Instalacja sterowników kart graficznych, brak paska - Ubuntu 12.10

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Lizeriusz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Instalacja sterowników kart graficznych, brak paska - Ubuntu 12.10

Post autor: Lizeriusz »

Witam,

mam pewien problem. Po instalacja Ubuntu 12.10 instalowałem sterowniki do karty graficznej (Nvidia GeForce GT 525M, zintegrowana Intela) najpierw robiłem polecenia w terminalu, potem z menadzera aktualizacja zainstalowałem aktualizacje do sterowników; po restarcie komputera po zalogowaniu zniknęły: pasek Unity oraz pasek u góry (tam gdzie było maksymalizacja, minimalizacja itp.) Po zalogowaniu jest tylko tapeta i ikony, które są na pulpicie, nie mogę bez użycia przycisku w komputerze wyłączyć komputer. PPM działa i wyświetlają się tam opcje typu utwórz nowy plik/katalog, tło pulpitu. Nie mam pojęcia co zrobić, nie jestem zbyt ogarnięty z Linuxem, walczyłem długo z instalacją sterowników, a tu takie coś... liczę na pomoc. Z góry dziękuję
Matush
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Instalacja sterowników kart graficznych, brak paska - Ubuntu 12.10

Post autor: Matush »

Cześć,

miałem kiedyś taki problem. Co prawda nie na GeForce ale na Radeon. Może nie wiele wniosę, ale przynajmniej spróbuję pomóc:)
Spróbuj zrobić aktualizację systemu:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get update
Instalowałeś sterowniki z repozytorium czy ze strony producenta? Z tego co mi się wydaje te w repo są najbezpieczniejsze.

Czy próbowałeś się posłużyć może takim poradnikiem:

http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-11-1 ... ozytorium/

Pod PPM powinieneś mieć terminal także - uruchom w terminalu albo coś podobnego;)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, 13:42 przez Matush, łącznie zmieniany 1 raz.
Lizeriusz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Lizeriusz »

kombinowałem co napisałes i pare innych sposobów i nic... nie mam pomysłu co teraz zrobić, nie da się cofnąć tej instalacji sterowników?, pomocy... jestem bezradny

instalowałem ze strony producenta
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Po instalacja Ubuntu 12.10 instalowałem sterowniki do karty graficznej (Nvidia GeForce GT 525M, zintegrowana Intela) najpierw robiłem polecenia w terminalu, potem z menadzera aktualizacja zainstalowałem aktualizacje do sterowników;
Dopóki nie napiszesz co dokładnie robiłeś, to nie damy rady zgadnąć. Jakie sterowniki instalowałeś, skąd, przy pomocy jakiego nieradnika?

Matush
Spróbuj zrobić aktualizację systemu:
Czy tam nie brakuje drugiej części polecenia? To co podałeś odświeży tylko spis paczek z repozytoriów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”