czy jest ktoś w stanie opisać różnice pomiędzy dystrybucjami linuksa z tym że nie chodzi o samo środowisko graficzne. Działam obecnie na Ubuntu z unity, jako drugi system zainstalowałem Xubuntu by się pobawić potestować, ale interesują mnie różnice pod względem bespieczeństwa w sieci, szybkości działania szybkości włączania itp. Chcę uzyskać jaknajszybszy system z mojego malucha (hp mini 210 1Gb RAM Intel Atom n550), szukam czytam ale nic konkretnie nie mogę znaleźć poza tekstami np że fedora jest lepsza od ubuntu i każdy to wie itp. korzystam z kompa głównie do przeglądania sieci przeglądania i edycji zdjęć, filmy gromadzenie danych itp ale wkurza mnie zacinanie się systemu przy procesach sieciowych (podczas przeglądania neta wiesza mi się przeglądarka, centrum oprogramowania zżera mi chyba całą pamięć bo nic się nie da zrobić jak się uruchamia ten program itp. Działam na ubuntu 11.10 z unity 32bit chyba(uważam że działa szybciej niz nowe edycje ubuntu) i jako drugi system od kilku godzin testuję xubuntu 12.10, na domowym lapie zainstalowałem czystą fedore 17 z gnome żeby zacząć przyzwyczajać rodziców i sam z ciekawości chcę zobaczyć jak to wygląda i jak się na tym pracuje. Wcześniej miałem jeszcze styczność z linuxMint 13 na cinamonie i chyba działał najszybciej na moim HP Mini, z tym że oprawa graficzna mnie się nie podobała totalnie. Przekonuję się teraz do Xfce na ubuntu ale zastanawia mnie jak np bedą działały inne distra z tą oprawą graficzną. Jaka jest przewaga xubuntu w stosunku do innych distr a jakie przewagi mają inne distra w stosunku do ubuntu czy rzeczywiście jest to tylko różnica pomiędzy oprawą graficzną czy też coś więcej. powiedzmy że porównać chciałbym Debiana Fedorę Ubuntu (xubuntu) LinuxMint + może Wy dodacie jeszcze jakieś distra, głównie środowisko Xfce, głównym celem ma być stabilność i szybkość, brak momentów zawieszenia systemu, czy 32bitowy system czy 64 bitowy system?
pozdrawiam