Kernele stabilne wersja v22.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Kernele testowe wersja v22.x - atom oraz K8

Post autor: sokarsg-1 »

Kod: Zaznacz cały

ACPI: Invalid Power Resource to register!
ACPI Exception: AE_AML_PACKAGE_LIMIT, Index (0x0000000000000006) is beyond end of object (20120913/exoparg2-418)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.P0P8.JMF1.SDE1._GTM] (Node ffff88017b02e168), AE_AML_PACKAGE_LIMIT (20120913/psparse-536)
ata8: ACPI get timing mode failed (AE 0x300b)
ACPI Exception: AE_AML_PACKAGE_LIMIT, Index (0x0000000000000006) is beyond end of object (20120913/exoparg2-418)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.P0P8.JMF1.SDE1._GTM] (Node ffff88017b02e168), AE_AML_PACKAGE_LIMIT (20120913/psparse-536)
ata8: prereset failed (errno=-19)
ata8: reset failed, giving up
Takie rzeczy mnie spotykają na przy każdym odpaleniu kompa opartego na płycie asus p5b. Efekt który ja widzę to stale paląca się lampka od HDD. Tam jest jakiś oddzielny układ o dysków i napędów IDE.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Aha to stara płyta - wyłącz Pan zatem ACPI w grub.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Mam dziwny problem, nie wiem czy związany z kernelem 3.7.3 K8, którego używam:

Już po raz trzeci w krótkim czasie po restarcie nagle zniknął plik wykonywalny X.org'a /etc/X11/X razem z xorg.conf'em. Żeby przywrócić X'y, musiałem reinstalować pakiet xserver-org i ponownie wykonać komendę nvidia-xconfig. Za pierwszym razem zrzuciłem to na karb zabaw z udev'em i systemd, więc przywróciłem kopię zapasową. Potem myślałem, że to przez backport X.org'a z 12.10, więc przywróciłem domyślną wersję. Mimo to właśnie miałem powtórkę z rozrywki. Żeby po przywróceniu X'ów móc sie zalogować, za każdym razem musiałem najpierw usunąć plik .Xauthority.

Ciągle mam podejrzenie, że winą jest jakaś pozostałość po systemd i nowym udev'ie tkwiąca w ustawieniach w katalogu domowym. Gdy po raz pierwszy to miałem, po wykonaniu jeszcze raz, dla pewności, sudo make uninstall (systemd-197) po uruchomiueniu X'ów nie działała mysz ani klawiatura. Opcjonalnie mogą to być symptomy padania dysku.

Moja karta to 7300GT + sterowniki 304.64 z patchem dla kerneli 3.7 i 3.8.

Logi:

kern.log

dmesg

xorg.0.log

-- 8 lut 2013, o 16:24 --

Kolejne dziwne odkrycia:

Konfiguracji X'ów nie trzyma już już w xorg.conf, tylko w XF86Config i po każdym restarcie gubi ustawienia rozdzielczości/odświeżania.Żeby jej nie gubił, muszę ręcznie zmienić nazwę XF86Config na xorg.conf

Dodatkowo, przy instalacji sterowników nVidii na górze ekranu widnieje taki komunikat:

kmem_cache_destroy kmalloc-8192 Slab cache still has objects
-- 8 lut 2013, o 17:00 --

Po zmianie nazwy XF86Config na xorg.conf sterowniki nVidii zaczęły spowrotem tworzyć xorg.conf'a, zamiast wcześniejszego XF86Config. Dawno nie widziałem czegoś równie dziwnego.:pt36:
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm z kernelem raczej na pewno nie jest to związane ... jak już coś ze sterownikami, ale przyznam nigdy się z czymś takim nie spotkałem ;P.

Ps. wysokie prawdopodobieństwo, że coś zostało po nowym udev ... sprawdzałeś czy wszytko przywrócone do poprzedniego stanu ?

Co do KDE 4.10 ... zainstalowałem już na 12.04 i powiem niezłe jest:

- bardzo szybkie,
- jak by to ująć ... schludne,
- nad wyraz stabilne, jak na pierwsze wydanie z nowej linii ;)

Choć trzeba przyznać, że podczas instalacji z backports nie obyło się bez problemów: "uwaliło" kwina = konieczność instalacji "ręcznej" > sudo apt-get install kde-window-manager oraz źle wyświetlany obraz na nvidii w trybie natywnym dla Qt - tu na teraz lepiej włączyć rastr i szybciej i ładniej ;)

Kubuntu 12.04 + KDE 4.10 - 1

Kubuntu 12.04 + KDE 4.10 - 2

Kubuntu 12.04 + KDE 4.10 - 3

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Zaglądałeś może do logów?

-- 8 lut 2013, o 23:05 --

Właśnie okazało się, że moja dzisiejsza kopia zapasowa systemu ma w sobie ten błąd. Dzięki temu dowiedziałem się, że do likwidacji problemu, przynajmniej na ten moment, wystarczy reinstalacja paczki xserver-xorg i ponowne odpalenia nvidia-xconfig.

Jutro może się jeszcze przyjrzę temu bliżej.

-- 8 lut 2013, o 23:41 --

Problem namierzony i praktycznie rozwiązany:

/etc/X11/X i xorg.conf znikają na skutek usunięcia i/lub uszkodzenia pakietu xserver-xorg. Jeśli przed jego reinstalacją zrobi się nvidia-xconfig, to konfiguracja zostanie zapisana właśnie do właśnie XF86Config, przez co sterownik nVidii nie będzie jej widział po restarcie i nie ustawi prawidłowej rozdzielczości ani odświeżania. Skutkiem ubocznym jest także brak mozliwości zalogowani się do systemu z poziomu X'ów, dopóki nie usunie się pliku .Xauthority.

Jedyną zagadką pozostaje co, pozornie bez jakiejkolwiek przyczyny czy objawu, niespodziewanie wywalało xserver-xorg, ale zabawy z udev/systemd i ich ew. pozostałości w katalogu domowym można raczej wykluczyć.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: sokarsg-1 »

e X t 7 3 pisze:Aha to stara płyta - wyłącz Pan zatem ACPI w grub.

Pozdrawiam
Niestety nie pomogło. Przestawiłem w biosie też ACPI 2.0 na Enabled i też nic. Chyba błędy wczesnej wersji kernela.
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

http://wstaw.org/m/2013/02/09/plasma-desktopUu1750.png a tak to wyglądać będzie po angielsku :) Tomek Przybył /FadeMind/ przetłumaczył:)
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: valdi74 »

murzin pisze:krótko pisząc bo nie mam za duzo czasu - na realteku rtl8188ce również przerywa mi połączenie co jakiś czas na minute - dwie
kernel brazo 22.0 wgrane wszystkie rzeczy takie jak apm czy wpisy gruba
U mnie pomogło (niestety) wyłączenie oszczędzania energii dla tego sterownika, czyli:

echo "options rtl8192ce ips=0 fwlps=0" | sudo tee /etc/modprobe.d/rtl8192ce.conf
Na kernelu 3.6.11-ext73-f1-21.6-k8-ags-cfs, bo 22.0 jeszcze się boję instalować :-)
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

A czego tu się bać? Zostaw tylko stary kernel, żeby w razie czego do niego wrócić.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Dokładnie nie usuwać - jak to wskazujemy w NeteXt'73 - przynajmniej jednego dodatkowego kernela i można spokojnie testować dodatkowe kernel.

Kolego Galvatron nie miałem niestety czasu przeglądnąć logów - zrobię to dopiero jutro [niestety].

Pozdrawiam

-- 09 lut 2013 18:48 --
NetBit73 pisze:http://wstaw.org/m/2013/02/09/plasma-desktopUu1750.png a tak to wyglądać będzie po angielsku :) Tomek Przybył /FadeMind/ przetłumaczył:)
No Chłopaki to jest to - ja już z językiem wywieszonym działam = dzięki Tomek ;P ;)

Panie i Panowie, co do kerneli jak dobrze pójdzie jutro v22.1 ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Galvatron pisze:A czego tu się bać? Zostaw tylko stary kernel, żeby w razie czego do niego wrócić.
Konkretnie, to nie boję się samego kernela tylko nowych sterowników grafiki AMD, których instalacja będzie konieczna. Używam lapka jako odtwarzacza multimedialnego i wolałbym żeby nic się nie rozwaliło. Te nowe sterowniki nie są specjalnie chwalone przez developerów XBMC, dlatego też się waham. Na pewno przy okazji instalacji 13.04 się skuszę, na to mam osobną partycję.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:Dokładnie nie usuwać - jak to wskazujemy w NeteXt'73 - przynajmniej jednego dodatkowego kernela i Kolego Galvatron nie miałem niestety czasu przeglądnąć logów - zrobię to dopiero jutro [niestety].
W świetle powyższego to już nie będzie konieczne.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Ja mam najnowsze sterowniki od amd i xbmc chodzi normalnie;-) Nie masz się czego obawiać, instaluj ;-)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

valdi74 pisze:
Galvatron pisze:A czego tu się bać? Zostaw tylko stary kernel, żeby w razie czego do niego wrócić.
Konkretnie, to nie boję się samego kernela tylko nowych sterowników grafiki AMD, których instalacja będzie konieczna. Używam lapka jako odtwarzacza multimedialnego i wolałbym żeby nic się nie rozwaliło. Te nowe sterowniki nie są specjalnie chwalone przez developerów XBMC, dlatego też się waham. Na pewno przy okazji instalacji 13.04 się skuszę, na to mam osobną partycję.
Którą wersję masz na myśli? Catalysty 13.1 można śmiało instalować (jeśli ich nie masz). Z tymi betami to nie ma co raczej, lepiej poczekać na stabilne 13.2. U mnie były wiele razy z nimi problemy. Szczególnie, że niby nadają się do mojej karty, ale z musu bo mam w nazwie "Mobility", były watermarki "unsupported hardware", mulenie i w ogóle.
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

luk1don pisze:Którą wersję masz na myśli? Catalysty 13.1 można śmiało instalować (jeśli ich nie masz).
Właśnie mam na myśli 13.1:
http://forum.xbmc.org/showthread.php?ti ... pid1306386
Wciąż polecają 12.10 jako najbardziej udaną, póki co.

EDIT:
Jeszcze jedno uzasadnienie dlaczego nie 13.1 (ważne dla użytkowników XBMC):
http://forum.xbmc.org/showthread.php?ti ... pid1331794
"Catalyst 13.1 is not possible, because it cannot do Vertical Blank Sync if Tearfree is disabled. Tearfree we highly need to avoid, cause it uses Triple Buffering, whereas xbmc video playback controls swapBuffers (double buffer) to be in sync. I am in contact with AMD to fix this regression."
Ostatnio zmieniony 11 lut 2013, 14:24 przez valdi74, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

U mnie 13.1 działają najlepiej jak do tej pory ze wszystkich które miałem okazje testować. Polecam ;-)
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: JerryG »

e X t 7 3 pisze: Panie i Panowie, co do kerneli jak dobrze pójdzie jutro v22.1 ;).

Pozdrawiam
Wrocilem na Kubuntu, mam teraz 12.10.
jednak trzymanie sie LTS jakos nie wychodzi na dobre, moze ze starszym sprzetem komus wyjdzie :(
Siedze na generic, bumbleebe zainstalowane

The battery reports a discharge rate of 20.5 W
The estimated remaining time is 2 hours, 17 minutes
Wersja 18.0 kernela jednak jest nie do pobicia, 11h na baterii :-x
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

U mnie wręcz przeciwnie. Nigdy wcześniej mój laptop nie był tak szybki na żadnym kernelu. Wersja 22.0 jest najbardziej udaną pod względem wydajności dla mojej maszyny. Osiągnąłem w końcu pełną płynność i responsywność środowiska graficznego porównywalnie do szybkości Winowsowego GUI co do tej pory mi się nie nigdy nie udało. Duży wkład mają pewnie również Catalysty w wersji 13.1. Korzystam z wersji premium kernela (Brazos), która to daje jeszcze większe osiągi w porównaniu do standardowego K8. Także podziękowania za wykonaną prace dla twórców ;-)

Ja się właśnie trzymam LTS, bo wersje "pomiędzy" zawsze mi nie podchodziły, a na przestrzeni lat jakoś znudziło mi się być królikiem doświadczalnym naganianym na pole minowe ;-)
artur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: artur »

e X t 7 3 pojawiły się łatki na kernele 3.7 dla apparmor compatibility v2.4
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

http://wstaw.org/m/2013/02/10/plasma-desktopJh1850.png
http://wstaw.org/m/2013/02/10/plasma-desktopqA1850.png
program automatycznie sprawdzi czy mamy język PL jeżeli nie to ustawi ANG. Jak widać będzie możliwa zmiana języka z jednego na drugi ot tak z menu :)
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”