Kernele testowe/stabilne wersja v21.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Kernele testowe wersja v21.x - atom oraz K8
Najpierw koleżanko odinstaluj wcześniejsze sterowniki - najlepiej z opcją _p [--purge] ... albo np. w synapticu deinstalacja całkowita poprzednich - 304.48.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Nie wiem co robię źle,bo mi nie wychodzi to wymuszenie użycie sterownika eksperymentalnego Nvidii.
mój bumblebee.conf
mój bumblebee.conf
Kod: Zaznacz cały
# Configuration file for Bumblebee. Values should **not** be put between quotes
## Server options. Any change made in this section will need a server restart
# to take effect.
[bumblebeed]
# The secondary Xorg server DISPLAY number
VirtualDisplay=:8
# Should the unused Xorg server be kept running? Set this to true if waiting
# for X to be ready is too long and don't need power management at all.
KeepUnusedXServer=false
# The name of the Bumbleblee server group name (GID name)
ServerGroup=bumblebee
# Card power state at exit. Set to false if the card shoud be ON when Bumblebee
# server exits.
TurnCardOffAtExit=false
# The default behavior of '-f' option on optirun. If set to "true", '-f' will
# be ignored.
NoEcoModeOverride=false
# The Driver used by Bumblebee server. If this value is not set (or empty),
# auto-detection is performed. The available drivers are nvidia and nouveau
# (See also the driver-specific sections below)
Driver=
## Client options. Will take effect on the next optirun executed.
[optirun]
# The method used for VirtualGL to transport frames between X servers.
# Possible values are proxy, jpeg, rgb, xv and yuv.
VGLTransport=proxy
# Should the program run under optirun even if Bumblebee server or nvidia card
# is not available?
AllowFallbackToIGC=false
# Driver-specific settings are grouped under [driver-NAME]. The sections are
# parsed if the Driver setting in [bumblebeed] is set to NAME (or if auto-
# detection resolves to NAME).
# PMMethod: method to use for saving power by disabling the nvidia card, valid
# values are: auto - automatically detect which PM method to use
# bbswitch - new in BB 3, recommended if available
# switcheroo - vga_switcheroo method, use at your own risk
# none - disable PM completely
# https://github.com/Bumblebee-Project/Bumblebee/wiki/Comparison-of-PM-methods
## Section with nvidia driver specific options, only parsed if #Driver=nouveau
Driver=nvidia
#[driver-nouveau]
[driver-nvidia]
# Module name to load, defaults to Driver if empty or unset
#KernelDriver=nvidia-current
KernelDriver=nvidia-experimental-310
Module=nvidia
PMMethod=auto
# colon-separated path to the nvidia libraries
#LibraryPath=/usr/lib/nvidia-current:/usr/lib32/nvidia-current
LibraryPath=/usr/lib/nvidia-experimental-310:/usr/lib32/nvidia-experimental-310
# comma-separated path of the directory containing nvidia_drv.so and the
# default Xorg modules path
XorgModulePath=/usr/lib/nvidia-current/xorg,/usr/lib/xorg/modules
XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia
## Section with nouveau driver specific options, only parsed if Driver=nouveau
[driver-nouveau]
KernelDriver=nouveau
PMMethod=auto
XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nouveau
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
Wstępnie, bo może coś się zmieni
już nie jedno się działo w lini 21.x
v21.4 na pierwszy restart na baterii OK, bez zawiechy na dzień dobry, duża poprawa w powertop 10 W zaraz po starcie. Temperatura <50 stopni, wiatrak na pierwszym biegu (bywało lepiej). Jakieś dziwne nowe zjawiska na starcie, ale poczekam z ich opisywaniem gdy się utrwalą
Jest inaczej.
Restart na AC również OK, temperatura <55 stopni. (przypomnę że pod v21.3 było gorąco i głośno na AC i na baterii)
Ile w tym nowej wersji kernela a ile w poprawkach (których dzisiaj było bardzo dużo (w tym bumblebee)) to nie wiem.
Instalator v 0.1 wygodny i łatwy w użyciu. Jedyny problem jaki mnie spotkał to że nie zdążyłem skopiować "errora" jaki się pojawił podczas instalacji, za szybko mi znikło okienko exterm, a nie wiem gdzie (i czy) się zapisują logi z instalacji.

v21.4 na pierwszy restart na baterii OK, bez zawiechy na dzień dobry, duża poprawa w powertop 10 W zaraz po starcie. Temperatura <50 stopni, wiatrak na pierwszym biegu (bywało lepiej). Jakieś dziwne nowe zjawiska na starcie, ale poczekam z ich opisywaniem gdy się utrwalą

Restart na AC również OK, temperatura <55 stopni. (przypomnę że pod v21.3 było gorąco i głośno na AC i na baterii)
Ile w tym nowej wersji kernela a ile w poprawkach (których dzisiaj było bardzo dużo (w tym bumblebee)) to nie wiem.
Instalator v 0.1 wygodny i łatwy w użyciu. Jedyny problem jaki mnie spotkał to że nie zdążyłem skopiować "errora" jaki się pojawił podczas instalacji, za szybko mi znikło okienko exterm, a nie wiem gdzie (i czy) się zapisują logi z instalacji.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zatem tak, co do "zwisów" mam nadzieje, że tu modyfikacja kernela pomogła - Ubuntu czasem ma dość dziwną politykę startu systemu i aktywacji modułów = nie zdążą wystartować i w skrajnym przypadku [przy określonej konfiguracji] mamy właśnie kernel panic. Zmieniłem ustawienia kernela, co powinno nie tylko skutkować naprawą opisywanej wcześniej sytuacji, ale także powinno skutkować poprawą responsywności systemu ... i to nie koniec kernel v21.5 powinien tu przynieść jeszcze większy skok. Natomiast kwestia zarządzania energią - tu dwa elementy: zmiany w kernelu [konfiguracja oraz proces kompilacji] oraz instalatorze - wykryliśmy w poprzednim mały problem, który obecnie został usunięty ... czy instalator zażądał hasła w związku ze zmianą uprawnień plików konfiguracyjnych ?quatrolibro pisze:Wstępnie, bo może coś się zmienijuż nie jedno się działo w lini 21.x
v21.4 na pierwszy restart na baterii OK, bez zawiechy na dzień dobry, duża poprawa w powertop 10 W zaraz po starcie. Temperatura <50 stopni, wiatrak na pierwszym biegu (bywało lepiej). Jakieś dziwne nowe zjawiska na starcie, ale poczekam z ich opisywaniem gdy się utrwaląJest inaczej.
Odnośnie tego: "dziwne nowe zjawiska na starcie", co to takiego ?
Pozdrawiam

mogę dodać sleep, powiedz co instalujesz, jaki kernel to podeślę ci zmodyfikowany instlator. Specjalnie nie daję tego, żeby nie przedłużać instalacji.quatrolibro pisze: Instalator v 0.1 wygodny i łatwy w użyciu. Jedyny problem jaki mnie spotkał to że nie zdążyłem skopiować "errora" jaki się pojawił podczas instalacji, za szybko mi znikło okienko exterm, a nie wiem gdzie (i czy) się zapisują logi z instalacji.
- witek
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 16.04
Tak instalator to już coraz potężniejsze narzędzie ;). Co do usypiania i hibernacji ...jaka to maszyna, jaka wersja systemu, jak się objawia brak hibernacji [normalnie wyłączona] i usypiania ? Zatem tak, zarchiwizuj plik [b]pm-suspend.log[/b], znajdujący się w katalogi [b]/var/log/[/b] i usuń stary plik [ten właśnie zarchiwizowany]. Następnie przystąp do usypiania. Po nieudanej próbie odpal maszynę i daj mi nowo wygenerowany plik pm-suspend.log, zobaczymy, czy coś widać.

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Usuwałeś Pan sterowniki w trybie -P [--purge] ? Bo jeżeli nie to masz nadal w blackliście nouveau i nie wystartuje grafika.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- witek
- Wytworny Kaczor
W blackliście pusto, żadnego nouveau. Tym bardziej, że dodanie do blacklist nouveau i tak nie skutkowało - sterownik nouveau i tak się uruchamiał. Dopiero dodanie nomodeset do wpisów grub wyłącza go. Po usunięciu nomodeset niestety sterownik nouveau nie działa. Chyba miałem usuniętą paczkę z nim. Powinien uruchomić się na sterowniku nv ale nic z tego. Sterownik miałem zainstalowany z instalatora, nie z paczki deb - te są "skopane".
- Ironclad
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
Dopiero dziś zauważyłem, że na kernelu 21.4 3.6.8 nie mam hibernacji mimo iż dodałem taką opcje i wstrzymania, można to jakoś naprawić?
- elzear
- Serdeczny Borsuk
Właśnie zaistalowałem nowy kernel + sterowniki broadcom (najnowszy z darmowych). Zauważalnie dłużej uruchamia się wifi. Na wcześniejszym twoim kernelu + sterownik (kernel z linii 3.4), moduł ładował się odrazu po zalogowaniu. Teraz ładuje się po dobrych 6 sec (dopiero zaczyna łączyć z siecią). Na razie tyle
A przy okazji, czy da się ustawić aby bloototh nie wchodził w stan uśpienia? problem jest taki, że przy dłuższym braku interakcji z myszką mysz przestaje odpowiadać i dopiero po 10 sec od jej ruszenia zaczyna odpowiadać.
WiFi- Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller [14e4:4727] (rev 01)
W sprawie myszy ktoś pisze o podobnym problemie:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1188985
W ogóle wywaliło mi trochę errorów podczas instalacji, jednak nie zdąrzyłem ich przekopiować. Wyrzucało komunikaty z moją kartą przewodową (brak nagłówków?")
LAN- Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
Teraz sprawdziłem połączenie przez Ethernet i nie działa. Jakieś sugestie?
Wifi oraz ethernet nie działa na wcześniejszym kernelu.

WiFi- Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller [14e4:4727] (rev 01)
W sprawie myszy ktoś pisze o podobnym problemie:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1188985
W ogóle wywaliło mi trochę errorów podczas instalacji, jednak nie zdąrzyłem ich przekopiować. Wyrzucało komunikaty z moją kartą przewodową (brak nagłówków?")
LAN- Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
Teraz sprawdziłem połączenie przez Ethernet i nie działa. Jakieś sugestie?
Wifi oraz ethernet nie działa na wcześniejszym kernelu.
- witek
- Wytworny Kaczor
Dzisiaj po przyjściu do domu, uruchamiam laptopa i mogę dostać się do konsoli przez ctrl+alt+F1 czego wczoraj nie moglem uczynić. Całe Kubuntu, zero przewidywalności 
Wersja 12.04 dawała większe poczucie pewności co do systemu.
Informacyjnie, dla Kernela 21.4 działają sterowniki w wersji 304.64 (304.64-0ubuntu~quantal~xup1) z repo
Musieli coś naprawić, wcześniejsze wersje nie budowały poprawnie modułu i nie można było uruchomić poprawnie systemu.
Widzę, że Ironclad również zniknęły hibernacja i uśpienie. To zaczyna być chore. eXt73 będzie się dwoił, troił, a i tak po aktualizacjach system praca pójdzie na marne. Jak można tak psuć dobrze zapowiadający się system. Wiecznie coś. To Fedora, która leci na nowościach (w systemowym repo np. kernel 3.6.9 plus najnowsze sterowniki) nie odwala takich akcji. Czy to zależy od developerów, a dokładnie ich umiejętności i doświadczenia przy tworzeniu systemu czy po prostu od chęci i jakości przyłożenia się do pracy?
eXt73 jak już wcześniej wspominałem, jak dla mnie to Ty (twoja praca, zaangażowanie, wiedza, doświadczenie w tym co robisz) marnujesz się na tej dystrybucji. Jak pojawiły się pierwsze informacje na portalach dotyczące 13.04 miałem nadzieję na podanie konkretów, poprawimy to i tamto, zrobimy to i tamto w celu usprawnienia i poprawy działania systemu, a tu co? Zachwyty nad nową tapetą (w sumie to chyba ta sama co w 12.10 tylko odwrócona o 180 stopni) i czterema nowymi ikonkami http://www.webupd8.org/2012/11/new-icon ... enter.html – żenada. Wystarczy zobaczyć listę wprowadzanych nowości np. w Fedorze by zobaczyć przepaść w rozwoju systemów. Z punktu widzenia użytkownika rozwój rodziny ...buntu do pewnego momentu szedł w dobrym kierunku tak do wydania 10.04. Kolejne to już dodawanie „popierdułek” do systemu zamiast zajęcie się konkretnymi problemami vide hibernacja, wydajność, wykorzystanie nowych wersji sterowników, kerneli i pakietów z głównego jądra systemu dla poprawy działania systemu. Aktualnie rodzina ...ubuntu to taka nasza klasa, jeżeli jeszcze to istnieje. Każdy wie, że takie coś jest, ale świadomi użytkownicy omijają z daleka. Strasznie mnie ostatnio drażni całe to ...ubuntu. Zero konkretów tylko obiecanki cacanki, a głupiemu radość. Tyle na dzisiaj.

Wersja 12.04 dawała większe poczucie pewności co do systemu.
Informacyjnie, dla Kernela 21.4 działają sterowniki w wersji 304.64 (304.64-0ubuntu~quantal~xup1) z repo
ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
Widzę, że Ironclad również zniknęły hibernacja i uśpienie. To zaczyna być chore. eXt73 będzie się dwoił, troił, a i tak po aktualizacjach system praca pójdzie na marne. Jak można tak psuć dobrze zapowiadający się system. Wiecznie coś. To Fedora, która leci na nowościach (w systemowym repo np. kernel 3.6.9 plus najnowsze sterowniki) nie odwala takich akcji. Czy to zależy od developerów, a dokładnie ich umiejętności i doświadczenia przy tworzeniu systemu czy po prostu od chęci i jakości przyłożenia się do pracy?
eXt73 jak już wcześniej wspominałem, jak dla mnie to Ty (twoja praca, zaangażowanie, wiedza, doświadczenie w tym co robisz) marnujesz się na tej dystrybucji. Jak pojawiły się pierwsze informacje na portalach dotyczące 13.04 miałem nadzieję na podanie konkretów, poprawimy to i tamto, zrobimy to i tamto w celu usprawnienia i poprawy działania systemu, a tu co? Zachwyty nad nową tapetą (w sumie to chyba ta sama co w 12.10 tylko odwrócona o 180 stopni) i czterema nowymi ikonkami http://www.webupd8.org/2012/11/new-icon ... enter.html – żenada. Wystarczy zobaczyć listę wprowadzanych nowości np. w Fedorze by zobaczyć przepaść w rozwoju systemów. Z punktu widzenia użytkownika rozwój rodziny ...buntu do pewnego momentu szedł w dobrym kierunku tak do wydania 10.04. Kolejne to już dodawanie „popierdułek” do systemu zamiast zajęcie się konkretnymi problemami vide hibernacja, wydajność, wykorzystanie nowych wersji sterowników, kerneli i pakietów z głównego jądra systemu dla poprawy działania systemu. Aktualnie rodzina ...ubuntu to taka nasza klasa, jeżeli jeszcze to istnieje. Każdy wie, że takie coś jest, ale świadomi użytkownicy omijają z daleka. Strasznie mnie ostatnio drażni całe to ...ubuntu. Zero konkretów tylko obiecanki cacanki, a głupiemu radość. Tyle na dzisiaj.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
Panie EXT73 nie dostałam odpowiedzi
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
-
- Serdeczny Borsuk
- Architektura: x86
Przejrzałem kod instalatora i jestem w podziwie, szacun.
Kod ładnie napisany, jakby ktoś miał dołączyć do projektu, to myślę, że długo ze zrozumieniem kodu by mu nie zeszło. W bashu dorobiłem się tylko niedużego skryptu do łączenia się z Internetem. Świetna robota. 

ciekawe, z usypianiem nie miałem nigdy problemów. Uptime mam często na poziomie kilku dni, gdzie w nocy i w dzień jak mnie nie ma to notek śpi.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zatem tak Panowie I Panie odnośnie hibernacji - wiadomo opcja usunięta z systemu przez Canonical. Tu szczerze nawet nie sprawdzam pod 12.10, ale postaram się to zrobić. Natomiast kwestia usypiania - to w przeważającej części przypadków kwestia sterowników. Dlatego aby być pewnym dla Nvidii zalecam: 304.51 [sprawdzone tu hibernacja i usypianie zawsze działa - testowane m.in. na Asus1201n - tu dodatkowo konieczne pewne zmiany w zarządzaniu energią] oraz sterowniki z serii 310.xx. Natomiast dla AMD tu pod 12.04 na pewno oki 12.9, 12.10 i 12.11 beta [obecnie 11]. Natomiast pod 12.10 albo dystrybucyjne 12.09, albo nowe 12.11 beta11. Przykładowo na X370 na AMD APU E-350 nie ma żadnego problemu na 12.11 beta11.
Ponadto proszę przy zgłoszeniu o dokładny opis: maszyna, chipy, wersja systemu 12.04/12.10 Ubuntu/Kubuntu.
Co do usypiania myszki - na baterii tylko powinni być = wystarczy klikną jej klawisze RAZ
Kolego elzear, jaka wersja systemu ? ... te erroy przy instalacji są pomijalne [system nie zdąży załapać co już ma, a przystępuje do wykonania skryptów dkms] ... ale postaramy się je weleminować - proces instalacji
Kolego Witek, no cóż masz racje Canonicla co i rusz daje ciała
... ale ma pozycje dominującą ze wzrostową i co robić 
Pozdrawiam
Ponadto proszę przy zgłoszeniu o dokładny opis: maszyna, chipy, wersja systemu 12.04/12.10 Ubuntu/Kubuntu.
Co do usypiania myszki - na baterii tylko powinni być = wystarczy klikną jej klawisze RAZ

Kolego elzear, jaka wersja systemu ? ... te erroy przy instalacji są pomijalne [system nie zdąży załapać co już ma, a przystępuje do wykonania skryptów dkms] ... ale postaramy się je weleminować - proces instalacji

Kolego Witek, no cóż masz racje Canonicla co i rusz daje ciała

Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
Kiedy zamierzasz przejść na kompilowanie pod 12.10/używać narzędzi dostępnych pod 12.10?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Już to robię od 12.3Chris1507 pisze:Kiedy zamierzasz przejść na kompilowanie pod 12.10/używać narzędzi dostępnych pod 12.10?

Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
Hasło tylko raz, po ukazaniu się okienka xterm. Innych żądań hasła nie było.e X t 7 3 pisze: ... czy instalator zażądał hasła w związku ze zmianą uprawnień plików konfiguracyjnych ?
Odnośnie tego: "dziwne nowe zjawiska na starcie", co to takiego ?
Pozdrawiam
Dziwne zjawisko to ukazujące się po zalogowaniu okno pokazujące podświetlenie ekranu - pokazuje 8% chociaż od przejścia na 12.10 i v20.x nie mogę nawet ręcznie zmniejszyć na mniej niż 10% bez całkowitego wygaszenia (12.04 i v20.x pozwalało zjechać nawet na 1%, używałem zakresu 5-10%) potem 3 sekundy czarnego ekranu, pokazuje się pulpit i okienko pokazujące 10% podświetlenie. Ot taki drobiazg nieszkodliwy.
Już chciałem chwalić i cieszyć się z powrotu komputera do stanu używalności ale jednak fiksuje.... chyba hybryda, bez powodu: wiatrak wiuuu wiuuu wiuuu po czym stabilizuje się na pierwszym biegu a w powertop to piękne 9,5 -10 W które miałem przez pół godziny od włączenia zamienia się na 16W. Może spróbuję jeszcze raz ze sterami 310.xx (mam 304.64)
Nie ma co kombinować dla jednego człowieka. Widziałem w postach że ktoś też nie zdążył, może gdyby trzeba było ręcznie zamknąć to okno to każdy by sobie przerolował, zobaczył co wypluło. A tak literki małe, szybko leci i jeszcze samo znikaNetBit73 pisze:mogę dodać sleep, powiedz co instalujesz, jaki kernel to podeślę ci zmodyfikowany instlator. Specjalnie nie daję tego, żeby nie przedłużać instalacji.

Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Jeszcze co do broadcoma ... cóż ten sterownik zamknięty już modyfikuje, jak się da aby działał pod nowymi kernelami, ale pod v22.x już nie wiem czy to zrobię. Po prostu trzeba przejść na otwarte w kernelu. Zatem Kolego elzaer spróbuj może odinstalować broadcoma i zobaczymy - tu powinien usunąć ograniczenia dla otwartych z blacklisty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
Ojć, coś mi umknęło po drodze.e X t 7 3 pisze:Już to robię od 12.3Buduje pod GCC 4.7.2 - instalator doinstalowuje potrzebne biblioteki - jak brakuje [pod 12.04]
.