Kernele testowe/stabilne wersja v21.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v21.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

JerryG pisze:U mnie pod 3.6.10-ext73-f1-21.5-i7-ags-cfs zainstalowalem nvidia-experimental-310, dolozylem Primus, jak na razie dziala i nie sypie bledami.
Widzialem przy instalacji ze budowal paczki dla dkms bez zadnych errorow.
Uzywam ppa x-swat, bo na xorg-edgers z poczatku dzialalo mi a potem tylko Intel, bo nvidii nie moglem odpalic.
Tak 310.14 spokojnie działają z v21.x, ale już nie z v22.0 ... dlatego dam 310.19. Właśnie testuje i bez problemu pakiet powinien zadziałać, zarówno pod 12.04, jak i 12.10. Jeszcze muszę parę testów zrobić.

Pozdrawiam

-- 03 sty 2013 19:19 --
elzear pisze:Nice :) Przynajmniej może teraz nie będę miał problemów z instalacją zamkniętych sterowników - bo ostatnio dopiero za 3 razem rozpoznał moją grafikę :)

Możesz jeszcze dodać do instalatora Catalyst 12.6 legacy dla starszych układów.
Mam nadzieje ;). Co do sterowników 12.6 już o tym myślałem - nawet tu z Kolegą NetBit73 o tym dyskutowałem i obiecywałem :P ... ale zobaczymy, jak z czasem - albo po prostu może dodam, jako kolejny 'ficzer', ale raczej na pewno tylko 64 bity.

Pozdrawiam

Ubuntu Phone w akcji ;)
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: elzear »

A może by tak pogadać z @makson'em? On z tego co pamiętam przygotowywał paczki Catalyst 12.6 pod 12.10.

Info:
https://launchpad.net/~makson96/+archive/fglrx

-- 03 sty 2013 20:11 --
NetBit73 pisze:czyli będę miał zajęcie.... instalacja sterów w NeteXt73 :) nice... a dowiem się kiedyś czy coś jeszcze brakuje Wam w instalatorze? jak go oceniacie? co byście zmienili itp?
Jak na mój gust wszystko jest tak jak być powinno :) Instalator naprawdę świetny :) już raz korzystałem i pewnie w przyszłości również to będzie 1 narzędzie które będzie użyte po instalacji Minta/Ubuntu :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tyle, zę te sterowniki wymagaja dodatkowych zabiegów = pod kernel 3.7.x ... dodatkowo moje pakiety Catalystów nie zadziała pod 3.7.x-generic. Aby zbudować prawidłowo moduł dla tych kerneli konieczne są zmiany w jego źródłach [zresztą udostępnię je - paczki tar.xz]

Zbudowana przeze mnie paczka ze sterownikiem Nvidii_310.19 przetestowana - bez problemu wbiła się w 12.04 i działa idealnie [budowana pod 12.10 - wymaga standardowo instalowanego przez NeteXt'73 gcc 4.7.2] ;)

Nvidia-310.19

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

NetBit73 pisze:czyli będę miał zajęcie.... instalacja sterów w NeteXt73 :) nice... a dowiem się kiedyś czy coś jeszcze brakuje Wam w instalatorze? jak go oceniacie? co byście zmienili itp?
Przydałby się "ludzkie" opisy usług systemowych oraz możliwość zarządzania nimi bezpośrednio z poziomu listy, np. w formie rozwijanych menu.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:
Przydałby się "ludzkie" opisy usług systemowych oraz możliwość zarządzania nimi bezpośrednio z poziomu listy, np. w formie rozwijanych menu.
Cóż - to wymagało będzie dodatkowej i to sprej pracy - ale sądzę, ze za jakiś nawet niedługi czas dało by się zrobić ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

e X t 7 3 pisze:Prawdopodobne do NeteXt`73 dodamy instalacje sterowników zamkniętych: AMD Catalyst i Nvidii. Zbudowałem paczki przygotowane do współpracy z kernelami v22.0, a zatem bazującymi na Linux-3.7.x. Na pewno będą działać pod 12.10 w 64 bitach - tu odpowiednio Catalytsy 12.11 beta11 [zmodyfikowane do współpracy z w/w kernelem] oraz Nvidii 310.19. Być może zbuduje także dla 32 bitów - ale w terminie późniejszym.
To do pełni szczęścia jeszcze paczki dla sterowników 304.60 lub 304.64 by się przydały :) tu link do opisu i patchy dla NVIDIA przy kernelu 3.7.x i 3.8.x http://forum.suse.pl/index.php/topic,25 ... #msg181165
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Jeszcze w kwestii Nvidii - co zrobią lepiej to resztę spartolom i tak od roku :P. Niestety paczki powyżej 304.51, a zatem 304.64, 310.14 , 310.19 i 313.09 mają błąd uniemożliwiający sterownie podświetlaniem. Zatem tak dama moją paczkę 310.19 i paczki z 13.04 - 304.51 [dostosowane do 3.7.x]. Jeśli komuś będzie działać 310.19 dobrze = wyższa wydajność. Natomiast jeśli będzie problem ze sterowaniem jasnością ekranu wykorzysta 304.51 ;). Paczki zadziałają zarówno z 12.10, jak i 12.04 i także [tu eksperymentalnie] z 13.04 ;).

Pozdrawiam

-- 03 sty 2013 22:17 --
witek pisze:
e X t 7 3 pisze:Prawdopodobne do NeteXt`73 dodamy instalacje sterowników zamkniętych: AMD Catalyst i Nvidii. Zbudowałem paczki przygotowane do współpracy z kernelami v22.0, a zatem bazującymi na Linux-3.7.x. Na pewno będą działać pod 12.10 w 64 bitach - tu odpowiednio Catalytsy 12.11 beta11 [zmodyfikowane do współpracy z w/w kernelem] oraz Nvidii 310.19. Być może zbuduje także dla 32 bitów - ale w terminie późniejszym.
To do pełni szczęścia jeszcze paczki dla sterowników 304.60 lub 304.64 by się przydały :) tu link do opisu i patchy dla NVIDIA przy kernelu 3.7.x i 3.8.x http://forum.suse.pl/index.php/topic,25 ... #msg181165
Jak wyżej napisałem będą 310.19 i 304.51 - z podanych przyczyn ;).

Przy okazji dzięki za linka .. ale mój kernel - źródła już to mają w standardzie = nie trzeba linkować źródeł sterowników - to o czym pisałem przy Catalystach ;).

Pozdrawiam

-- 03 sty 2013 23:08 --

Dodajemy do NeteXt'73 instalacje PowerTOP 2.1 = konieczne aby pod 12.04 było widać zużycie energii. Wyłączyłem przestarzałe komponenty ACPI i pod 1.97 i wcześniejszymi już byście tego Panie i Panowie nie zobaczyli ;).

Pozdrawiam

NetBit73

Post autor: NetBit73 »

e X t 7 3 pisze: Dodajemy do NeteXt'73 instalacje PowerTOP 2.1 = konieczne aby pod 12.04 było widać zużycie energii. Wyłączyłem przestarzałe komponenty ACPI i pod 1.97 i wcześniejszymi już byście tego Panie i Panowie nie zobaczyli ;).
Już dodany w wersji 3.10, przez chwile mieliście także wersję 3.02, która poprawiła buga w zarządzaniu upstartem.

-- 3 sty 2013, o 23:15 --
Galvatron pisze:
NetBit73 pisze: Przydałby się "ludzkie" opisy usług systemowych oraz możliwość zarządzania nimi bezpośrednio z poziomu listy, np. w formie rozwijanych menu.
co masz dokładnie na myśli? mówiąc ludzkie opisy?
rozwijane menu to już będzie problem na tą chwilę, dochodzimy do granic możliwości basha+zenity...
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Zrozumiałe dla laika i podpowiadające kiedy daną usługę można wyłączyć.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Zrozumiałe dla laika i podpowiadające kiedy daną usługę można wyłączyć.
Przyznam szczerze, że taki opis miałem zrobić i to nawet tydzień temu - dotyczy funkcjonalności NeteXt'73 i nawet już obiecałem Koledze NetBit73, że to zrobię ... ale ciągły brak czasu i kolejne problemy, jakie napotykałem w związku z nowymi kerneli/sterownikami [np spatchowalem alsę aby działało uśpianie kart dźwiękowych intela - w 3.7.x jest błąd, który zostanie naprawiony dopiero w 3.8.,x ... a u mnie już będzie to zrobione ;)]... ale co się odwlecze ;). Zrobię coś na ten kształt, ale stopniowo do tygodnia pierwsza wersja info do NeteXt'73 - i tu może wstępny krótki opis usług. Najpierw jednak kernel i sterowniki + instalacja sterowników przez NeteXt'73. Już mam pakiety, dla nvidii i amd. Teraz muszę dokończyć kompilacje 32 bitowych wersji v21.6 i wypuszczę. Kolejno v22.0 do niedzieli powinienem się jakoś wyrobić, a jeśli nie to najpierw wersje 64 bit, a kolejno potem 32 bity.

Pozdrawiam

NetBit73

Galvatron pisze:Zrozumiałe dla laika i podpowiadające kiedy daną usługę można wyłączyć.
a to luz... to działka e X t 7 3 :)
przy okazji sprawdźcie czy odpala się wam plik po kliknięciu na pierwszą opcję "Ważne"
tam powinien się ściągnąć plik wazne_info.txt do ~/Pobrane względnie ~/Downloads i w razie czego w tym pliku będą podpowiedzi opis itp. Oczywiści jak e X t 7 3 to zrobi;D
Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: pijetja »

Witam,
Wielkie dzięki za usunięcie nagłówków broadcoma.
Teraz mam dylemat:
1. Zwisy karty graficznej na generyku
2. Brak WIFI na kernelu EXT
Jakaś masakra
Moja karta sieciowa to:

Kod: Zaznacz cały

04:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)
	Subsystem: Dell Wireless 1397 WLAN Mini-Card [1028:000c]
	Kernel driver in use: b43-pci-bridge
i za nic w świecie nie ma koncepcji współpracy z otwartymi sterami b43, to znaczy się, działa przez chwilę potem przestaje. Musiał bym co chwilą wyłączać i włączać sterownik b43.
Uruchomienie sterownika z opcjami:

sudo modprobe b43 pio=1 qos=0
Powoduje stabile działanie sieci, ale prędkość transferu spada wtedy do max 2 Mb/s :) Grrrrr....
Google przeszukane
Stery zainstalowane lp-phy czyli:

sudo apt-get install b43-fwcutter firmware-b43-lpphy-installer
Może ja coś przeoczyłem
Aha na routerze przetestowane z:
WPA, WPA2, WPA2 AES, WPA TKPI; i bez zabezpieczeń....
Koncepcji kolejnych brak....
Pozdrowienia
P.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zobaczymy pod nowymi kernelami, tam trochę jeszcze zmodyfikowałem ustawienia, m.in. dla broadcoma - poza tym nowsze sterowniki [otwarte]. Wiesz budowanie zamkniętych to obecnie `katorżnicza` praca [już od ponad roku nie są aktualizowane = Broadcom je porzucił, a na rzecz otwartych], a efekty coraz gorsze.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

witek pisze:
Zawsze możesz samodzielnie nałożyć patcha na paczkę *.run ze strony nVidii. Proces jest jednorazowy i w jego efekcie dostajemy nową paczkę, z nałożonym patchem. Łatka nazywa się "3.7", ale działa także z kernelem 3.8. Wiem, bo sam tak zrobiłem, a następnie przetestowałem, na jajkach z http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/

e X t 7 3 pisze:Jeszcze w kwestii Nvidii - co zrobią lepiej to resztę spartolom i tak od roku :P. Niestety paczki powyżej 304.51, a zatem 304.64, 310.14 , 310.19 i 313.09 mają błąd uniemożliwiający sterownie podświetlaniem. Zatem tak dama moją paczkę 310.19 i paczki z 13.04 - 304.51 [dostosowane do 3.7.x]. Jeśli komuś będzie działać 310.19 dobrze = wyższa wydajność. Natomiast jeśli będzie problem ze sterowaniem jasnością ekranu wykorzysta 304.51 ;). Paczki zadziałają zarówno z 12.10, jak i 12.04 i także [tu eksperymentalnie] z 13.04 ;).
Mógłbyś podać instrukcję budowy pakietu Debiana z paczki od nVidii? Tak byłoby wygodniej, bo nie trzeba przeinstalowywać sterowników po każdej większej aktualizacji X.org'a.
kwi4tek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kwi4tek »

Witam, mam pytanie do Ciebie EXT73, otóż posiadam netbook'a Asus 1015BX z układem Amd C-50 i 1gb ram, i chciałem sie dowiedzieć czy lepszy dla niego będzie system 32 czy 64 bitowy? czy widać różnicę w wydajności między tymi architekturami?
NetBit73

kwi4tek pisze:Witam, mam pytanie do Ciebie EXT73, otóż posiadam netbook'a Asus 1015BX z układem Amd C-50 i 1gb ram, i chciałem sie dowiedzieć czy lepszy dla niego będzie system 32 czy 64 bitowy? czy widać różnicę w wydajności między tymi architekturami?
Przy 1GB sensowność odpalania 64bit jest bliska zeru.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do 64 bity vs 32 bity. Oczywiście jeśli jest to możliwe należy stosować 64 bity - różnica wręcz piorunująca potrafi być [pod moimi rozwiązaniami widać olbrzymią różnicę - im słabszy sprzęt tym większą] - przede wszystkim responsywność systemu. Jednak właśnie tu te 1 GB może stanowić ograniczenie i to czasem spore. Radziłbym postawić obok siebie 2 systemy - Kubuntu 12.10 32 i 64 bity i obserwować, jak się maszyna zachowuj ;). Przy 2 GB ramu już nawet nie ma się nad czym zastanawiać ;).

Pozdrawiam

-- 04 sty 2013 22:07 --
Galvatron pisze:
witek pisze:
Zawsze możesz samodzielnie nałożyć patcha na paczkę *.run ze strony nVidii. Proces jest jednorazowy i w jego efekcie dostajemy nową paczkę, z nałożonym patchem. Łatka nazywa się "3.7", ale działa także z kernelem 3.8. Wiem, bo sam tak zrobiłem, a następnie przetestowałem, na jajkach z http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/

e X t 7 3 pisze:Jeszcze w kwestii Nvidii - co zrobią lepiej to resztę spartolom i tak od roku :P. Niestety paczki powyżej 304.51, a zatem 304.64, 310.14 , 310.19 i 313.09 mają błąd uniemożliwiający sterownie podświetlaniem. Zatem tak dama moją paczkę 310.19 i paczki z 13.04 - 304.51 [dostosowane do 3.7.x]. Jeśli komuś będzie działać 310.19 dobrze = wyższa wydajność. Natomiast jeśli będzie problem ze sterowaniem jasnością ekranu wykorzysta 304.51 ;). Paczki zadziałają zarówno z 12.10, jak i 12.04 i także [tu eksperymentalnie] z 13.04 ;).
Mógłbyś podać instrukcję budowy pakietu Debiana z paczki od nVidii? Tak byłoby wygodniej, bo nie trzeba przeinstalowywać sterowników po każdej większej aktualizacji X.org'a.
Opisze może w niedzielę, jak zbudować paczki nvidii.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

^ Kolega ext73 znowu koloryzuje, że różnica między 64 a 32 bit potrafi być "piorunująca".
Różnica w działaniu jest mała i tylko gdzieniegdzie odczuwalna. Nie ma co marzyć o przyspieszeniu o 50% na całym systemie i programach tylko dzięki optymalizacjom w jądrze (demonizacja kernela). System nie stanie się cudem responsywny. Szybciej byś miał jedynie przy konwertowaniu, przerabianiu wideo lub w renderowaniu grafiki 3D w programach graficznych. Dla przeciętnego użytkowania to mała różnica. Wiele aplikacji nadal działa lepiej na 32 bitach, a nie na emulacji 64 bit.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panie Kolego na szybkich maszynach ta różnica nie będzie, aż tak bardzo odczuwalna, ale radze sprawdzić np. na takim 1201n [Atom 330] i X370 [AMD APU E-350] różnica jest taka, jak byś porównywał do siebie 2 x szybsza maszynę do "standardowej" [32 bity] - tak jest różnica w reakcji maszyny - przynajmniej pod moimi kernelami - tak to odbierają użytkownicy, których prosiłem o przetestowanie po sobie obu systemów np. Kubuntu 12.10 - odpowiednio kernele - Atom i Brazos.

Zresztą zobaczysz v22.0 udało mi się uzyskać responsywność bez odczuwalnych dla usera zmian [X370] do 90 % obciążenia nice. Przy 100 % są odczuwalne jedynie minimalne lagi w płynności środowiska - na sprzęcie, jak powyżej - na mocniejszym w ogóle różnicy nie widać - przy 100 % nie czujesz, że maszyna jest obciążona ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

^ "Lagi w płynności środowiska" - nie samym kernelem dystrybucja Linuksa żyje. Oprócz tego na całość składa się wiele innych elementów.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”