brak paska menu , ogółem mówiąc brak pasków na ekranie po zalogowaniu.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Saviox
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

brak paska menu , ogółem mówiąc brak pasków na ekranie po zalogowaniu.

Post autor: Saviox »

Witam . Aktualizowalem sobie teraz sterowniki nvidii , bo nie mialem zainstalowanych , po zainstalowaniu, jak i odswiezeniu systemu , gdy sie zalogowalem nie mam w ogole , ani paska menu , ani innych paskow . mam tylko docka , ktorego wczesniej instalowalem , to tylko dzieki niemu moge wejsc w internet .... jak mam przywrocic ,,utracone'' funkcje znak zapytania . ponoc trzeba wpisac w terminau ccsm , ale ja nie wiem , jak wlaczyc terminal za pomoca jakiegos skrotu klawiszowego , alt plus f2 mi nie dziala ...

btw. nie mogę pisać znakow zapytania etc , bo shift mi się blokuje , gdy go przyciskam .. to tez jest pewien objaw po tej aktualizacji...

proszę o pomoc .
Mariollo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: brak paska menu , ogółem mówiąc brak pasków na ekranie po zalogowaniu.

Post autor: Mariollo »

jeszcze raz przeprowadź aktualizację:

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade
hornedgoat
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64

Post autor: hornedgoat »

Witam

Na początku chciałbym uprzedzić że jestem absolutnie początkujący jeśli chodzi o linuksa. Mam podobny problem jak kolega powyżej. Mam polską wersję Ubuntu 11.04 Niebiańska Nimfa 64bit. Po instalacji systemu nie było dostępnych wiele opcji graficznych np. OpenGL. Z panelu sterowników zainstalowałem sterowniki nVidii (mam kartę Quadro FX550). Sterowniki ściągnęły się i zainstalowały automatycznie, a po restarcie systemu zniknęły wszystkie paski menu - ten na górze i na dole oraz te przy oknach (z czym sobie już poradziłem). Czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu? Jak można dostać się do panelu sterowników za pomocą konsoli? Jaki sterownik mam zainstalować, żeby zachować funkcjonalność grafiki 3D a nie mieć żadnych innych problemów z systemem?

Przeszukałem kilkanaście podobnych tematów na różnych forach, jednak zamieszczone tam odpowiedzi nie pomogły w moim przypadku.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
orsonik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: orsonik »

Problem również występuje w Ubuntu 12.10. Po instalacji sterowników ati oferowanych przez system znika unity. Jedyny ratunek to odinstalowanie fglrx
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: valdi74 »

orsonik pisze:Problem również występuje w Ubuntu 12.10. Po instalacji sterowników ati oferowanych przez system znika unity. Jedyny ratunek to odinstalowanie fglrx
Miałem identyczny problem z moim AMD E-450. Sterowniki fglrx nie chciały się dogadać ze standardowym kernelem. Swoją drogą to bardzo dziwne, że Canonical tego nie przetestowało przed wypuszczeniem 12.10. W każdym razie pomogło zainstalowanie kernela kolegi ext73 z linii 21 z tego działu: viewforum.php?f=216
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”