Ostatnio spaliła mi się płyta główna i musiałem zmienić nowy zestaw. Wśród kilku części, które wymieniałem znalazła się także płyta Gigabyte GA-970A-DS3.
Po złożeniu zestawu postanowiłem zainstalować Ubuntu 12.10 x64 i ... problem. W żaden sposób nie mogłem uruchomić systemu w pendriva. Oczywiście próby z innym pendrivem, płytą DVD i ponownym ściąganiem .iso zawiodły. Działała tylko wersja 32bitowa. Po krótkim rekonesansie okazało się, że to wina płyty Gigabyte. Postanowiłem napisać do supportu
a oto oficjalne stanowisko supportu Gigabyte (pisownia oryginalna)Od : Michał Pecyna [ michal.pxxxa@gmail.com ]
Wysłane : 2/3/2013 01:45
Pytanie : Płyta uniemożliwia uruchomienie Ubuntu x64 (w zasadzie każdego linuksa 64 bitowego). System w wer. Live nie startuje nawet z pendrivea i dvd.
Kiedy można się spodziewać aktualizacji biosu naprawiający ten błąd?
-------------------------------------------------------------------------------
Nazwa modelu : GA-970A-DS3(rev. 3.0)
--------------------------
Wersja Rev. płyty : 3.0
Wersja BIOS : fc
Numer seryjny :
Miejsce zakupu :
-------------------------------------------------------------------------------
Marka karty graficznej : Gainward Model : gtx650ti gs
Marka procesora : AMD Model : fx-6300 Prędkość : 6*3.5ghz
System operacyjny : Linux Service Pack :
Marka pamięci : Typ : ddr3
Wielkość pamięci : 8gb Prędkość : 1600
Zasilacz : 650 W
Prawda, że bardzo ładnie wybrnęli?Odpowiedź : Witam,
niestety nie prowadzimy wsparcia dla systemów z rodziny Linux. Nasze płyty są projektowane i testowane podkątem współpracy z systemami z rodziny Microsoft Windows.
Serdecznie Pozdrawiam,
Pomoc Techniczna Gigabyte

Ostatecznie po aktualizacji biosu do najnowszej wersji, który właśnie się ukazał, poszperaniu w googlach i zmianie kilku opcji metodą prób i błędów, system wstał. Teraz jeszcze walczę z UEFI (kolejny "przydatny" wynalazek) i instalacją obok Win7, droga przez mękę.

Więc jeśli ktoś kupuje/składa sobie nowy komputer to szczerze odradzam płyty Gaigabyte i ich serwis.