Sieć komputerowa w bloku
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Sieć komputerowa w bloku
Witam forumowiczów chcę się zapytać znawców tematu jak zrobić sieć na 40 komputerów bez internetu.Mieszkam w bloku i chcemy z 40 osobami zrobić sieć i postawić huba DC++ mamy taką opcję do każdego komputera po dodatkowej karcie sieciowej i tylko na tej dodatkowej karcie sieciowej łączyć się z hubem.Myślimy o zrzutce na jakiegoś kompa gdzieś za 200-300zł by tylko chodził na nim hub i połaczyć to wszystko po jednym kablu do wszystkich.Co w takim przypadku potrzeba switche? Czy jakieś inne rozwiązanie polecacie? Chcę z góry powiedzieć iż zależy nam tylko na tym,by z drugiej sieciówki łaczyć się z hubem i udostepniać swe zasoby z komputerów.Każdy z nas ma internet i pytanie wiąze się czy mając po 2 karty sieciowe połączymy się z hubem mając internet,bo chcielibśmy sie łączyć na hubie między sobą i pobierać pliki jeden od drugiego.Jakie prędkości można uzyskać ? Miał ktoś kiedyś do czynienia z takim czymś jak my chcemy zrobić? Proszę o szczególowe rozpisanie jak to powinno wyglądać... Te 40 komputerów ma zainstalowanego tylko Linuxa,dwa lata czasu zajęło mi by przekonać ich do tego systemu.... Mamy też opcję zrzutka na jakiegoś kompa by zrobić w miarę pojemnego ftpa i wobec tego mam pytanie jaki byłby transfer gdyby np na raz wszyscy 40 osób pobierało z ftpa dany plik,albo z huba też 40 osób pobierało na raz jeden od drugiego inny plik? Interesuje nas tylko sieć zamknięta... Czy są jakieś komunikatory w zamkniętej sieci bez internetu coś jak nasza przyszła siec by rozmawiać z sobą jeden z drugim,lub wszyscy jednocześnie? Dziękuję za uwagę i czekam na odpowiedź.....
- killerro
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
Re: Sieć komputerowa w bloku
server+2 po 20portow switche + server powinno latac na server linuch, kazdy komp po lanie,
albo hamachi robicie siec
jak potrzebujecie wiecej info to riv
albo hamachi robicie siec

-
- Wygnańcy
Jaką prędkość można uzyskać podczas pobierania?
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
to zależy od kart sieciowych,serwera no i switcha.
a macie już całą infrastrukturę(kable puszczone?)jak nie to moze lepiej bylo by pomyslec o wifi w standardzie N?
a macie już całą infrastrukturę(kable puszczone?)jak nie to moze lepiej bylo by pomyslec o wifi w standardzie N?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
nginx na serwerze a tam jakiś czat oparty chociażby o PHP, wszystko działałoby na localhoście.Czy są jakieś komunikatory w zamkniętej sieci bez internetu coś jak nasza przyszła siec by rozmawiać z sobą jeden z drugim,lub wszyscy jednocześnie?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Albo Ejabberd - może gadać każdy z każdym, można tworzyć multiroomy i chatroomy, wszystko na protokole jabbera, przez jeden z kilkudziesięciu komunikatorów obsługujących ten protokół.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2012, 17:09 przez jacekalex, łącznie zmieniany 2 razy.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
jak się nazywa ta komercyjna wersja serwera jabbera w javie (przypomnij bo nie pamiętam)?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Nie wiem, i nigdy do niczego jej nie potrzebowałem, Ejabberd jest na GPL, i chociaż jest napisany w Erlangu, to w niczym nie zawadza, choć zazwyczaj wolę, gdy takie demony są napisane w C, niemniej Ejabberd zjada na śniadanie obie wersje Jabberd*.ethanak pisze:jak się nazywa ta komercyjna wersja serwera jabbera w javie (przypomnij bo nie pamiętam)?
Jak potrzebujesz inny serwer, choćby komercyjny, czy w javie, to tu jest lista:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_opro ... owego_XMPP
Może znajdziesz coś odpowiedniego na miarę.

Pozdrawiam

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936

-
- Wygnańcy
Do zibiboniek1 Jakie polecasz karty sieciowe,switacha,komputerek na serwer DC++? Odnośnie kompa na serwer Huba to dell 933 1GB ramu procek 933Mhz może to za mało? Mamy już w planie puszczenie wszystkiego kablami akurat dużo roboty z tym nie będzie.Myśleliśmy o wifi,ale zdecydowaliśmy jednak standardowo po kablu... Nie chcemy by ktokolwiek poza nami miał wgląd do naszej zamkniętej sieci...
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
Tutaj trzeba było by zagłębić się w to jakie karty są w pełni obsługiwane w ubuntu na pewno trzeba myśleć o kartach nie 100 a 1000Mb/s pelny duplex do tego skretka kat6
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Przecież DC++ ma wbudowany czat, można rozmawiać też bezpośrednio z osobami podłączonymi do huba (priv).mlodyczlowiek pisze:Czy są jakieś komunikatory w zamkniętej sieci bez internetu coś jak nasza przyszła siec by rozmawiać z sobą jeden z drugim,lub wszyscy jednocześnie? Dziękuję za uwagę i czekam na odpowiedź.....
A co samego serwera, to naprawdę wystarczy byle co - sam kiedyś postawiłem zastępczego huba dla sieci akademickiej na jakimś leciwym Pentium III i nawet nie było widać obciążenia przy 100+ podłączonych osobach. Sam serwer nie pośredniczy przy pobieraniu plików, jedynie przy wyszukiwaniu i czacie. Zastanowił bym się nad jakimś Raspberry Pi, jeśli tylko do tego ma to służyć, przynajmniej na prądzie oszczędzicie.

-
- Wygnańcy
rob006 nie wiedziałem iż jest takie fajne cacko jak Raspberry Pi. Bo z tego co wyczytałem uruchamia się go z karty SD,czy była by inna możliwość zainstalowania systemu operacyjnego? No cacko super...
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
Karta pamięci lub pendrive USB.
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Komputerek ma port USB, więc powinno się go dać odpalić nawet z zewnętrznego dysku na USB. Nie wiem tylko czy nie będzie potrzebne zewnętrzne zasilanie.mlodyczlowiek pisze:rob006 nie wiedziałem iż jest takie fajne cacko jak Raspberry Pi. Bo z tego co wyczytałem uruchamia się go z karty SD,czy była by inna możliwość zainstalowania systemu operacyjnego? No cacko super...
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
On pisze o tym sofcie:
http://dcplusplus.sourceforge.net/tutorial.html
To cholerstwo jest pod Windowsa
"Kazdy hub dziala tez jako serwer do wymiany wiadomosci Użytkownicy mogą ze sobą rozmawiać w obrębie tego samego huba używając czata głównego (widocznego dla każdego użytkownika huba) lub alternatywnie rozpocząć między sobą konwersację prywatną. Niektóre huby posiadają specjalne czaty dla poszczególnych grup ze sobą zwiazanych, na przykład czat dla operatorów."
http://dcplusplus.sourceforge.net/webhe ... arted.html
http://dcplusplus.sourceforge.net/tutorial.html
To cholerstwo jest pod Windowsa

"Kazdy hub dziala tez jako serwer do wymiany wiadomosci Użytkownicy mogą ze sobą rozmawiać w obrębie tego samego huba używając czata głównego (widocznego dla każdego użytkownika huba) lub alternatywnie rozpocząć między sobą konwersację prywatną. Niektóre huby posiadają specjalne czaty dla poszczególnych grup ze sobą zwiazanych, na przykład czat dla operatorów."
http://dcplusplus.sourceforge.net/webhe ... arted.html
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Ja bym obstawiał, że chodzi jednak o to: http://opendchub.sourceforge.net/
Chyba jest nawet paczka w ubuntowym repo.
Chyba jest nawet paczka w ubuntowym repo.
-
- Wygnańcy
Mnie chodzi o openhuba,by go postawić na małym serwerze,by można było łączyć się z innymi użytkownikami w naszej zamkniętej sieci i pobierać pliki jeden od drugiego... Na zwykłym LinuxDC++ nie da się postawić huba,musi być właśnie open.... Chcemy używać poza openhubem klienty LinuxDC++,żadne windowsowe nie wchodzą w grę nawet gdyby na wine śmigały wyśmienicie...Tak w repo jest ten klient do zainstalowania..Także w GNU/Linuxie tylko linuxowe programy... 40 komputerów w zakmniętej sieci lokalnej brzmi wręcz wyśmienicie...
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Dobra, jest linuksowa wersja - oparta na windowsowym pierwowzorze, żeby było śmieszniej. Nawet jest ppa:
https://launchpad.net/linuxdcpp
https://launchpad.net/linuxdcpp
-
- Wygnańcy
luk1don potwierdzam miałem już do czynienia z DC++ pod linuxem,rwelka słowem....