Format partycji z EXT3 na NTFS

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
goovie
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Format partycji z EXT3 na NTFS

Post autor: goovie »

Wiec ostatnio chcialem sobie zainstalowac ubuntu i miec 2 systemy na jednym kompie (zeby zobaczyc jak sie pracuje na systemach tego typu). Niestety jako laik kompletnie sknocilem sprawe. Podczas instalacji mojego "przyjaznego puchacza", nie majac pojecia o tym co to jest dysk swap, wybralem jako ten partycje E (ktora ma 470GB - czyli 'odrobinke' za duzo jak na zastosowanie tego rodzaju dysku), na ktorej w prawdzie nie mam calej masy super-waznych plikow, ale milo by bylo je odzyskac. Z kolei moja partycje systemowa C podzielilem na jedna na ktorej chcialem trzymac windowsa (40 GB) i druga ktora poswiecilbym Ubuntu (ok 220GB). Ta na ktorej mialoby byc ubuntu jest kompletnie czysta, nie mam tam zadnych waznych plikow, z kolei ilosc danych jaka chcialbym odzyskac z partycji E to ok. 200GB, wiec moglbym skopiowac tam dane z dysku E, sformatowac dysk E, a pozniej z C przeniesc je spowrotem na E gdzie ich miejsce. Wiem, ze dane na dysku E ciagle tam sa - moge je podejrzec za pomoca DMDE i tez za pomoca tego programu je odzyskac.

Oczywiscie odpalajac windows, wszystkie programy zainstalowane na E do ktorych skrot byl na pulpicie po prostu sie nie odpalaly, a takze 'cudownym sposobem' partycja ta zniknela z moich oczu.

Szukajac po necie rozwiazania mojego problemu znalazlem tez program GParted, ktory rzekomo jest dobry i ktory pozwolilby mi rozwiazac moj problem, ale program ten nie widzi kompletnie moich partycji - tylko caly dysk jako system plikow "unallocated".

Co mam zrobic aby przywrocic mojego kompa do normalnego stanu?
stahoo23
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Format partycji z EXT3 na NTFS

Post autor: stahoo23 »

Nie wiem czy dobrze zrozumialem ten wywod.
Jak sie da odzyskac dane to odzyskaj.
Co pokazuje polecenie?

Kod: Zaznacz cały

fdisk -l
goovie
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Sciagnalem pare innych programow i za pomcoa jednego z nich udalo mi sie sformatowac pozostala partycje ext3 spowrotem do ntfs i scalic ja z dyskiem systemowym c. Obecnie wyglada to tak:

http://img594.imageshack.us/img594/8399 ... jaswap.png

Poszperalem troche w necie i teraz windows widzi dysk e, ale widzi go tak:

http://img14.imageshack.us/img14/6292/lokalnye.png

A po podwojnym kliknieciu wywala mi komunikat ze dysk jest niesformatowany i pyta czy go sformatowac.

Co mam zrobic aby przywrocic dysk e do stanu normalnego?

Dodam ze usunalem ubuntu i moge go tylko odpalac z liveCD.

//bear7: Niedopuszczalny rozmiar grafiki - szczegóły w regulaminie forum.
stahoo23
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: stahoo23 »

A odzyskales dane z tego E?
Jak tak to formatuj go.
goovie
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dobra, udalo mi sie odzyskac dane bez formata i przywrocic kompa do normalnego funkcjonowania :). Wystarczylo sie pobawic troche opcjami w DMDE + skorzystac z googla, a po restarcie komputera windows xp sam odzyskal dane i naprawil ta partycje, w prawdzie niektore pliki okazaly sie uszkodzone ale to i tak bardzo malo w porownaniu do calosci :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”