Losowe wylogowywanie w Ubuntu 12.10

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
m.pawelski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Losowe wylogowywanie w Ubuntu 12.10

Post autor: m.pawelski »

Witam,

przez kilka lat użytkowałem ubuntu jako zwykły użytkownik, system instalował się na wszystkich komputerach i działał bez większych problemów.

Niestety sielanka skończyła się wraz z zakupem nowego laptopa, gdzie nie działały sterowniki do karty graficznej, ale z tym sobie poradziłem. Natomiast problem pojawia się z wylogowywaniem użytkownika podczas normalnego użytkowania systemu. Np. uruchomienie przeglądarki chrome(firefox działa bez problemów), uruchomienie skype powoduje wylogowanie użytkownika i przejście do ekranu logowania systemu.

Proszę o pomoc, gdyż laptopa używam do pracy, a nawet w chrome nie mogę odpisać na maila w gmailu, bo cały czas mnie wylogowuje. Nie za bardzo wiem gdzie szukać jakichś poszlak w logach? Może jakieś pomysły? Czy ktoś już miał podobny problem?

Pozdrawiam
Michał Pawelski
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Losowe wylogowywanie w Ubuntu 12.10

Post autor: bear7 »

Jakbym miał zgadywać, i o ile faktycznie dzieje się to losowo, to powiedziałbym, że to tak zwana "zwiecha" X-ów. Jaka to grafika i na jakich sterownikach to siedzi? NVidia?

Tutaj coś jest na ten temat: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/980519
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
m.pawelski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: m.pawelski »

Niestety faktycznie może to być problem sterowników graficznych, z którymi już wcześniej miałem problem.

Ogólnie powiem szczerze, że tak jak byłem pod wrażeniem działania ubuntu do tej pory, tak wraz z zakupem nowego laptopa(z górnej półki) przestało działać cokolwiek, począwszy od unity(które uważam, że jest rewelacyjne), po każdy inny program, ubuntu się wysypuje(komunikat o błędzie systemowym to norma), wylogowywanie w najmniej oczekiwanym momencie. Ogólnie nie jest dobrze...

Pokombinuję jeszcze coś w ustawieniach grafiki, może nvidia wypuści nowe sterowniki, a może po prostu trzeba się przesiąść na inną dystrybucję.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

m.pawelski pisze:wraz z zakupem nowego laptopa(z górnej półki) przestało działać cokolwiek(...) Ogólnie nie jest dobrze...

Pokombinuję jeszcze coś w ustawieniach grafiki, może nvidia wypuści nowe sterowniki, a może po prostu trzeba się przesiąść na inną dystrybucję.
Dopóki nie podasz jakiś konkretnych informacji na temat twojego sprzętu niestety, ale nie będziemy Ci w stanie pomóc. Mogę jedynie zaproponować, abyś przeszukał forum pod kątem swojej grafiki. Może ktoś miał podobne problemy...
Venox
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Venox »

Witam. Chciałbym odkopać temat ponieważ mam podobny problem od paru dni jak kolega m.pawelski. Wylogowanie systemu w sposób chaotyczny i przypadkowy. Moja wersja Ubuntu 12.04, karta graficzna GEFORCE GT 425M.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Pokaż wyniki poleceń:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l | grep nvidia

nvidia-settings --version
Venox
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Polecenie

dpkg -l | grep nvidia
dało wyniki:

ii  nvidia-common                          1:0.2.44.2                                                              Find obsolete NVIDIA drivers
ii  nvidia-current                         313.09-0ubuntu1~xedgers~precise2                                        NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU library
ii  nvidia-settings                        313.09-0ubuntu1~xedgers~precise1                                        Tool for configuring the NVIDIA graphics driver
natomiast

nvidia-settings --version
dało:

nvidia-settings:  version 313.09  (buildd@peryton)  Wed Dec 12 17:05:00 UTC
2012
  The NVIDIA X Server Settings tool.

This program is used to configure the NVIDIA Linux graphics driver.
  For more detail, please see the nvidia-settings(1) man page.

Copyright (C) 2004 - 2010 NVIDIA Corporation.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Przez jakiś czas problem ten przewijał się na launchadzie, ale był - z tego co mi wiadomo - związany z wcześniejszą wersją sterownika od NVidia na Ubuntu 12.04. Niestety, ale nie wiem jak Ci teraz pomóc. Przydało by się zaglądnąć do logów systemowych zaraz po takim wylogowaniu. Może tam znajdzie się więcej informacji.
Venox
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ok, coś poszukam w necie, może znajdę tam jakieś rozwiązanie. Tak czy tak dzięki wielkie.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Z tego co pamiętam, to w którymś z raportów na launchpadzie dotyczącym tego problemu, jako rozwiązanie podano zmianę nazwy właściciela dla folderu .Xauthority

chown nazwa_użytkownika:nazwa_użytkownika /home/nazwa_użytkownika/.Xauthority
gdzie oczywiście nazwa_użytkownika, to twoja nazwa użytkownika :wink:
Problemem ponoć było to, że nie wiedzieć czemu, ale root stał się jego właścicielem i dlatego też trzeba było zrobić tą zmianę.
Zawsze możesz zrobić kopię danych i zainstalować nowsze wydanie 12.10 i sprawdzić, czy te wylogowania dalej się pojawiają.
Venox
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

bear7 pisze:Z tego co pamiętam, to w którymś z raportów na launchpadzie dotyczącym tego problemu, jako rozwiązanie podano zmianę nazwy właściciela dla folderu .Xauthority

gdzie oczywiście nazwa_użytkownika, to twoja nazwa użytkownika :wink:
Po południu spróbuję tego sposobu
Problemem ponoć było to, że nie wiedzieć czemu, ale root stał się jego właścicielem i dlatego też trzeba było zrobić tą zmianę.
Zawsze możesz zrobić kopię danych i zainstalować nowsze wydanie 12.10 i sprawdzić, czy te wylogowania dalej się pojawiają.
Tak chyba będę musiał zrobić jeżeli nic nie pomoże. Muszę tylko zrobić tą kopię, a to już nie jest takie proste ze względu na ilości ważnych danych ;-)

-- 9 lut 2013, o 14:14 --

Witam po dłuższej przerwie. Kilka sposobów na usunięcie problemu z którym się borykam znalezione w internecie nie pomogły. Tak samo jak:

Dzisiaj zauważyłem pewną rzecz w menedżerze aktualizacji. Mianowicie jeden jedyny pakiet o nazwie:

X. Org X server - QXL display driver
jest nieaktywny, nie mogę go zaznaczyć do aktualizacji. Czy może to mieć jakiś związek z owym problemem??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”