Przeglądarki nie wykrywają flasha.

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Sypko18
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: Inna
Kontakt:

Przeglądarki nie wykrywają flasha.

Post autor: Sypko18 »

Od kilku tygodni używam Ubuntu 12.04 ;) , a problem dotyczy głównie flasha na każdej z możliwych przeglądarek Mozilla,Chromium,Google Chrome.Próbowałem już odinstalowywać nowszą wersje flasha i instalowania starej ale nie pomogło.Na Mozilli wogól jest czarny ekran ,a na chromium pisze ,że nie można załadować wtyczki i na Google Chrome tak samo. Próbowałem już włączać i wyłączać wtyczki w ustawieniach ale nic nie zadziałało.

Po przeszukaniu forum znalazłem parę porad zrobiłem tak jak było napisane ,ale też nie pomogło ;/

Proszę o pomoc bo przez to nie mogę korzystać z YouTube itd ,a dodam ,że tylko filmiki w formacie html5 mi działają.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, 22:12 przez Sypko18, łącznie zmieniany 2 razy.
piotrek_ra
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86

Re: Przeglądarki nie wykrywają flasha.

Post autor: piotrek_ra »

Jak instalowałeś jakieś inne flashe to odinstaluj

sprawdź czy masz zainstalowane 'ubuntu-restricted-extras'

Jeżeli na koncie guest flash działa to znaczy że profil użytkownika jest popsuty, skasuj/przenieś u siebie ~/.mozilla/*
Sypko18
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Więc tak te "ubuntu-restricted-extras" mam zainstalowane ;), jeżeli chodzi o to drugie to nie bardzo rozumiem.. ,Guest co to jest ;) ? a po drugie mam usunąć profil i założyć nowy na ubuntu ??
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

Sypko18 pisze:Więc tak te "ubuntu-restricted-extras" mam zainstalowane ;), jeżeli chodzi o to drugie to nie bardzo rozumiem.. ,Guest co to jest ;) ? a po drugie mam usunąć profil i założyć nowy na ubuntu ??
Kolega miał na myśli abyś na swoim komputerze, w Ubuntu zalogował się na konto gościa (jak nie masz to utwórz tymczasowo drugie konto użytkownika) i sprawdził, czy flash działa. Jak działa na innym koncie, a na twoim ciągle jest problem, to będziesz musiał odświeżyć folder ~/.mozilla*. Znaczki "~/" oznaczają twój folder domowy: /home/twoja_nazwa_usera/.mozilla, a kropka przed mozilla oznacza, że jest to folder ukryty.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Sypko18
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

aaa rozumiem to ja zaraz wejdę na profil gościa i jak tam będzie otwierał się flash to znaczy ,że potem ten folder muszę odnaleźć tak ??

A gdzie szukać tego folderu w katalogu domowym ??

-- 17 gru 2012, o 14:09 --
bear7 pisze:
Sypko18 pisze:Więc tak te "ubuntu-restricted-extras" mam zainstalowane ;), jeżeli chodzi o to drugie to nie bardzo rozumiem.. ,Guest co to jest ;) ? a po drugie mam usunąć profil i założyć nowy na ubuntu ??
Kolega miał na myśli abyś na swoim komputerze, w Ubuntu zalogował się na konto gościa (jak nie masz to utwórz tymczasowo drugie konto użytkownika) i sprawdził, czy flash działa. Jak działa na innym koncie, a na twoim ciągle jest problem, to będziesz musiał odświeżyć folder ~/.mozilla*. Znaczki "~/" oznaczają twój folder domowy: /home/twoja_nazwa_usera/.mozilla, a kropka przed mozilla oznacza, że jest to folder ukryty.

bear7-Jeśli chodzi o profil gościa na nim też nie działają filmiki ,ani na Firefoxie, anie na Google Chrome ;/

-- 17 gru 2012, o 14:18 --

Sorki ,że tak wypytuje co i jak ,ale jestem nowy użytkownikiem Ubuntu i nie bardzo wiem co gdzie znaleźć w systemie itp ;)
piotrek_ra
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: piotrek_ra »

A aktualny jest Flash? Bo FF blokuje zabytkowe wtyczki. Przynajmniej na Windows.

Klik na Update manager; check updates; install updates.
restart FF dla pewności 2 razy.

Poza tym paczka z flashem dla Ubuntu tak naprawdę nie zawiera go co widać po jej rozmiarze, a pobiera tar-a gdzieś z internetu. Jeżeli się nie udało to może

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg-reconfigure flashplugin-installer
pomoże? ( pobierze jeszcze raz, sprawdzi sumę i rozpakuje gdzie trzeba ...)
Sypko18
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Jak wpisałem to w terminalu "sudo dpkg-reconfigure flashplugin-installer" to zrobiłem według tamtejszych instrukcji ale otworzyło mi si okienko "konfiguracja pakietu" i pyta "Location to the local file" czyli lokalizacja lokalnego pliku i muszę coś tam wpisać tylko co ? ;)

-- 19 gru 2012, o 17:29 --

Temat można zamknąć ;)

Problem został naprawiony ,a jak ?? Na jakimś forum mi wyświetliło "zainstaluj brakujące wtyczki" były tam s wtyczki flash i inne 2 flash był zainstalowany więc zainstalowałem 2 pozostałem i już wszystko działa ;)
Armalat
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Armalat »

Dopiero teraz trafiłem na ten wątek. Szkoda, że nie podałeś swojego sposobu rozwiązania tego problemu, przydałoby się to innym. Mam ten sam kłopot, a jestem świeżym użytkownikiem Xubuntu, nie potrafię go rozwiązać
Sypko18
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Armalat no własnie nie pamiętam,a problem wrócil spowrotem po samoczynnej aktualizacji systemu i nie potrafie już teraz sobie z tym poradzić i poprostu kupiłem 2g ramu i korzystam teraz z windows 7 nie mialem już sił do tego ;P
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Wystarczy podmienić plik libflashplayer.so na starszy np. ostatni działający. Nie jest to eleganckie ani do końca bezpieczne (pakiet starszy, pozbawiony dostychczasowych poprawek), ale nie ma innego wyjścia, gdy producent olewa nas ciepłym moczem ... Problem jest powszechny na architekturze x86.
Sypko18
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

No dzieki ,ale już nie korzystam z ubuntu ;) Bo stare komputery i z osprzetem radeona nie mają co wogóle amrzyć o jakiś updetach ;) Przynajmniej tak jest w moim rpzypadku no sorry ;) mam akrte graficzna radeona i zadnych sterowników nie mgoe znalesc dzialajacych pod ta wersje karty graficznej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”