Ubuntu 12.04 - nie wykrywa karty sieciowej TL-WN722N (WiFi)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Ubuntu 12.04 - nie wykrywa karty sieciowej TL-WN722N (WiFi)
Witam problem wygląda następująco - chciałem przesiąść sie z windowsa na Linuxa i początkowo zainstalowałem na kompie ubuntu wersje 12.04 przyjazny puchacz. Dopiero nastepnie zorientowałem się że karta sieciowa zewnętrzna TP-LINK TL-WN722N nie obsługuje linuxa, ale czytam na googlach że jednak da sie to zrobić i uruchomić ją pod Linuxem. Jest masa stron na których widze jak to zrobić lecz jest to wszystko porozsypane i trudne do zrobienia jak na pierwszy kontakt z tym system. A żeby sie uczyć i coś zacząć to przyda sie net, bo nawet żeby coś tam ściągnać czy coś będzie mi potrzebny. A teraz prośba o pomoc w wyjaśnieniu i zrobieniu tego krok po kroku, jestem uzależniony od laptopa na ktorym mam windowsa i internet, czyli jak cos bedzie trzeba ściągać to na pendrive i moge tak przenieść na kompa z ubuntu, także czy jest ktoś chętny mi pomóc i wyjaśnić o co chodzi? z Góry ogromne dzięki i powitacie kogoś nowego w waszym gronie 

Ostatnio zmieniony 08 lut 2013, 23:28 przez elaen123, łącznie zmieniany 2 razy.
- KOWBI
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Przesiadka na ubuntu i problem na starcie
Piszesz bardzo chaotycznie, trudno się czyta.
W sieci jest bardzo dużo rozwiązań Twojego problemu. Jedno z nich http://mariuszkaminski.blogspot.com/201 ... ifi-w.html
Nie panikuj, dasz rade.
W sieci jest bardzo dużo rozwiązań Twojego problemu. Jedno z nich http://mariuszkaminski.blogspot.com/201 ... ifi-w.html
Nie panikuj, dasz rade.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Własnie stronka która mi podałes zrobiłem wszystko co na niej pisze i nic ani rusz
- KOWBI
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Próbuj innych rozwiązań, inaczej nie ruszysz do przodu. Trochę cierpliwości, poczytaj co piszą inni, i próbuj.
-
- Przyjaciel
Zewnętrzna karta pod USB?karta sieciowa zewnętrzna TP-LINK TL-WN722N
Pokaż wyniki poniższych poleceń wklepanych do terminala (najlepiej by było, gdybyś zastosował metodę kopiuj-wklej):
Kod: Zaznacz cały
lshw -C network
lsusb -v
ifconfig
iwconfig
iwlist wlan0 scan
nm-tool
lsmod
rfkill list
I jeszcze jedno:
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Jak treściwie dobierać tytuły wątku dowiesz się z tego poradnika: http://rtfm.killfile.pl/#tematy
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.