e X t 7 3 pisze:Tu stosuje: mój kenel brazos obecnie v21.4, oraz moje skrypty APM i cpufreqd + wpisy w grub.
Pozdrawiam
Oczywiście ja również stosuję twój kernel 21.4, skrypty APM i cpufreq oraz wpisy w grub i działa to całkiem fajnie, jednak nigdy nie osiągnę tego co na Windows, chyba, że napiszesz dla mnie taki skrypt lub program, którym mógłbym utworzyć sobie profile 2D i 3D karty graficznej przy starcie i na stałe bo o to tu się rozchodzi

, takich programów mi brakuje. Na Linux'ie nie gram, lub sporadycznie, fajnie gdybym mógł sobie obniżyć zegary grafiki trybu 2D o np. 100Mhz zaowocowało by to niższymi temperaturami, nie chodzi o procesor bo on działa tak samo jak pod Windows, tylko i grafika i procesor są chłodzone jednym wentylatorem i jeśli nie mogę obniżyć zegarów grafiki tak jak pod Windows to i temperatura całego laptopa wzrasta jak i wentylator częściej się uruchamia.
Dodam, że jednak Windows 8 jest lepszy pod względem zarządzania energią i zasobami, wiem co piszę bo mam oba systemy, mam też porównanie do Windows 7, którego również mam i W8 też jest lepszy od niego, jednak potężne zastępy inżynierów i programistów oraz ogromny budżet robi różnicę. Na Windows 8, laptop w pulpicie w idle bierze ok 4-6W mniej niżeli Ubuntu 12.10 i inne a w przenośnym to jest różnica.
I nie jest tak, że wolę Windows czu Linux, dla mnie to wygląda to tak, że "jeśli nie popracujesz na czymś dłużej niż kilkadziesiąt minut, to powielasz zasłyszane stereotypy". Moim zdaniem, trzeba nauczyć się każdego systemu i go wykorzystać, ja dostrzegam i dobre i złe strony obu systemów i każdy wykorzystuje wg własnych potrzeb. Zatwardziały "Łindowsiarz" ma klapki na oczach, nigdy nie dostrzeże zalet Linux'a a wręcz będzie go on przerażał, natomiast użytkownik kilku systemów zawsze dostrzeże to coś lepszego i to wykorzysta.
Pozdrawiam