Brak połączenia sieciowego po instalacji WICD.
- docent60
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Brak połączenia sieciowego po instalacji WICD.
Witam! Mam problem na który niestety nie znalazłem odpowiedzi na tym forum. Po zainstalowaniu managera WICD nie mogę połączyć się z siecią (wcześniej używałem Network Managera). Program uruchamia się przy starcie, znajduje sieć (w zasięgu mam tylko jedną) ale niestety nie nawiązuje połączenia. Proces łączenia kończy się komentarzami: linksys:Ustalanie adresu IP..., a następnie: Brak połączenia. Sieć jest niezabezpieczona. Próbowałem w preferencjach zmieniać sterowniki ale to nie pomogło. Cały proces instalacji programu przeprowadziłem zgodnie z artykułem z czytelni tej strony i wszystko było OK. Proszę o pomoc.
- quish
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Brak połączenia sieciowego po instalacji WICD.
Spróbuj mu zaznaczyć że ma zawsze używać tego połączenia. W wicd chyba jest bug bo u mnie bez zaznaczenia tej opcji ignorował całkowicie ustawienia szyfrowania.
Pozdr4all
Pozdr4all
Kliknąłeś dziś pajacyka? www.pajacyk.pl
- docent60
- Sędziwy Jeż
Próbowałem ustaić stałe połączenie z tą siecią ale efekt był taki, że co 10 sekund zrywał połączenie i łączył się ponownie. Ustawiłem adresy statyczne IP, DNS, bramy oraz maski podsieci takie jakie miałem wcześniej (adres IP zmieniałem kilkakrotnie). Połączyłem się z siecią. Niestety internetu nie ma. Zauważyłem, że kontrolka karty nie pulsuje tak jak wcześniej przy połączeniach tylko świeci ciągle. Spingowałem za pomocą Nmapa swoją sieć lokalną i okazało się, że jestem sam w sieci, choć to nie prawda. Za pomoca ifconfig sprawdziłem status połączeń i okazało się, że interfejs wlan0 otrzymuje pakiety od routera (ok.200 kB) ale ich nie wysyła (wysłał ich tylko 204 B). Wniosek taki że mam połączenie jednostronne ale skąd router wie, że jestem w sieci skoro nie wysyłam mu pakietów (choćby ARP) i dlaczego odbieram pakiety prawdopodobnie nie adresowane do mnie skoro karta nie pracuje w trybie PROMISC? Zauważyłem też, że na ikonie WICD zapala się tylko "drugi monitor" (ten z tyłu) chyba wtedy gdy router przesyła pakiety, frontowy jest wygaszony. Tyle spostrzeżeń i wniosków na chłopski rozum. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Upewnij się, że w pliku /etc/network/interfaces masz tylko oraz w ustawieniach Wicd sterownik wpa_supplicant ustawiony jest na wext.
Kod: Zaznacz cały
auto lo
iface lo inet loopback
- docent60
- Sędziwy Jeż
To sprawdziłem na początku. Wszystko się zgadza, ale zrobię to jeszcze raz.
EDIT:
Wszystko sprawdziłem i wydaje się być OK. Połączenia nie ma. Być może nieprawidłowo zainstalowałem pakiet bo podczas instalacji dwu lub trzykrotnie zostałem poproszony o potwierdzenie operacji a że się spieszyłem nie przeczytałem o co chodzi. Uznałem to za oczywiste ale teraz się zastanawiam... Jak sprawdzić poprawność instalacji?
EDIT:
Wszystko sprawdziłem i wydaje się być OK. Połączenia nie ma. Być może nieprawidłowo zainstalowałem pakiet bo podczas instalacji dwu lub trzykrotnie zostałem poproszony o potwierdzenie operacji a że się spieszyłem nie przeczytałem o co chodzi. Uznałem to za oczywiste ale teraz się zastanawiam... Jak sprawdzić poprawność instalacji?
- mario_7
- Administrator
Odinstaluj i zainstaluj ponownie.
Po ponownym uruchomieniu komputera wykonaj polecenie:
wykonało się bez błędów?
Spróbuj się połączyć. Jeśli się nie uda zerknij do dmesg, czy nie ma jakichś błędów.
Po ponownym uruchomieniu komputera wykonaj polecenie:
sudo /etc/init.d/wicd restart
Spróbuj się połączyć. Jeśli się nie uda zerknij do dmesg, czy nie ma jakichś błędów.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Witam
Jestem nowym użytkownikiem Ubuntu, którego wiedza na temat tego systemu jest znikoma. Tak jak kolega piszący u góry mam problem z połączeniem się z siecią. Cały czas gdy się próbuję połączyć jest tylko "Ustalanie adresu IP" po czym wyskakuje brak połączenia.
Moja karta to D-Link AirPlus DWL-520 +
Sieć zabezpieczona WPA/WPA2 TKIP PSK
w pliku /etc/network/interfaces
Szukałem rozwiązania na różnych forach ale niestety nic nie pomagało:/ Możliwe że coś ja źle robie bo tak jak napisałem wyżej moja wiedza i umiejętności są marne.
Jestem nowym użytkownikiem Ubuntu, którego wiedza na temat tego systemu jest znikoma. Tak jak kolega piszący u góry mam problem z połączeniem się z siecią. Cały czas gdy się próbuję połączyć jest tylko "Ustalanie adresu IP" po czym wyskakuje brak połączenia.
Moja karta to D-Link AirPlus DWL-520 +
Sieć zabezpieczona WPA/WPA2 TKIP PSK
w pliku /etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback
- mario_7
- Administrator
Jesteś pewny, że router dopuszcza do połączenia MAC Twojej karty wifi?
Podajesz prawidłowe hasło?
Czy Network Manager też sprawia problemy?
Podajesz prawidłowe hasło?
Czy Network Manager też sprawia problemy?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Pod XP działa bez problemu więc ruter nie blokuje MACAJesteś pewny, że router dopuszcza do połączenia MAC Twojej karty wifi?
Sam je ustawiałem więc nie ma opcji pomyłki.Podajesz prawidłowe hasło?
Network Manager tez nie działał, na forum znalazłem informację jak włączyć szyfrowanie WPA w NM ale niestaty też nie działało:/Czy Network Manager też sprawia problemy?
- mario_7
- Administrator
W takim razie to pewnie będzie coś ze sterownikami. Poszukaj na forum, bo na pewno było, czegoś o swojej karcie. Może jakieś inne niż domyślne sterowniki potrzebujesz, może windowsowe uruchomione przez Ndiswrappera będą lepsze.
- Morf1920
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Re: Brak połączenia sieciowego po instalacji WICD.
Witam!
Podłączę się pod temat ponieważ nie chcę zakładać dokładnie takiego samego. Na początku poinformuję, iż wszystko było OK do momentu aktualizacji która została automatycznie przeprowadzona przez menadżer aktualizacji. Ponad rok siedzę na tym systemie i zawsze internet miałem. Teraz wyskakuje mi jedynie komunikat jak koledze, który założył temat. Łączę się przez WIFI. Moja karta to Realtek PCIe FE, laptop do DELL INSPIRON N5010. Na koniec dodam, że na windowsie (z którego teraz zostałem zmuszony to napisać) internet działa normalnie. Z góry dziękuję za pomoc!
Podłączę się pod temat ponieważ nie chcę zakładać dokładnie takiego samego. Na początku poinformuję, iż wszystko było OK do momentu aktualizacji która została automatycznie przeprowadzona przez menadżer aktualizacji. Ponad rok siedzę na tym systemie i zawsze internet miałem. Teraz wyskakuje mi jedynie komunikat jak koledze, który założył temat. Łączę się przez WIFI. Moja karta to Realtek PCIe FE, laptop do DELL INSPIRON N5010. Na koniec dodam, że na windowsie (z którego teraz zostałem zmuszony to napisać) internet działa normalnie. Z góry dziękuję za pomoc!
- mario_7
- Administrator
A jakie pakiety były aktualizowane? Sprawdzić to możesz w logach /var/log/dpkg.log, /var/log/dpkg.log.1 itp.
Popatrz też w wynikach polecenia dmesg - może znajdziesz tam jakieś błędy dotyczące sieci wifi.
Popatrz też w wynikach polecenia dmesg - może znajdziesz tam jakieś błędy dotyczące sieci wifi.
- Morf1920
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam!
Po pierwsze dziękuję bardzo za zainteresowanie. Poniżej wklejam linki do moich logów, ponieważ jest to długa lista.
Pierwszy to dpkg.log:
http://wklej.org/id/952522/
drugi to dmesg:
http://wklej.org/hash/005c6d64765/
Z góry dziękuję za pomoc!
Chciałem dodać że internet mobilny chodzi bez problemu, natomiast gdy się chcę połączyć z WIFI wyskakuje ciągle komunikat "żądanie adresu sieciowego" POMOCY!!
Po pierwsze dziękuję bardzo za zainteresowanie. Poniżej wklejam linki do moich logów, ponieważ jest to długa lista.
Pierwszy to dpkg.log:
http://wklej.org/id/952522/
drugi to dmesg:
http://wklej.org/hash/005c6d64765/
Z góry dziękuję za pomoc!
Chciałem dodać że internet mobilny chodzi bez problemu, natomiast gdy się chcę połączyć z WIFI wyskakuje ciągle komunikat "żądanie adresu sieciowego" POMOCY!!

- mario_7
- Administrator
Dawno Wicd nie używałem, ale czy tam przypadkiem nie ustawiało się interfejsu sieciowego? Może w ustawieniach musisz mu zmienić nazwę bezprzewodowego interfejsu z wlan0 na eth1, bo właśnie ten drugi pojawia się w logach, które podałeś.
- Morf1920
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Jakby kolega był uprzejmy powiedzieć jak to zrobić, bo jestem początkującym użytkownikiemmario_7 pisze: Może w ustawieniach musisz mu zmienić nazwę bezprzewodowego interfejsu z wlan0 na eth1, bo właśnie ten drugi pojawia się w logach, które podałeś.

Znajomy widząc moją desperację napisał mi co mam zrobić, jednak z tego też nic nie wiem

- 19:49:11 Artur
no dmesg mówi że masz wszystkie kanały więc OK
19:50:01 Artur
zacznij pomału - iwlist (karta_wifi) scanning
19:50:18 Artur
to zobaczysz czy wogóle bssida swojego widzisz
19:52:47 Artur
potem się zakonekć do essida
19:53:44 Artur
iwconfig wifi0 essid twoj_essid
19:54:19 Artur
ewentualnie ustaw kanał iwconfig wifi0 channel <nr_kanału>
19:54:30 Artur
sprawdź czy twoja karta jestw trybie managed
19:54:51 Artur)
jak nie to:
iwconfig wifi0 mode managed
19:55:10 Artur
potem z palca ustaw WPA wg poradnika
19:55:18 Artur
http://www.howtoforge.com/how-to-connec ... -on-debian
19:55:33 Artur
po wszystkiemu powinno Ci śmigać
19:56:08 Artur
jak nie działa zmień na routerze ustawienie z WPA-MIX lub WPA-WPA2 na jedno WPA - 1 lub 2
19:56:20 Artur
jak WPA to zarządzanie kluczami TKIP
19:56:26 Artur)
jak WPA2 to AES
- mario_7
- Administrator
Zacznijmy od podstaw... Zamiast podstawowego menedżera sieci (Network Manager) używasz programu Wicd, tak?
Jeśli tak, to w jego ustawieniach się porozglądaj i tam powinieneś znaleźć odpowiednie miejsce.
Jeśli nie, to Twój problem nie jest identyczny ja opisany w pierwszym poście i powinieneś opisać sytuację w osobnym wątku.
Jeśli tak, to w jego ustawieniach się porozglądaj i tam powinieneś znaleźć odpowiednie miejsce.
Jeśli nie, to Twój problem nie jest identyczny ja opisany w pierwszym poście i powinieneś opisać sytuację w osobnym wątku.
- Morf1920
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam!
Problem rozwiązałem. Wszedłem na window$a, spisałem ustawienia sieciowe i wpisałem je ręcznie na linuxie (zawsze było wszystko ustawione na automatycznie) no i śmiga. Zobaczymy jak długo! Bardzo dziękuję za pomoc i zainteresowanie problemem Kolego Mario-7!!!
Problem rozwiązałem. Wszedłem na window$a, spisałem ustawienia sieciowe i wpisałem je ręcznie na linuxie (zawsze było wszystko ustawione na automatycznie) no i śmiga. Zobaczymy jak długo! Bardzo dziękuję za pomoc i zainteresowanie problemem Kolego Mario-7!!!