"Frequency out of range" po uruchomieniu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
UPDATE
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

"Frequency out of range" po uruchomieniu

Post autor: UPDATE »

Witam. Przed chwilą zainstalowałem ubuntu 12.10 x64, ale po instalacji sterowników dopadł mnie pewien problem. Mianowicie, uruchamiam komputer, z listy wyboru systemów wybieram ubuntu i... Wyświetla mi się komunikat "frequency ot of range". Nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania tego problemu.

edit/
Nie rozpisałem się za bardzo, więc dodam jeszcze kilka istotnych informacji. (:
Komunikat wyświetla się tylko na monitorze, kiedy podłączę telewizor do komputera obraz się wyświetla. Niestety, nawet jeżeli odpalę system na TV, zmienię ustawienia, to po odłączeniu TV system nie wstaje; nadal mam komunikat "frequency out of range".
Mój monitor to tzw. "no-name", firma to e-machines, a informacji nt. modelu nie ma.
Karta graficzna to Radeon HD5750.
verdorben
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: ARM

Re: "Frequency out of range" po uruchomieniu

Post autor: verdorben »

Mój monitor to tzw. "no-name", firma to e-machines, a informacji nt. modelu nie ma.
No ale napewno jest wystarczająco dużo informacji z tyłu monitora.
UPDATE
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

verdorben pisze:
No ale napewno jest wystarczająco dużo informacji z tyłu monitora.
Jest tylko naklejka z kodem kreskowym i napisem " Minotor LCD 19" ". Nic poza tym.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Uruchom płytę z której instalowałeś system w trybie livecd, zaloguj się w terminalu na konto root:

Kod: Zaznacz cały

sudo su
Podaj wynik polecenia:

hwinfo --monitor
Następnie wyloguj się z konta roota:

exit
i podaj wynik polecenia:

xrandr -q
Potem uruchom system w trybie bezpiecznym albo z opcją nomodeset i podaj te same wyniki. Wynik xrandr z livecd oczywiście nie będzie miarodajny przy sterownikach zainstalowanych w fizycznym systemie.

Podaj wyniki
UPDATE
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odpaliłem system z LiveCD. Po wpisaniu polecenia "hwinfo --monitor" wywaliło mi informację, że hwinfo nie jest zainstalowany. Spróbowałem więc zainstalować go za pomocą apt-get, jednak dostałem informację, iż pakiet hwinfo nie istnieje.
Przy poleceniu "xrandr -q" wyświetliło mi jakieś informacje, jednak musiałem wyjść z domu i nie zdążyłem ich tutaj wrzucić. Dajcie mi chwilę. (:
Próba odpalenia z opcją nomodeset nie pomogła, nadal na monitorze mam ten sam komunikat. Być może coś źle robię, bo jeśli chodzi o Linuxa, to jestem kompletnym laikiem. Jednak sporo czytałem o tym w googlach i nie wydaje mi się, żebym coś zrobił źle.

Udało mi się natomiast znaleźć mój monitor na obrazku w googlach. Model to E19T6W; specyfikacja jest tutaj: LINK, a manual tu: LINK.
Próbowałem również podłączyć starego CRTka, efekt taki sam jak z drugim monitorem. Przy podłączeniu dwóch ekranów wyświetlił mi się pulpit (tapeta, nic więcej).
Awatar użytkownika
paulh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: paulh »

Witam.
Według tego postu - http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1743330, wygląda, że problem pochodzi z GRUB, szczególnie rozdziełczość. Najprostsze rozwiązanie byłoby to:
  • 1. Bootować komputer z odpowiednim LiveCD (czyli, ubuntu 12.10 x64).
    2. Wybierać "Wypróbuj Ubuntu".
    3. Zainstalować "boot-repair.
    • Otwierać terminal.
      Wpisać pierwszą komendę: sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get update.
      Wpisać drugą komendę: sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair
    4. Uruchomić boot-repair.
    5. Kliknij strzałkę obok Opcje zaawansowane
    6. Kliknij na Lokalizacja GRUB i wybierać partycję (prawdopodobnie tam, gdzie zainstalowałeś Ubuntu).
    7. Kliknij na Opcje GRUB i wybierać Odkomentować GRUB_GFXMODE.
    8. Kliknij na Zastosuj.
    9. Kiedy skończy, restartować i powinien bootować normalnie.
Kiedy jesteś zalogowane, możesz ustalić sterowników do karty graficznej.
Uwaga: lepiej nie zmienić GRUB_GFXMODE w /etc/default/grub.

Pozdrawiam.
Paul :cool:
UPDATE
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

@paulh: Próbowałem już tym sposobem, bezskutecznie. Poza tym, wydaje mi się, że nie jest to wina rozdzielczości, a częstotliwości odświeżania.

Na marginesie, zamierzam sformatować dysk (HDTune pokazał mi kilka bad sectorów), więc będę stawiał system na nowo. Jakie sterowniki do karty mam zainstalować, żeby uniknąć tej sytuacji? Czy przyczyną tego problemu mogły być bad sectory?
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Po wpisaniu polecenia "hwinfo --monitor" wywaliło mi informację, że hwinfo nie jest zainstalowany.
W livecd można oczywiście doraźnie instalować pakiety:

apt-get update &&  apt-get -y install hwinfo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”