[SOLVED] Mint 14 "Nadia" uruchamia się za drugim podejściem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
[SOLVED] Mint 14 "Nadia" uruchamia się za drugim podejściem.
Witam! do nie dawna używałem ubuntu 12.10 i miałem z nim dziwny problem. Myślałem, że to wynik moich dziwnych działań jednak teraz przesiadłem się na minta (jak wiemy to również ubuntu 12.10) i problem pozostał a objawia się on tak.
Uruchamiam PC klikając POWER, GRUB odlicza (Mint/Ubuntu jest pierwsze na liście) odliczy i... obraz znika a monitor informuje mnie o braku urządzenia źródłowego dla obrazu;] Klikam na obudowie RESET znów GRUB który tym razem czasem odlicza a czasem nie (tak jak bym wstrzymał odliczanie jakimś klawiszem) klikam enter i system się uruchamia.
Kiedy chcę zrestartować system sytuacja jest identyczna co sprawia, że system uruchamia się dokładnie co drugą próbę.
Uruchamiam PC klikając POWER, GRUB odlicza (Mint/Ubuntu jest pierwsze na liście) odliczy i... obraz znika a monitor informuje mnie o braku urządzenia źródłowego dla obrazu;] Klikam na obudowie RESET znów GRUB który tym razem czasem odlicza a czasem nie (tak jak bym wstrzymał odliczanie jakimś klawiszem) klikam enter i system się uruchamia.
Kiedy chcę zrestartować system sytuacja jest identyczna co sprawia, że system uruchamia się dokładnie co drugą próbę.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2013, 21:46 przez syriusz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Gibki Gibbon
Re: Mint 14 "Nadia" uruchamia się za drugim podejściem.
Wciśnięcie spacji wstrzymuje odliczanie proramu Grub2. Po uruchomieniu systemu podaj wynik polecenia z konsoli:(tak jak bym wstrzymał odliczanie jakimś klawiszem)
Kod: Zaznacz cały
inxi -G
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
syri@syri-Mint ~ $ inxi -G
Graphics: Card: NVIDIA G96 [GeForce 9500 GT]
X.Org: 1.13.0 drivers: (unloaded: fbdev,vesa) FAILED: nouveau Resolution: 1920x1080@60.0hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on NV96 GLX Version: 3.0 Mesa 9.0
X.Org: 1.13.0 drivers: (unloaded: fbdev,vesa) FAILED: nouveau Resolution: 1920x1080@60.0hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on NV96 GLX Version: 3.0 Mesa 9.0
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Sterowniki własnościowe instalowałeś kiedyś? (na 12.10 i na Mincie) Na otwartych jesteś...
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Taaaa właśnie sobie przypomniałem, że w najnowszych wersjach system już sam nam takowej instalacji nie proponuje i trzeba zrobić to na własną rękę. Obecnie wygląda to tak:
X.Org: 1.13.0 drivers: (unloaded: fbdev,vesa,nouveau) FAILED: nvidia Resolution: 1920x1080@60.0hz
GLX Renderer: GeForce 9500 GT/PCIe/SSE2 GLX Version: 3.3.0 NVIDIA 304.43
A ja jestem w trakcie testowania ewentualnej poprawy sytuacji.
Edit:
Sytuacja opanowana pomogło Ustawienia Systemowe -> Źródła Oprogramowania -> Dodatkowe Sterowniki -> Używanie NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU libary z nvidia-current (własnościowy, przetestowany)
X.Org: 1.13.0 drivers: (unloaded: fbdev,vesa,nouveau) FAILED: nvidia Resolution: 1920x1080@60.0hz
GLX Renderer: GeForce 9500 GT/PCIe/SSE2 GLX Version: 3.3.0 NVIDIA 304.43
A ja jestem w trakcie testowania ewentualnej poprawy sytuacji.
Edit:
Sytuacja opanowana pomogło Ustawienia Systemowe -> Źródła Oprogramowania -> Dodatkowe Sterowniki -> Używanie NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU libary z nvidia-current (własnościowy, przetestowany)