Prawa dostępu - szyfrowanie

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
masakryczny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Prawa dostępu - szyfrowanie

Post autor: masakryczny »

Witam,

Posiadam serwer z systemem Ubuntu 12.04, na którym mam program produkcyjny i do zarządzania przedsiębiorstwem. Chciałem go również zastosować jako serwer do trzymania ważnych dokumentów przez moich pracowników. W tym celu utworzyłem każdemu z nich nowego usera i zainstalowałem każdemu WinSCP (każdy ma windowsa). Problem w tym, że każdy z nich widzi i może kopiować, usuwać pliki innych pracowników, a co najgorsze: ma pełny dostęp do kopii zapasowych i plików mojego programu do zarządzania firmą. Prosiłbym o pomoc w jaki sposób mogę ograniczyć prawa dostępu każdemu userowi?

Dodam, że wszystko zrobiłem sam i było dla mnie to ogromne wyzwanie, ponieważ jestem laikiem w tym temacie. Prosiłbym o wyrozumiałość i pomoc "na chłopski rozum" :). Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
zieeluu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Prawa dostępu - szyfrowanie

Post autor: zieeluu »

najprościej ograniczyć dostęp do katalogów/plików poprzez komendę chmod.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Dwimenor »

Po pierwsze: gratulacje za postawienie wszystkiego samodzielnie.

Po drugie: a gdyby zaproponować inne podejście? Rozumiem, że współdzielenie plików i katalogów jest odrębną funkcją na serwerze od programu produkcyjnego i programu do zarządzania. A gdyby tak zainstalować rozwiązanie dedykowane współdzieleniu plików przez pracowników? Mam tu na myśli OwnCloud. Myślę, że główny problem z uprawnieniami leży po stronie serwera ftp i jego konfiguracji, ale w ciemno to ciężko powiedzieć. Obstawiam, że przez omyłkę udostępniłeś wszystko wszystkim, zamiast każdemu userowi tylko jego katalog, bez wyjścia poza swój katalog domowy.
Konfiguracja współdzielenie plików przez OwnCloud (albo inne tego typu rozwiązanie) będzie zdaje się znacznie prostsza niż grzebanie w ftp.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
masakryczny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

W tej chwili trochę namieszałem. Zrobiłem kilka katalogów na każdym koncie. Dla próby powrzucałem do każdego jakieś pliki. Zamknąłem WinSCP, wchodze w foldery i nie widzi żadnych plików. Nie można również tych folderów usunąć na żadnym koncie. Wyskakuje komunikat permission denied, rozumiem że nie mam uprawnień do takiego działania? ale dlaczego?
Dwimenor pisze:Po drugie: a gdyby zaproponować inne podejście? Rozumiem, że współdzielenie plików i katalogów jest odrębną funkcją na serwerze od programu produkcyjnego i programu do zarządzania. A gdyby tak zainstalować rozwiązanie dedykowane współdzieleniu plików przez pracowników? Mam tu na myśli OwnCloud. Myślę, że główny problem z uprawnieniami leży po stronie serwera ftp i jego konfiguracji, ale w ciemno to ciężko powiedzieć. Obstawiam, że przez omyłkę udostępniłeś wszystko wszystkim, zamiast każdemu userowi tylko jego katalog, bez wyjścia poza swój katalog domowy.
Konfiguracja współdzielenie plików przez OwnCloud (albo inne tego typu rozwiązanie) będzie zdaje się znacznie prostsza niż grzebanie w ftp.
Dokładnie jest tak jak napisałeś.
Mógłbyś mi napisać jak ten program działa? jak go skonfigurować, zainstalować? generalnie aby wszystko hulało
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Dwimenor »

Poza dokumentacją na stronie tego programu niewiele ci pomogę. Polegam tylko na opinii innych - prosto w konfiguracji, itp.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
masakryczny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ok to zanim zaczne sie skupiać na tego typu rozwiązaniu to poczekam na opinie jeszcze kogoś. Mam cichą nadzieję, że rozlegnie się mała burza mózgów :)

-- 16 sty 2013, o 09:28 --

może mi ktoś wytłumaczyć czemu nie widzę plików w katalogach, nie mogę ich usunąć ani nic w nich zapisać na żadnym z kont? Nie mogę również zmienić praw dostępu w folderach, które chciałbym aby były niewidoczne dla pracowników.

-- 16 sty 2013, o 12:16 --

ok poradzilem sobie z tym problemem. zalogowalem sie jako root ( problemem bylo brak hasla do roota, ale udalo sie to haslo zmienic), zmienilem prawa dostepu do poszczegolnych plikow i folderow i tyle. Wszystko zdalnie przez WinSCP na innym komputerze. Dzieki za pomoc, temat do zamkniecia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”