Nvidia Geforce GT 540M- instalacja sterowników !
- ketonesdiamin
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Nvidia Geforce GT 540M- instalacja sterowników !
Witam, jestem nowym użytkownikiem ubuntu. Przeniosłem się z w7 bo konfiguracja tego była totalnie niemożliwa.
Problem polega na tym że nie mogę zainstalować sterowników do tej karty, ekran jest jaskrawy mało co widać. z początku w dodatkowych sterownikach wykrywało kartę, ale nie zainstalowało sterowników bo wyskoczył jakiś błąd. Ściągnąłem sterowniki ze strony nvidia, ale nie mogę ich zainstalować. Obecnie korzystam na drugim kompie, a na tym z linuxem musiałem ustawić wysoką roździelczość żeby widzieć cokolwiek .
Czy ktoś zna rozwiązanie problemu ?
Problem polega na tym że nie mogę zainstalować sterowników do tej karty, ekran jest jaskrawy mało co widać. z początku w dodatkowych sterownikach wykrywało kartę, ale nie zainstalowało sterowników bo wyskoczył jakiś błąd. Ściągnąłem sterowniki ze strony nvidia, ale nie mogę ich zainstalować. Obecnie korzystam na drugim kompie, a na tym z linuxem musiałem ustawić wysoką roździelczość żeby widzieć cokolwiek .
Czy ktoś zna rozwiązanie problemu ?
"Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie"
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Nvidia Geforce GT 540M- instalacja sterowników !
Mało pomocna wiadomość. Liczą się konkrety. W przyszłości staraj się podawać treść błędów.ketonesdiamin pisze:z początku w dodatkowych sterownikach wykrywało kartę, ale nie zainstalowało sterowników bo wyskoczył jakiś błąd.
Kiepski pomysł. Niedoświadczony użytkownik powinien raczej korzystać z dobrodziejstw jakie niosą ze sobą repozytoria.ketonesdiamin pisze:Ściągnąłem sterowniki ze strony nvidia, ale nie mogę ich zainstalować.
Zacznij może od podania informacji, co to za sprzęt. Czy twój sprzęt nie korzysta czasami z hybrydowego układu graficznego? Jak twój sprzęt posiada dwie karty graficzne - jedna od Intela, druga od NVidii - to instalując sterownik możesz zrobić sobie psikusa.
Odpal terminal i wklep osobno polecenia:
Kod: Zaznacz cały
lshw -C display
lspci -k | egrep -iA2 'vga'
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- ketonesdiamin
- Piegowaty Guziec
Dzięki za odpowiedź. Błędu nie zobaczyłem dokładnie bo ekran jest tak jasny że ciężko coś zobaczyć . Notebook to Acer Aspire 4750g z procesorem intela i3-230m, ubuntu 64bit . Ekran logowania wygląda normalnie, ale nie zdąrze wpisać hasła i zaraz znowu się rozjaśnia.
Wpisałem to i wyszło coś takiego:
http://i46.tinypic.com/2u55erk.png
Dodam że na screenie wychodzą kolory normalnie .
//bear7: Rozmiar grafiki niezgodny z regulaminem forum.
Wpisałem to i wyszło coś takiego:
http://i46.tinypic.com/2u55erk.png
Dodam że na screenie wychodzą kolory normalnie .
//bear7: Rozmiar grafiki niezgodny z regulaminem forum.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
-
- Przyjaciel
Wybacz, ale zamiast robić nieczytelny zrzut ekranu, nie możesz po prostu skopiować tekst, który wyrzuca terminal i wklei na forum. W końcu to jedna z jego zalet.
Tekst ten wklei pomiędzy znaczniki CODE.
Tekst ten wklei pomiędzy znaczniki CODE.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
Cześć, też mam gt540m w laptopie i żadnych problemów, może gdybyś na czystym systemie zainstalował bumblebee 3.0 (czyli obsługę nvidia optimus) to sterowniki byłyby bardziej łaskawe. Albo próbuj zainstalować najnowszą wersję sterownika przez repo i terminal. http://www.ubuntuupdates.org/ppa/xorg-e ... st=precise
- ketonesdiamin
- Piegowaty Guziec
daro, nic nie pomog lo. Nadal jaskrawy w cholere, niby zainstalowalo nvidia settings ale ju z drivers nie ma .
bear7, wygl ada to tak:
W szczeg olach, karty tez nie wida c
bear7, wygl ada to tak:
*-display
description: VGA compatible controller
product: GF108 [GeForce GT 540M]
vendor: NVIDIA Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: a1
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=nvidia latency=0
resources: irq:16 memory:f2000000-f2ffffff memory:e0000000-efffffff memory:f0000000-f1ffffff ioport:2000(size=128) memory:f3000000-f307ffff
*-display
description: VGA compatible controller
product: 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 09
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=i915 latency=0
resources: irq:47 memory:f3400000-f37fffff memory:d0000000-dfffffff ioport:3000(size=64)
WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user.
grzegorz@Greg:~$
grzegorz@Greg:~$ lspci -k | egrep -iA2 'vga'
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0507
Kernel driver in use: i915
--
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108 [GeForce GT 540M] (rev a1)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0507
Kernel driver in use: nvidia
grzegorz@Greg:~$
W szczeg olach, karty tez nie wida c
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Wiecej szczegolow kolego, jaki system - juz powinienes miec w profilu wypelnione i bysmy wiedzieli wiecej jak pomoc, to pisze zadowolony user GeForce GT 540M.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Mam Nvidię 630M, też z Optimusem. Tak jak wyżej kolega pisał, pomoże instalacja Bumblebee. Z głównej strony masz instrukcję: w konsoli wpisujesz kolejno:
i robisz restart komputera. Żeby otworzyć panel Nvidii, w konsoli wpisujesz:
Jeżeli wyskoczy Ci komunikat mówiący o tym, że prawdopodobnie wygląda na to, że nie używasz sterownika Nvidii, to zamiast tego wpisz w konsoli:
Pozdrawiam.
sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia
optirun nvidia-settings
optirun nvidia-settings -c :8
- ketonesdiamin
- Piegowaty Guziec
Dzięki za pomoc, ale nic się nie zmienia. Zainstalowałem bumblebee wchodzę w ustawienia i nic, żadnej zmiany. Nie wiem już sam co jest ;D
Ubuntu 12.04 . Ciekawostka, jak nie pokazywało mi wcześniej w szczególach żadnej grafiki tak teraz widnieje sterownik intel sandybridge mobile .
Wchodzę w dodatkowe sterowniki, szukam widzę "nvidia riva/tnt/geforce"- sterownik jest włączony ale aktualnie nie używany .
Wszystko jest okay podczas ekranu logowania, ekran wygląda soczyście pięknie i normalnie wpisze hasło i jest jaskrawy znowu.
Ubuntu 12.04 . Ciekawostka, jak nie pokazywało mi wcześniej w szczególach żadnej grafiki tak teraz widnieje sterownik intel sandybridge mobile .
Wchodzę w dodatkowe sterowniki, szukam widzę "nvidia riva/tnt/geforce"- sterownik jest włączony ale aktualnie nie używany .
Wszystko jest okay podczas ekranu logowania, ekran wygląda soczyście pięknie i normalnie wpisze hasło i jest jaskrawy znowu.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
- skandyn
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Musiałeś po prostu coś pokręcić, ponieważ posiadam identyczną (hybrydową) kartę graficzną i u mnie chodzi ok.
Najpierw pousuwaj wszystko, czyli w konsoli:
Restart komputera i ponownie zainstaluj, wpisując w konsoli:
Ponowny restart systemu.
Pozdrawiam.
Najpierw pousuwaj wszystko, czyli w konsoli:
sudo apt-get install ppa-purge
sudo ppa-purge ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get purge nvidia-current
sudo apt-get purge bumblebee
sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia linux-headers-generic
Pozdrawiam.
- ketonesdiamin
- Piegowaty Guziec
Witam ponownie. Dziękuję wszystkim za pomoc, wasze porady pomogły mi rozwiązać problem.
Jednak zmieniłem system na xubuntu i wszystko powtórzyłem jak powyżej, ale gdy przewijam szybko stronę albo oglądam film online (flash) to jakość obrazu np podczas akcji jest niezbyt zadowalająca. Widoczne są przeskoki tj. ta karta nie była wciąż skonfigurowana.
Nie wiem, jestem zielony jeszcze w tych tematach bo używałem częściej windows, a od teraz chcę korzystać już tylko z xubuntu. Nie jest to tak że z komputera nie da się korzystać ale od monitora hd led i karty nvidia można wymagać więcej.
Jedno jest pewne zostaję z xubuntu bo system włącza się normalnie w dwie sekundy i bardzo stabilnie działa. Chciałbym się jeszcze tylko dowiedzieć czy z tymi przeskokami da się coś zrobić ?
Pozdrawiam serdecznie.
Jednak zmieniłem system na xubuntu i wszystko powtórzyłem jak powyżej, ale gdy przewijam szybko stronę albo oglądam film online (flash) to jakość obrazu np podczas akcji jest niezbyt zadowalająca. Widoczne są przeskoki tj. ta karta nie była wciąż skonfigurowana.
Nie wiem, jestem zielony jeszcze w tych tematach bo używałem częściej windows, a od teraz chcę korzystać już tylko z xubuntu. Nie jest to tak że z komputera nie da się korzystać ale od monitora hd led i karty nvidia można wymagać więcej.
Jedno jest pewne zostaję z xubuntu bo system włącza się normalnie w dwie sekundy i bardzo stabilnie działa. Chciałbym się jeszcze tylko dowiedzieć czy z tymi przeskokami da się coś zrobić ?
Pozdrawiam serdecznie.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi