Jaki znośny tablet internetowy kupić do 200zł?
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Jaki znośny tablet internetowy kupić do 200zł?
Witam,
Zgodnie z owczym pędem myślę czasem o tablecie - niestety te małe urządzonka o średnich możliwościach wygryzły netbooki. Rozdarty jestem co prawda pomiędzy e-czytnikiem a tabletem, jednakże choć z tabletu czyta się gorzej (podświetlany ekran), tak tablet ma troszkę szersze możliwości niż czytnik e-papieru. Tablet planuję kupić z przezorności, w razie (odpukać) jakieś awarii laptopa. Co jednak planuję:
- tablety mnie generalnie nie kręcą, więc nie dam za niego więcej jak 200zł (nowy, ze sklepu),
- musi być znośnie spasowany (aby obudowa w rękach po tygodniu mi się nie rozsypała),
- nowy Android (nie ma sensu pakować się w stary, co to aplikacji dla niego mało i zaraz wypadnie z obiegu),
- dobrze, aby nie myślał niczym Windows Vista.
Myślę, że w tej kwocie znajdę coś na pewno o powyższych wymaganiach. Niestety jest tyle firm posiadających tanie tablety internetowe, że nie mając doświadczenia w tej materii pewnie nadziałbym się na jakąś chińszczyznę której lepiej nie tykać. Co polecacie?
Zgodnie z owczym pędem myślę czasem o tablecie - niestety te małe urządzonka o średnich możliwościach wygryzły netbooki. Rozdarty jestem co prawda pomiędzy e-czytnikiem a tabletem, jednakże choć z tabletu czyta się gorzej (podświetlany ekran), tak tablet ma troszkę szersze możliwości niż czytnik e-papieru. Tablet planuję kupić z przezorności, w razie (odpukać) jakieś awarii laptopa. Co jednak planuję:
- tablety mnie generalnie nie kręcą, więc nie dam za niego więcej jak 200zł (nowy, ze sklepu),
- musi być znośnie spasowany (aby obudowa w rękach po tygodniu mi się nie rozsypała),
- nowy Android (nie ma sensu pakować się w stary, co to aplikacji dla niego mało i zaraz wypadnie z obiegu),
- dobrze, aby nie myślał niczym Windows Vista.
Myślę, że w tej kwocie znajdę coś na pewno o powyższych wymaganiach. Niestety jest tyle firm posiadających tanie tablety internetowe, że nie mając doświadczenia w tej materii pewnie nadziałbym się na jakąś chińszczyznę której lepiej nie tykać. Co polecacie?
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Jaki znośny tablet internetowy kupić do 200zł?
Pisałem kiedyś o swojej Mancie MID04. Cena jest w okolicach 200 PLN.
Android 2.2 (pewnie za stary)?
Ekran 7 cali 800x480 (16x9)
CoolReader działa bardzo dobrze (akurat podstawowa aplikacja), szczególnie z formatem FB2.
MX Player jakoś działa, chociaż najlepiej mu przekonwertować film na to co lubi.
Kamera jest ale absolutnie nieużywalna.
Dość delikatny ekran dotykowy (oporowy niestety). Udało mi się jeden załatwić.
Opera Mobile trochę wolno działa, ale jak jej się zaaplikuje filtry adblockowe to nawet na forum można wejść
Mało RAM-u (256 MB).
Ethernet, WiFi, USB tylko host.
Zaleta: robiony w Polsce czyli nie ma problemu z odsyłaniem w razie czego do producenta na Wyspy Hula Gula.
Ogólnie jestem zadowolony - ale specjalnie wielkich wymagań nie mam.
Poza tym w tej cenie to wszystko jest niestety tania chińszczyzna
Przy okazji: próbowałem e-inka, przy mojej wadzie wzroku i przyzwyczajeniu do podświetlanych ekranów tablet jest jednak wygodniejszy.
Sprawdź nowsze modele Manty - może Ci podpasuje któryś.
Android 2.2 (pewnie za stary)?
Ekran 7 cali 800x480 (16x9)
CoolReader działa bardzo dobrze (akurat podstawowa aplikacja), szczególnie z formatem FB2.
MX Player jakoś działa, chociaż najlepiej mu przekonwertować film na to co lubi.
Kamera jest ale absolutnie nieużywalna.
Dość delikatny ekran dotykowy (oporowy niestety). Udało mi się jeden załatwić.
Opera Mobile trochę wolno działa, ale jak jej się zaaplikuje filtry adblockowe to nawet na forum można wejść

Mało RAM-u (256 MB).
Ethernet, WiFi, USB tylko host.
Zaleta: robiony w Polsce czyli nie ma problemu z odsyłaniem w razie czego do producenta na Wyspy Hula Gula.
Ogólnie jestem zadowolony - ale specjalnie wielkich wymagań nie mam.
Poza tym w tej cenie to wszystko jest niestety tania chińszczyzna

Przy okazji: próbowałem e-inka, przy mojej wadzie wzroku i przyzwyczajeniu do podświetlanych ekranów tablet jest jednak wygodniejszy.
Sprawdź nowsze modele Manty - może Ci podpasuje któryś.
- BloodyMike
- Piegowaty Guziec
Popatrz sobie też na GoClever. Kolega kupił sobie i jest całkiem przyzwoity.
http://sklep.goclever.pl/
http://sklep.goclever.pl/
Nie wszyscy możemy być filozofami, bo któż by świnie pasał? - S. Żeromski
- andres88pl
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
Ja posiadam 2 modele X Vedia 6 4gb ram 512 ddr3 Android4 Ice Cream Sandwich i mogę polecić znakomity jak na moje wymagania nie zacina się nie wiesza. Zakupiłem na alegro. POzdrawiam
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
GoClever nie jest złym wyborem, ale królem w śród tabletów o rozmiarze siedem cali jest nexus.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Wygnańcy
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Ew. poczekaj jeszcze trochę ja za jakiś czas będę miał Viewsonic G-Tablet :
- Google Android OS 2.2, 1 GHz Dual ARM Cortex-A9 processor
- 16GB internal memory (expandable up to 32GB via SD Card), 512MB DDR2 memory
- 10.1-inch TFT-LCD with LED driver system and 1024 x 600-pixel resolution
- Wi-Fi: 802.11b/g/n, 1.3-megapixel front-facing camera
- USB 2.0 (Slave), Mini USB 2.0 (Host), 3.5mm stereo headphone, Dock for HDMI/Headphone/USB (optional)
- GPS
I jak mi się odwidzi to go sprzedam bo z ekranem 10 calowym to ja mam netbook więc po co mi drugie takie urządzenie a z kasy ze sprzedaży bym sobie wymienił dysk ze zwykłego SATA II na SSD :]
W sumie to będę miał za 2 tygodnie ze Stanów Zjednocznoych ale czas by sie zająć sprzedażą bede miał dopiero gdzieś za 1,5 miesiąca ...
Jest możliwosć instalacji ROMu z Androidem 4.0 : http://raywaldo.com/2012/09/jelly-bean-on-the-gtab/ a nastepnie można używać Ubuntu for Android bo figuruje jako urządzenie kompatybilne ze strony projektu ( http://linuxonandroid.blogspot.com/p/downloads.html ) oraz XMBC for Android
i takie cudo + Etui z klawiaturą i to bym sprzedawał za jakieś 350 zł ( minimalnie za 200 zł ) ...
- Google Android OS 2.2, 1 GHz Dual ARM Cortex-A9 processor
- 16GB internal memory (expandable up to 32GB via SD Card), 512MB DDR2 memory
- 10.1-inch TFT-LCD with LED driver system and 1024 x 600-pixel resolution
- Wi-Fi: 802.11b/g/n, 1.3-megapixel front-facing camera
- USB 2.0 (Slave), Mini USB 2.0 (Host), 3.5mm stereo headphone, Dock for HDMI/Headphone/USB (optional)
- GPS
I jak mi się odwidzi to go sprzedam bo z ekranem 10 calowym to ja mam netbook więc po co mi drugie takie urządzenie a z kasy ze sprzedaży bym sobie wymienił dysk ze zwykłego SATA II na SSD :]
W sumie to będę miał za 2 tygodnie ze Stanów Zjednocznoych ale czas by sie zająć sprzedażą bede miał dopiero gdzieś za 1,5 miesiąca ...
Jest możliwosć instalacji ROMu z Androidem 4.0 : http://raywaldo.com/2012/09/jelly-bean-on-the-gtab/ a nastepnie można używać Ubuntu for Android bo figuruje jako urządzenie kompatybilne ze strony projektu ( http://linuxonandroid.blogspot.com/p/downloads.html ) oraz XMBC for Android
i takie cudo + Etui z klawiaturą i to bym sprzedawał za jakieś 350 zł ( minimalnie za 200 zł ) ...
Ostatnio zmieniony 09 lut 2013, 18:31 przez neo86, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
a kamera ma tryb mirror? bo w tych ustrojstwach tylko do tego się nadaje... wiesz, golenie, wyciskanie pryszczy i takie tam...
moja nie ma
-- 09 lut 2013 17:52 --
moja nie ma

-- 09 lut 2013 17:52 --
słonko ty moje... gdzie mogę kupić nexusa za dwie stówki? podaj adres sklepu pliiiiiiz...linuxozaurus pisze:GoClever nie jest złym wyborem, ale królem w śród tabletów o rozmiarze siedem cali jest nexus.
- BloodyMike
- Piegowaty Guziec
Nexus kosztuje kilkakrotnie więcej niż chce wydać założyciel wątkulinuxozaurus pisze:GoClever nie jest złym wyborem, ale królem w śród tabletów o rozmiarze siedem cali jest nexus.

Nie wszyscy możemy być filozofami, bo któż by świnie pasał? - S. Żeromski