Jak odinstalować UBUNTU 11.10 ?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86_64
Jak odinstalować UBUNTU 11.10 ?
Witam szanownych fachowców,proszę o poradę w jaki bezpieczny sposób można usunąć UBUNTU z dysku zewnętrzego,bez utraty danych jakie na tym dysku się znajdują.UBUNTU chcę zainstalować na partycji "D" dysku ,gdzie na "C jest WIN8,gdyż korzystanie z UBUNTU na dysku zewnętrznym jakby nie patrzeć jest troszeczke nie praktyczne.Słyszałem ,że przy usuwaniu UBUNTU można niezle namieszać mając obok inny system,chociaż w moim przypadku jest on na dysku zewnętrznym.Dlatego proszę o konkretną poradę.Dziękuję i pozdrawiam.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Re: Jak odinstalować UBUNTU 11.10 ?
Jeśli nie potrzebujesz danych z Ubuntu to wystarczy format partycji.
-
- Piegowaty Guziec
Czytać ze zrozumieniem...Wyraznie napisałem,że nie chcę utracić danych na dysku "D" który zawiera "zdjęcia.filmy.instalki ,itp..itd,chce tylko odinstalować UBUNTU.namok pisze:Jeśli nie potrzebujesz danych z Ubuntu to wystarczy format partycji.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
A co jest złego w tym co napisałem? Mam wrażenie że sam nie rozumiesz co piszesz. Pytasz w temacie o odinstalowanie ubuntu i dostałeś odpowiedź która niczego nie niszczy na dysku D.ukar pisze:Czytać ze zrozumieniem...Wyraznie napisałem,że nie chcę utracić danych na dysku "D" który zawiera "zdjęcia.filmy.instalki ,itp..itd,chce tylko odinstalować UBUNTU.namok pisze:Jeśli nie potrzebujesz danych z Ubuntu to wystarczy format partycji.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Poziom pytania adekwatny jest do wiedzy pytającego. Szkoda na takich czasu. To inni mają się domyślić jak ma podzielony dysk zewnętrzny, gdzie ma dane, które chce ocalić itp.
-
- Piegowaty Guziec
Napisze może jeszcze prościej.......Mam dysk zewnętrzny 640 GB(nie podzielony na partycje),na którym to znajdują się moje jakieś tam dane i zainstalowałem na niego UBUNTU dokładnie nie pamiętam w jaki sposób go instalowałem(jestem w sprawach LINUXA tzw.Laikiem),ale na pewno utworzyłem 3 lub 4 podziały (czy jak to się nazywa?) na: / , root , home , swat(w sumie dokładnie nie pamiętam,a dysku na razie nie mam i nie ma jak dokładnie sprawdzić).Prosze o odpowiedzi,tylko nie odpowiedzi pokroju "Tomfoc" który to raczej szuka jakiejś zaczepki.Bo na pytanie w ogóle nie odpowiedział.
- ethanak
- Wygnańcy
- Architektura: x86
- Kontakt:
dopóki nie dostarczysz informacji o układzie partycji na tym dysku nie licz na to, że ktoś odpowie na tak zadane pytanie.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Zaczepki to ty szukasz. Ludzie chcą ci pomóc a ty wyjeżdżasz z tekstem typu "czytać ze zrozumieniem". Sam czytaj ze zrozumieniem komunikaty wyświetlane podczas instalacji systemu - będziesz wiedział co robisz, czy dzielisz dysk, czy nie. Do odczytania układu partycji (o to prosił cię @ethanak) użyj polecenia sudo fdisk -l.ukar pisze:Czytać ze zrozumieniem...Wyraznie napisałem,że nie chcę utracić danych na dysku "D" który zawiera "zdjęcia.filmy.instalki ,itp..itd,chce tylko odinstalować UBUNTU.namok pisze:Jeśli nie potrzebujesz danych z Ubuntu to wystarczy format partycji.