Wolne działanie Uubuntu na netbooku Acer AO722 (Radeon HD 6290). Jak to zmienić?
- shusty
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Wolne działanie Uubuntu na netbooku Acer AO722 (Radeon HD 6290). Jak to zmienić?
Moja żona posiada Acera One 722 z 4GB Ramu.
Pełny opis (zjechać na dół): http://www.x-kom.pl/p/76321-netbook-11, ... rwony.html
Oprócz słabego procka reszta jest raczej ok.
Zainstalowałem Ubuntu 12.10, na Unity działało wolno, więc zainstalowałem lubianego przeze mnie GNOMEa który miał być szybszy od unity, jednak szybkość systemu w ogóle się nie zmieniła. W XFCE się pakować nie chcę, bo go nie darzę sympatią. System działa powoli, okna aplikacji długo się włączają, Nawet chodzenie po menu jest lekko uciążliwe bo podświetlenie MenuItema jest z opóźnieniem ułamka sekund jak jeżdżę po menu myszką. Obok mam zainstalowanego Win7, który działa naprawdę szybko i elegancko, ale chciałbym zostać przy linuksie.
Coś trzeba jeszcze do konfigurować, by system działał sprawnie? Kiedyś miałem Ubuntu 9.x na stacjonarnym z 512RAMu i jednordzeniowym prockiem 1,4GHz i Ubuntu na gnomie chodziło super szybko, a teraz nie daje rady? Coś najwyraźniej jest nie tak.
Proszę o pomoc.
Pełny opis (zjechać na dół): http://www.x-kom.pl/p/76321-netbook-11, ... rwony.html
Oprócz słabego procka reszta jest raczej ok.
Zainstalowałem Ubuntu 12.10, na Unity działało wolno, więc zainstalowałem lubianego przeze mnie GNOMEa który miał być szybszy od unity, jednak szybkość systemu w ogóle się nie zmieniła. W XFCE się pakować nie chcę, bo go nie darzę sympatią. System działa powoli, okna aplikacji długo się włączają, Nawet chodzenie po menu jest lekko uciążliwe bo podświetlenie MenuItema jest z opóźnieniem ułamka sekund jak jeżdżę po menu myszką. Obok mam zainstalowanego Win7, który działa naprawdę szybko i elegancko, ale chciałbym zostać przy linuksie.
Coś trzeba jeszcze do konfigurować, by system działał sprawnie? Kiedyś miałem Ubuntu 9.x na stacjonarnym z 512RAMu i jednordzeniowym prockiem 1,4GHz i Ubuntu na gnomie chodziło super szybko, a teraz nie daje rady? Coś najwyraźniej jest nie tak.
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, 15:09 przez shusty, łącznie zmieniany 2 razy.
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Re: Wolne działanie ubuntu, co dokonfigurować?
Co zainstalowałeś zamiast Unity? GRUBA?
- shusty
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
GNOMEa, mała pomyłka przy szybkim pisaniu.
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Może KDE wypróbuj?
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Zainstaluj Mate (kontynuacja starego Gnome)
http://www.techlw.com/2012/10/install-m ... -1210.html
Potem w ekranie logowania wybierz odpowiednią sesję. Trzeba będzie się przyzwyczaić do innych nazw programów, np. zamiast Nautilusa jest Caja.
Potem możesz wrócić na forum po pomoc w sprzątnięciu pozostałości po Unity i (chyba) Gnome Shell.
http://www.techlw.com/2012/10/install-m ... -1210.html
Potem w ekranie logowania wybierz odpowiednią sesję. Trzeba będzie się przyzwyczaić do innych nazw programów, np. zamiast Nautilusa jest Caja.
Potem możesz wrócić na forum po pomoc w sprzątnięciu pozostałości po Unity i (chyba) Gnome Shell.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Tak tylko wspomnę, że Mate to krok w martwy projekt (stary Gnome).
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
gnome shell czy gnome classic? ostatnio instalowałem córce ubuntu na takiej maszynce - gnome classic bez efektów chodzi całkiem zgrabnie.
- shusty
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Też wybrałem tego bez efektów właśnie.
- socrates
- Wytworny Kaczor
XFCE po przerobce w wygladzie niemal nie rozni sie od starego dobrego gnome2. A przy tym jest bardzo lekkie.
Gentoo + XFCE
- shusty
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Nie sądzę jednak by komputer przez środowisko graficzne tak wolno działał.
Odpaliłem GNOMEa z tymi bajerami i szybkość systemu w ogóle się nie zmieniła nawet na gorsze. Monitor systemu ciągle pokazuje użycie RAMu w okolicach 550MB z 4GB, karta graf. z 256MB powinna sobie dawać na luzie radę. Jak widać system nie jest obciążony. Jedynie procesor non stop ma na dwóch rdzeniach 30% użycia co nie jest mało, a w przypadku odpalonego flasha z filmem w przeglądarce dochodzi do 90%, co jest zatrważające.
Procek jest najsłabrzym elementem netbooka, ale przy żadnej włączonej aplikacji system nie powinien działać wolno.
Wg mnie system działa jak windows, który nie ma zainstalowanych jeszcze sterowników od grafy, albo ma dysk stary który nie wyrabia. Miałem już w serwisie taką sytuację że komp zmulał niemiłosiernie i wystarczyło dysk zmienić.
W tym wypadku oczywiście dysk jest ok, na win7 działa wszystko ok. Więc może ubuntu jakoś źle sobie radzi z dyskiem (stery?), a może domyślnie lipne stery od grafy się zainstalowały, choć to raczej wykluczam.
Mam zainstalowany system 32bity, bo podobno stabilniejszy, ale może w tym sęk, że 64 lepiej by działał? No nie wiem panowie, znam się na kompach, ale moją działką jest programowanie, a już na pewno o linuksie wiem mało, jednak intuicja mi mówi że wolne działanie systemu w tym wypadku to nie kwestia wyboru środowiska graficznego.
Zainstalowałem też XFCE i faktycznie dziala choć mogłoby być lepiej ;D Wygląda jednak na to, że żonie strasznie się gnome z bajerami spodobał (w sumie po użyciu klawisza "specjalnego" fajnie się dzieje), a XFCE jej się nie podoba, z czym trudno się nie zgodzić.
Czy oprócz zmiany środowiska graficznego można coś jeszce ze na szybkości zdzialać?
Odpaliłem GNOMEa z tymi bajerami i szybkość systemu w ogóle się nie zmieniła nawet na gorsze. Monitor systemu ciągle pokazuje użycie RAMu w okolicach 550MB z 4GB, karta graf. z 256MB powinna sobie dawać na luzie radę. Jak widać system nie jest obciążony. Jedynie procesor non stop ma na dwóch rdzeniach 30% użycia co nie jest mało, a w przypadku odpalonego flasha z filmem w przeglądarce dochodzi do 90%, co jest zatrważające.
Procek jest najsłabrzym elementem netbooka, ale przy żadnej włączonej aplikacji system nie powinien działać wolno.
Wg mnie system działa jak windows, który nie ma zainstalowanych jeszcze sterowników od grafy, albo ma dysk stary który nie wyrabia. Miałem już w serwisie taką sytuację że komp zmulał niemiłosiernie i wystarczyło dysk zmienić.
W tym wypadku oczywiście dysk jest ok, na win7 działa wszystko ok. Więc może ubuntu jakoś źle sobie radzi z dyskiem (stery?), a może domyślnie lipne stery od grafy się zainstalowały, choć to raczej wykluczam.
Mam zainstalowany system 32bity, bo podobno stabilniejszy, ale może w tym sęk, że 64 lepiej by działał? No nie wiem panowie, znam się na kompach, ale moją działką jest programowanie, a już na pewno o linuksie wiem mało, jednak intuicja mi mówi że wolne działanie systemu w tym wypadku to nie kwestia wyboru środowiska graficznego.
Zainstalowałem też XFCE i faktycznie dziala choć mogłoby być lepiej ;D Wygląda jednak na to, że żonie strasznie się gnome z bajerami spodobał (w sumie po użyciu klawisza "specjalnego" fajnie się dzieje), a XFCE jej się nie podoba, z czym trudno się nie zgodzić.
Czy oprócz zmiany środowiska graficznego można coś jeszce ze na szybkości zdzialać?
-
- Gibki Gibbon
A przez co? Uruchom system w trybie tekstowym i sprawdź:Nie sądzę jednak by komputer przez środowisko graficzne tak wolno działał.
Kod: Zaznacz cały
free -m
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
Sprawdź obciążenie przez poszczególne programy w monitorze systemu lub poleceniem top.
A w XFCE można uruchomić compiz, który też ma różne bajery.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Gibki Gibbon
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Kontakt:
A masz zainstalowane najnowsze zamknięte sterowniki od karty graficznej? Jeżeli nie to zacznij od tego. Jak będziesz chciał to mogę Ci udostępnić paczki z najnowszymi sterownikami dla Ubuntu. 

Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
Proponuję zmienić tytuł wątku. Dopisz proszę, o jakim CPU i GPU rozmawiamy.
Ilość pamięci raczej nie będzie stanowić w tym wypadku problemu. Winy za powolne działanie systemu doszukiwałbym się właśnie w działaniu układu graficznego...
Ilość pamięci raczej nie będzie stanowić w tym wypadku problemu. Winy za powolne działanie systemu doszukiwałbym się właśnie w działaniu układu graficznego...
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Podaj nam wyniki z kosnoli: lsmod oraz lspci.
- shusty
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Bardzo by poprosił, bo nie wiem co mi przy instalacji systemu Ubuntu samo wrzuciło.Shevchenko1987 pisze:A masz zainstalowane najnowsze zamknięte sterowniki od karty graficznej? Jeżeli nie to zacznij od tego. Jak będziesz chciał to mogę Ci udostępnić paczki z najnowszymi sterownikami dla Ubuntu.
=======================================================================
top: http://wklej.org/id/952600/
lsmod: http://wklej.org/id/952607/
lspci: http://wklej.org/id/952610/
CPU i GPU podane w pierwszym poście w linku z dokładną specyfikacją, ale mogę podać bezpośrednio tu:k2cl pisze: Dopisz proszę, o jakim CPU i GPU rozmawiamy.
Procesor AMD C-60 (2 rdzenie, od 1.00 GHz do 1.33 GHz, 1 MB cache)
Chipset AMD A50M (Hudson-M1)
Karta graficzna AMD Radeon HD 6290 256MB
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Re: Wolne działanie ubuntu na Acer AO722 z 4GB RAMu, co dokonfigurować?
1. Zaktualizuj profil na forum żeby nie trzeba szukać po postach jakiego systemu używasz i architektury.
2. Link do paczek, ale tylko 64 bitowe, bo taki mam system. https://www.dropbox.com/sh/yc41n0k9zp540k0/cng40ZnOEr
3. Jeśli nie masz 64 bitowego systemu tylko 32 zainstaluj paczki fglrx z repozytorium.
2. Link do paczek, ale tylko 64 bitowe, bo taki mam system. https://www.dropbox.com/sh/yc41n0k9zp540k0/cng40ZnOEr
3. Jeśli nie masz 64 bitowego systemu tylko 32 zainstaluj paczki fglrx z repozytorium.