Steam oficjalnie na Ubuntu

Gry, które działają natywnie na Linuksie.
Awatar użytkownika
skandyn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Steam oficjalnie na Ubuntu

Post autor: skandyn »

Chciałem pochwalić się, że wczoraj wieczorem dostałem zaproszenie do testowania Steam beta. Oczywiście jestem z tego bardzo zadowolony i właśnie sobie testuje pod dystrybucją Linux Mint 14.1 Cinnamon.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mac88
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: Mac88 »

Ciekaw jestem jak będzie wyglądał rynek systemów operacyjnych po pojawieniu się Steam na Ubuntu... Najlepszym sposobem była by mocna karta przetargowa - jakiś ekskluzywny tytuł (choćby czasowy). Sprzedaż PS2 została wywindowana dzięki tytułom ekskluzywnym, najlepiej sprzedającym się tytułem na PlayStation 2 było GTA San Andreas - za wyłączność czasową Sony na pewno nieźle zapłaciło, ale mimo wszystko opłacało się :D . Bujam w chmurach, ale gdyby Shuttleworth załatwił od Rockstar wyłączność (powiedzmy 12 miesięcy) na GTA V dla Ubuntu - wzrost użytkowników byłby kolosalny!
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

@Mac88
Rok 2012 był bardzo dobrym rokiem dla Ubuntu. Do wszystkich poważnych zastosowań na platformie ARM wybiera się zawsze Ubuntu/Debiana, a jesteśmy na początku eksplozji popularności ARM. Zwróć uwagę, że do każdej płyty developerskiej ARM producent dokłada obraz Ubuntu/Debiana, a do żadnej nie ma Windowsa RT.

Teraz debiut Steama ściąga tłumy graczy. To się dzieje, sprzedaż komputerów z Ubuntu gwałtownie rośnie, ale na razie wyraźnie widać to jedynie w krajach rozwijających się. Walmart to największa na świecie sieć sklepów, której obroty są większe niż... gospodarka całej Ukrainy. Wejdź na stronę brazylijskiego Walmartu:
http://www.walmart.com.br/categoria/inf ... opSaleDESC
15 z 20 najlepiej sprzedających się komputerów ma na pokładzie Linuksa. 0 z 20 ma Windows 8.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: Shimmy »

Otwarta już w przyszłym tygodniu ;) -> klik
Awatar użytkownika
ShogunToyo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: ShogunToyo »

The following games are currently available for play or purchase with the Steam for Linux client:

Amnesia:The Dark Descent
And Yet It Moves
Aquaria
Cogs
Cubemen
Darwinia
Dungeons of Dredmor
Dynamite Jack
eversion
Frozen Synapse
Galcon Fusion
Harvest: Massive Encounter
iBomber Attack
iBomber Defense Pacific
Killing Floor
Penumbra Black Plague Gold Edition
Penumbra Overture
Red Orchestra: Ostfront 41-45
Serious Sam 3: BFE
Solar 2
Space Pirates and Zombies
SpaceChem
Steel Storm: Burning Retribution
Superbrothers: Sword & Sworcery EP
Team Fortress 2
The Book of Unwritten Tales
The Book of Unwritten Tales: The Critter Chronicles
The Clockwork Man
The Clockwork Man: The Hidden World
Trine 2
Unity of Command: Stalingrad Campaign
Uplink
Waveform
World of Goo

Dla mnie większość tych gier to jakaś kpina. Uplink - z którego ta gra jest roku? 2000? Na razie dla mnie nic warte uwagi.
Prakson
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Prakson »

A czego wymagałeś w becie ?
Valve jak na razie portuje swoje gry, pewnie pojawi się za chwile Dota, jakiś CS, Portal, L4D.
To co się pojawiło do tej pory to TF2 od Valve i gry które w większości miały już swoją wersję na Linuxa.
Awatar użytkownika
Antyhaker
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Antyhaker »

Kurde, ten TF to mi tragicznie na kubuntu działa, nie do używania ;p
Ludzie żyją otoczeni przez to, co przyjęli za prawidłowe i prawdziwe. Tak właśnie określają "rzeczywistość". To wszystko jednak może być zwykłą iluzją. Generalnie, można założyć, że ludzie żyją w świecie swoich własnych przekonań.
Awatar użytkownika
ShogunToyo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Panowie, słyszałem coś o otwartej becie w tym tygodniu i mamy piątek i jak była zamknięta tak jest nadal.

@Prakson: Cały ten projekt Steam on Linux musi liczyć się z tym że jak nie da jakichś super-produkcji to umrze szybciej niż się narodził.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Od środy jest już otwarta dla każdego:
http://store.steampowered.com/news/9638/
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Ech - aż wstyd, ale po tym jak bardzo przestałem w 2010 lubić Ubuntu, chyba zainstaluję go tylko po to, aby pobawić się Steam w darmowe gry (Team Fortress) :pt36: :roll: Niestety pomimo kombinacji - nie mam ochoty ślęczeć w sieci jak zainstalować Steam na Fedorze, kiedy w 20 minut mogę zainstalować Ubuntu... Choć po moich ostatnich przygodach ze Steam dla Windows, co pisałem jakoś w postach wyżej - nie pałam już takim przekonaniem do tego systemu i ich DRM to katorga.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

@Jusko
Paczka deb to w zasadzie archiwum ar. Myślę, że mógłbyś spróbować na Fedorze to po prostu rozpakować i uruchomić (jak archiwum tar.gz).
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: witek »

Jusko pisze:Ech - aż wstyd, ale po tym jak bardzo przestałem w 2010 lubić Ubuntu, chyba zainstaluję go tylko po to, aby pobawić się Steam w darmowe gry (Team Fortress) :pt36: :roll: Niestety pomimo kombinacji - nie mam ochoty ślęczeć w sieci jak zainstalować Steam na Fedorze, kiedy w 20 minut mogę zainstalować Ubuntu... Choć po moich ostatnich przygodach ze Steam dla Windows, co pisałem jakoś w postach wyżej - nie pałam już takim przekonaniem do tego systemu i ich DRM to katorga.
Tu jest opis instalacji dla openSuse, myślę że na Fedorze też pójdzie http://benjiweber.co.uk/blog/2012/12/20 ... n-opensuse

a dla Fedory znalazłem takie coś http://steamcommunity.com/app/221410/di ... 633514877/

a tu jest nawet repozytoriumhttp://russellbryantnet.wordpress.com/2 ... fedora-17/
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Dzięki Panowie - sprawdzę linki.

<>Off-topic - jak trzeba wyciąć lub usunąć, proszę bardzo</>

Dominbik - nie temat ku temu. Ze swojej strony powiem jedynie, że widać, że nie używałeś tego distra i kulawym jest powód o komplikacjach w instalacji na rpmowcu paczki deb, skoro nie była ona przeznaczona ani dla tego distra (wspierane tylko Ubuntu), ani tej architektury paczek :) Wywody nie są ani prawdziwe, ani coś wnoszące do tematu. Steam na Archu jest wyłącznie dlatego, że ktoś rozpakował deba Ubuntowego i spakował w paczkę dla Archa. Dla Fedory owe paczki również są (a to numer, co?), aczkolwiek twórca wpisał jakieś kosmiczne zależności i wolałem tej paczki nie instalować.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

Fajnie, że dla Fedory owe paczki istnieją, ale nie o to głównie chodzi - dla większości distr paczki ze stemem gdzieś tam są. Pytanie tylko gdzie i czemu Fedora nie ma jakiegoś serwisu z porządnymi, zaufanymi paczkami na takie okoliczności.
Jeszcze w ramach dopowiedzenia apropo menadżerów pakietów; jak ktoś jest systemowym idealistą niech sobie za pomocą np. df spisze użycie dysku, zainstaluje np. gedit, openshot, libreoffice potem odinstaluje, znowu df i zobaczy ile dysku mu zżarło (trochę pakietów zostało) na samym cyklu instalacja/usunięcie. Dlatego odradzam wszystkie piękniusie nakładki typu centrum ubuntu itd... konsolowe apt-get/aptitude bez odpowiedniej konfiguracji też zostawiają pakiety.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19553&p=3
tutaj macie jak się kiedyś tego uczyłem. pacman tak działa ootb ;)
ciekawe jak wygląda sytuacja w przypadku .rpm
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Dominbik pisze:Fajnie, że dla Fedory owe paczki istnieją, ale nie o to głównie chodzi - dla większości distr paczki ze stemem gdzieś tam są. Pytanie tylko gdzie i czemu Fedora nie ma jakiegoś serwisu z porządnymi, zaufanymi paczkami na takie okoliczności.
Bo Steam jest oficjalnie wspierany tylko dla Ubuntu i nie ma go oficjalnie nigdzie indziej. A jako, że nie ma go nigdzie indziej, to Steam nigdzie indziej nie istnieje. Dlatego nie ma porządnych paczek na takie okoliczności. Steam jest, ale dla Ubuntu, toteż na każdym innym distrze myślę poza debianowatymi, to takie widmo - jest, ale nie oficjalnie. A skoro nie ma go poza Ubuntu, to jak tworzyć paczki dla czegoś, czego nie ma? :) Poza tym - były też sprawy licencyjne z budowaniem paczek, do których trzeba zgody Valve (czy to naprawdę tak jest - nie wiem, nie pracuję w Valve). Jak widzisz - jak nie znajdzie się dobra dusza, która sama z siebie stworzy paczki, to ich nie ma - dla Archa znalazł się ktoś, komu chciało się rozbroić deb i zbić to w Archową paczkę i tylko dlatego jest ona dla Archa - bo komuś się chciało. Także jeśli jest prawdą o względach licencyjnych, to słusznie że nie ma paczek. W innym przypadku - zapewne są poradniki dla Fedory (bo są), lecz nikomu nie chciało się za bardzo zbudować paczki.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

co z tego, że oficjalnie istnieje tylko na Ubuntu. to paczka .deb - bez problemu można zrobić z tego paczki reszty innych dystrybucji. już raz z AUR ten pakiet był usuwany właśnie ze względu na licencje, ale jest zgoda od Valve na takie działanie. była gdzies nawet wypowiedź jednego z developerów.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Jednakże okazało się (podobno), że wypowiedź jednego developera to za mało :) Można zrobić z tego paczki dla innych distr, lecz znowu wracamy do punktu - musi się komuś chcieć :) Myślę, że społeczności też ciężko się chce, bo Steam jest komercyjny a słowa developera nie są wyrocznią i oficjalnie Valve od strony PR nie potwierdziło tego. A skoro społeczność nie wie na 100% jak jest, to ciężko od niej wymagać, skoro samym twórcom nie chce się wspierać czegoś innego niż deb.
Awatar użytkownika
ShogunToyo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Powiem tak - jeśli zainteresowanie Steam'a na linux będzie popularne na Ubuntu to nie będe widział żadych wątpliwości że na inne platformy też wyjdzie oficjalnie.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: Shimmy »

Kolejna nowinka: http://www.gry.ubuntu-pomoc.org/steam-p ... strybucji/

Valve głowi się nad sposobem instalacji Steam w innych dystrybucjach. Tego się nie spodziewałem..
Awatar użytkownika
ShogunToyo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Niech Valve zajmie się wydawaniem większą ilością gier na Ubuntu. Projekt jest na razie w fazie Beta a firma zachowuje się jakby zawojowała już rynkiem Linuksa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Linuksowe”