Przeniesienie systemu na inną partycję

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
minchal
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Przeniesienie systemu na inną partycję

Post autor: minchal »

Witam,
posiadam obecnie następującą konfigurację partycji:
gparted.png
(65.63 KiB) Nie pobierany
na sda2 jest zainstalowane stare ubuntu 11.04 natomiast sda5 było tam zamontowane jako /home.

Zainstalowałem xubuntu 12.10 testowo na sda7, ale jak już skonfigurowałem, to się zasiedziałem ;)
Jak widać na zrzucie, na / zaczyna brakować miejsca, więc chciałbym coś poprzenosić:

- zwiększyć sda2 do 25 GB i przenieść tam nowe, skonfigurowane xubuntu
- zmniejszyć sda5 do 40GB, przenieść tam obecny sda7:/home i podmontować go w przeniesionym systemie

Odpowiednie zmiany w partycjach mogę sobie oczywiście zrobić w gparted, jednak czy zwykłe skopiowanie plików z sda7 na sda2 i sda5 wystarczy? Domyślam się, że należałoby jeszcze odpalić update-grub2? Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę, jeśli nie chcę sobie rozwalić dobrze skonfigurowanego systemu?

I jeszcze jedna kwestia: nie działa mi obecnie hibernacja (przycisk jest niedostępny w oknie zamykania systemu). Nie sprawdzałem jaka jest przyczyna, ale domyślam się, że ze względu na zbyt mały swap (mam 4GB ram). Czy mogę mieć rację? Jeśli tak, to przy okazji zwiększyłbym też właśnie swap.

EDIT: do pierwszej części to powinno mi wystarczyć: https://help.ubuntu.com/community/MovingLinuxPartition
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”