Witam.
Jak w temacie:
http://img819.imageshack.us/img819/4056 ... obrazy.png
a przez to, że wykrywa mi dwa ekrany, których de facto nie mam, posiadam tylko jeden monitor, obraz wygląda tak:
http://img835.imageshack.us/img835/1904 ... obrazu.png
[nie chodzi o to, że na kostce coś się łamie, ale jak przyjrzycie się na każdą ścianę kostki to zobaczycie, że składa się ona z dwóch obrazów, mniejszego (wykrywany, nie wiem jakim cudem, CRT, którego nie mam) oraz większy (mój LCD - tylko coś takiego posiadam)
Jak widzicie, wykrywa mi dwa ekrany co jest jakąś kosmiczną bzdurą, a przez to część obrazu mam "poza" moim fizycznym monitorem. Wiecie jak na stałe i w 100% wyłaczyć TwinView? W ogóle czemu to gówno co jakiś czas włącza się samo z siebie i wykrywa mi coś, czego nie ma...(wówczas mam jeden screen jako HP, drugi screen jako CRT przez co ustawia mi obraz na tych dwóch "fakeowych" moniorach jako całość - jakby xinerama była włączona dla 2 fizycznych monitorów, ale monitor mam 1, a ta jest wyłączona), a więc wie ktoś może? Jakaś edycja w Xorgu? Może gdzieś jeszcze? Da się w ogóle to dodać do blacklisty?
Grzebanie w nvidia-settings nic nie daje, nie ma w ogóle opcji by TwinView dać na disable, a jedynie "separat x screen". Wpisanie czegokolwiek do xorga, jak Option "TwinView" "off" też niczego nie zmienia - ponoć nowe ubuntu nie muszą posiadać w ogóle Xorga, a korzystają z czegoś innego, tego nie wiem, ale czytałem o tym.
Mam już dość walki bo generalnie dwa lata z tym walczę, na każdym sterowniku nVidii mam to samo - jedynie nouveau nie mają tego problemu, ale na nich nie można wielu rzeczy ustawić (choćby przy oglądaniu filmów na szybkich scenach mam "tearing" obrazu). Ubuntu 12.04, GTX260, sterowniki 310.19 - ale na każdym to mam. Nie ważne czy to sterownik ze strony nVidii, z repo Ubuntu, xswat czy xorg-edgers. Nie miałem takiego problemu na Slackware, na Ubuntu jest.
Jak skutecznie wyłączyć TwinView - non stop wykrywa kilka monitorów
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Jak skutecznie wyłączyć TwinView - non stop wykrywa kilka monitorów
Tak samo miałem w Dell D600 z dedykowanym Radeonem 9000 . Jedynym sposobem było usuniecie sterownika Radeona i pracowanie na Ubuntu bez tegoż sterownika - też się dało bez problemów ... nawet kostka pulpitu działała bezbłędnie ...
Moja Sugestia : Myślę , że usunięcie sterownika dedykowanego i praca na tym co jest standardowo w systemie pomoże ...
Moja Sugestia : Myślę , że usunięcie sterownika dedykowanego i praca na tym co jest standardowo w systemie pomoże ...
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Re: Jak skutecznie wyłączyć TwinView - non stop wykrywa kilka monitorów
Widzisz. Problem polega na tym, że to jest Linux i ja CHCĘ mieć sterownik nvidii na nim bo w nim mogę ustawić np. opcję odpowiedzialną za niwelowanie "tearingu" w trakcie oglądania filmów (szybkie zwroty akcji, szybkie ruchy kamery),wygładzanie czy AA.neo86 pisze:Tak samo miałem w Dell D600 z dedykowanym Radeonem 9000 . Jedynym sposobem było usuniecie sterownika Radeona i pracowanie na Ubuntu bez tegoż sterownika - też się dało bez problemów ... nawet kostka pulpitu działała bezbłędnie ...
Skoro to jest Linux, "user friendly" i tak właśnie szeroko opisywany, to nie rozumiem dlaczego dedykowany sterownik nvidii w ogóle nie działa, powoduje to, co na screenach wyżej, i to bez względu na numer sterownika.
Nie za bardzo widzę celowość siedzenia na systemie, który nie pozwala mi zainstalować sterownika takiego, jaki mnie się podoba - siedzę z wygody przez menager pakietów. Jednak dla mnie jest to jedna z największych porażek by Linux ograniczał do jednego rozwiązania, sterownika otwartego...Na Slackware każdy sterownik nVidii działał bez problemów (niestety, nie używam systemu bo KDE ma coś do mojego sprzętu i odpalenie menagera okien, Dolphina, zawsze u mnie długo trwało mimo 4 rdzeniowego proca...co mnie dobijało).
Nie wierzę, że nie instnieje metoda by wyeliminować ten błąd, coś zrobić, coś gdzieś wpisać by to zaczęło działać. Wielu userów śmiga na sterownikach nvidii pod Ubuntu bez problemów, nie rozumiem więc czemu u mnie dzieje się to co wyżej.
-- 29 gru 2012, o 09:49 --
Up.