Lubuntu 12.04 PL - instalacja sterowników Geforce 2 MX
- kaziu
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Lubuntu 12.04 PL - instalacja sterowników Geforce 2 MX
Witam,
Mam problem z instalacją sterowników do starszej karty graficznej - Geforce 2 MX. Komputer jest już dość leciwy, ale cały czas służy domownikom do przeglądania zawartości Internetu. Chciałbym zainstalować na nim sterowniki karty graficznej ponieważ zdarza się, że momentami ekran "miga". W starszych edycjach Ubuntu nigdy nie miałem z tym problemu (kiedyś sporo korzystałem z Linuksa), lecz teraz przerosło to moje umiejętności, dlatego zwracam się o pomoc do forumowiczów. Wydaje mi się, że problem polega na konflikcie sterownika z nową wersją xorg'a, jednak nie jestem pewien. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Mam problem z instalacją sterowników do starszej karty graficznej - Geforce 2 MX. Komputer jest już dość leciwy, ale cały czas służy domownikom do przeglądania zawartości Internetu. Chciałbym zainstalować na nim sterowniki karty graficznej ponieważ zdarza się, że momentami ekran "miga". W starszych edycjach Ubuntu nigdy nie miałem z tym problemu (kiedyś sporo korzystałem z Linuksa), lecz teraz przerosło to moje umiejętności, dlatego zwracam się o pomoc do forumowiczów. Wydaje mi się, że problem polega na konflikcie sterownika z nową wersją xorg'a, jednak nie jestem pewien. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
- mati75
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Lubuntu 12.04 PL - instalacja sterowników Geforce 2 MX
Spróbuj tak:
Kod: Zaznacz cały
sudo add-apt-repository ppa:mati75/nvidia-96
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-glx-legacy-96xx
Debian Developer
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
W wersji 12.04 jest ostatnia wersja X.orga z którą działają sterowniki serii 96. Wystarczy je zainstalować np. przez zakładkę Dodatkowe sterowniki w aplecie Zasoby oprogramowania.
-- środa, 19 grudnia 2012, 15:25 --
-- środa, 19 grudnia 2012, 15:25 --
Co zrobiłeś z xserwerem w 12.10 i 13.04, cofnąłeś do wcześniejszej wersji czy zbudowałeś dostosowaną wersję?mati75 pisze:Spróbuj tak:Kod: Zaznacz cały
sudo add-apt-repository ppa:mati75/nvidia-96 sudo apt-get update sudo apt-get install nvidia-glx-legacy-96xx
- kaziu
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam 
Udało mi się uporać z problemem tak jak myślałem winna była nowa wersja serwera xorg, przez to sterownik nie chciał się zainstalować, ale dziękuję wam chłopaki pomogliście mi dojść do istoty problemu
. Poniżej wklejam rozwiązanie, które mi pomogło, może przyda się innym forumowiczom
.
Przepis:
1. Dodajemy repozytoria oneric do sources.list:
i dodajemy wpis:
2. Tworzymy Pin-Priority dla xorg:
i dodajemy wpis:
3. Cofamy xorg:
4. Instalujemy właściwy sterownik:
voilà
Rozwiązanie znalazłem na forum elektroda.pl.

Udało mi się uporać z problemem tak jak myślałem winna była nowa wersja serwera xorg, przez to sterownik nie chciał się zainstalować, ale dziękuję wam chłopaki pomogliście mi dojść do istoty problemu

Przepis:
1. Dodajemy repozytoria oneric do sources.list:
sudo nano /etc/apt/sources.list
deb http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric main
sudo nano /etc/apt/preferences
Package: *xserver* xorg
Pin: release a=oneiric
Pin-Priority: 1020
sudo apt-get update && apt-get upgrade
sudo apt-get install nvidia-96

Rozwiązanie znalazłem na forum elektroda.pl.
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Masz jakąś dziwną wersję tego xorga w systemie bo u mnie w Ubuntu 12.04 pasuje bez żadnego kombinowania...
- kaziu
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Wcześniej robiłem uaktualnienia systemu, możliwe że xorg także się zaktualizował i przez to moje problemy...