itp., ale w końcu załapie, przez większość czasu jednak działa dobrze i szybko łapie sygnał. Taki problem miałem i na kernelu 21.3 i 21.4, moja karta wifi to Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AG or AGN [Kedron] (rev 61) .
Tylko na tych moich kernelach tak masz na innych nie ?? np. innych 3.6.x ? nie masz Pan jakieś urządzeń zakłócających pracę wifi, np. nieszczelna kuchenka miro wave ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: Ironclad »

Z tego co zauważyłem to i na twoich i na innych 3.6.X, nie mam żadnych urządzeń zakłócających pracę wifi i nic z tych rzeczy.
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

e X t 7 3 pisze:
EntereX pisze:Ja instalowałem. Muszę przyznać, że skrypt na prawdę robi dobre wrażenie. Niestety musiałem odinstalować jajko od eXt bo jednak się okazało, że pod Ubuntu 12.10 (Unity) na jego jajkach z serii 3.6.x nie działa mi vaapi (intel hd graphic z procesora G840 - SB). Cały czas mam problem z zawieszeniem GPU przy próbie użycia vaapi. Co ciekawe na kernelu 3.6.3 stąd http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma ... 3-quantal/ problem ten nie występuje.
Pozdrawiam
Mam C2D z GM45 i vainfo daje:
marcin@SL500:~$ vainfo
libva: VA-API version 0.32.0
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.32 (libva 1.0.15)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver - 1.0.17
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypoint
W VLC włączam tylko GPU przyspieszenie i w konsoli daje mi:
marcin@SL500:~$ vlc
VLC media player 2.0.4 Twoflower (revision 2.0.3-289-g6e6100a)
[0x1c2e108] main libvlc: Uruchamianie vlc z domyślnym interfejsem. Użyj 'cvlc' aby używać vlc bez interfejsu.
libva: VA-API version 0.32.0
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
[0x7f1784c4bfc8] avcodec decoder: Using VA API version 0.32 for hardware decoding.
-- 5 gru 2012, o 19:59 --
Ironclad pisze:Z tego co zauważyłem to i na twoich i na innych 3.6.X, nie mam żadnych urządzeń zakłócających pracę wifi i nic z tych rzeczy.
Mi się kiedyś też tak wydawało, a okazało się, że na innym kanale działa to po prostu lepiej.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

Instalator - git malina :) Kernel zainstalowany bez problemów, system się uruchamia, usypianie jak i hibernacja nadal nie działają. W openSuse (KDE) i Fedora 17 (KDE) usypianie jaki i hibernacja działają bez problemu. Gdzie szukać winnego? :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Instalator - git malina :) Kernel zainstalowany bez problemów, system się uruchamia, usypianie jak i hibernacja nadal nie działają. W openSuse (KDE) i Fedora 17 (KDE) usypianie jaki i hibernacja działają bez problemu. Gdzie szukać winnego? :)
Witaj

Tak instalator to już coraz potężniejsze narzędzie ;). Co do usypiania i hibernacji ...jaka to maszyna, jaka wersja systemu, jak się objawia brak hibernacji [normalnie wyłączona] i usypiania ? Zatem tak, zarchiwizuj plik pm-suspend.log, znajdujący się w katalogi /var/log/ i usuń stary plik [ten właśnie zarchiwizowany]. Następnie przystąp do usypiania. Po nieudanej próbie odpal maszynę i daj mi nowo wygenerowany plik pm-suspend.log, zobaczymy, czy coś widać.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Ok. Wieczorem prześlę. Co do maszyny to Lenovo 3000 N200 C2D T8100 2GB GF go7300 Kubuntu 12.10 64bit. Objawy to brak obrazu i reakcji na cokolwiek innego niż guzik wyłączenia, po wybudzeniu czy to z uśpienia czy hibernacji. OpenSuse 12.2 Kernel 3.6.9 64bit, Fedora 17 64 bit kernel 3.6.5 - działają ok. Sterownik grafiki to wersja 304.64 w każdym z systemów.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Ok. Wieczorem prześlę. Co do maszyny to Lenovo 3000 N200 C2D T8100 2GB GF go7300 Kubuntu 12.10 64bit. Objawy to brak obrazu i reakcji na cokolwiek innego niż guzik wyłączenia, po wybudzeniu czy to z uśpienia czy hibernacji. OpenSuse 12.2 Kernel 3.6.9 64bit, Fedora 17 64 bit kernel 3.6.5 - działają ok. Sterownik grafiki to wersja 304.64 w każdym z systemów.
Co do sterownika, na 304.64 pod Ubuntu na pewno będą problemy polecam 310.19. Cóż zobaczymy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

310.19 nie obsługuje już karty Gf go7300 :( Dlaczego z sterownikiem 304.64 pod Ubuntu na pewno będą problemy? Sterowniki instalowany z instalatora NVIDIA, nie z paczki deb.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

aha ... zatem oki [paczki są 'spaprane']. Zauważyłem, że właśnie pod Ubuntu z 304.64 są problemy - albo z budową modułu, albo stabilnością, albo też słyszałem o problemach z usypianiem. Mam też prośbę odinstaluj sterowniki nvidii, tak aby działało nouveau. Jeśli zadziała usypianie to nie wina kernela, a sterowników nvidii. Jeszcze jednak kwestia mi przychodzi do głowy, ale najpierw sprawdzimy powyższe hipotezy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Dla użytkowników optimusa. Zmuszenie do współpracy sterownika z serii 310.xx z Bumblebee http://www.webupd8.org/2012/12/use-nvid ... s-310.html
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

witek pisze:Dla użytkowników optimusa. Zmuszenie do współpracy sterownika z serii 310.xx z Bumblebee http://www.webupd8.org/2012/12/use-nvid ... s-310.html
dzięki tego mi potrzeba.

Niestety mi wywala błędy przy próbie instalacji tego sterownika nvidia-settings-experimental-310

Kod: Zaznacz cały

karolina@karolina-Vostro-3500:~$ sudo apt-get install nvidia-experimental-310 nvidia-settings-experimental-310
[sudo] password for karolina: 
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
nvidia-experimental-310 jest już w najnowszej wersji.
Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane:
  kde-l10n-pl language-pack-kde-zh-hans-base calligra-l10n-engb
  calligra-l10n-pl calligra-l10n-zhcn language-pack-kde-en
  language-pack-kde-pl kde-l10n-engb bbswitch-dkms language-pack-zh-hans-base
  kde-l10n-zhcn language-pack-zh-hans language-pack-kde-zh-hans
  language-pack-kde-en-base language-pack-kde-pl-base
Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove".
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
  nvidia-settings-experimental-310
0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 2117 kB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 4121 kB miejsca na dysku.
Kontynuować [T/n]? t
Pobieranie:1 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates/main nvidia-settings-experimental-310 amd64 310.14-0ubuntu0.1 [2117 kB]
Pobrano 2117 kB w 0s (2389 kB/s)                            
(Odczytywanie bazy danych ... 345833 files and directories currently installed.)
Rozpakowanie nvidia-settings-experimental-310 (z .../nvidia-settings-experimental-310_310.14-0ubuntu0.1_amd64.deb) ...
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/nvidia-settings-experimental-310_310.14-0ubuntu0.1_amd64.deb (--unpack):
 próba nadpisania "/usr/bin/nvidia-settings", który istnieje także w pakiecie nvidia-settings-experimental-304 304.48-0ubuntu0.1
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
karolina@karolina-Vostro-3500:~$ 
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”