Instalacja Ubuntu 12.04 dwa dyski
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Instalacja Ubuntu 12.04 dwa dyski
Witam
Mam problem z instalacją systemu Ubuntu 12.04. Komputer ma podłączone dwa dyski Segate 160GB i WD 400GB. System instaluje na pierwszym dysku(Segate 160GB), dziele go na trzy partycje / ,/home,/swap. Problem pojawia się z drugim dyskiem wybieram format plików na ex4 z księgowaniem; i tu problem jaki dać mu punkt montowania? Oczywiście nie chce go dzielić na mniejsze partycje; jedna duża 400GB na filmy i muzyke.
Jeśli nie zaznacze punktu montowania dla drugiego dysku to instalator wyświetla komunikat że dysk nie będzie wykorzystywany.
Mam problem z instalacją systemu Ubuntu 12.04. Komputer ma podłączone dwa dyski Segate 160GB i WD 400GB. System instaluje na pierwszym dysku(Segate 160GB), dziele go na trzy partycje / ,/home,/swap. Problem pojawia się z drugim dyskiem wybieram format plików na ex4 z księgowaniem; i tu problem jaki dać mu punkt montowania? Oczywiście nie chce go dzielić na mniejsze partycje; jedna duża 400GB na filmy i muzyke.
Jeśli nie zaznacze punktu montowania dla drugiego dysku to instalator wyświetla komunikat że dysk nie będzie wykorzystywany.
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Instalacja Ubuntu 12.04 dwa dyski
Nie musisz dawać punktu montowania dla drugiego dysku. Po instalacji w menadżerze plików będziesz miał zamontowany drugi dysk. Utworzysz katalogi, dodasz do zakładek w Nautilusie (menadżer plików) i po herbacie.
- tristan
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 22.10
Co nie znaczy, że nie może od razu dać sobie jakiegoś punktu montowania, typu /mnt/zasoby/
-
- Piegowaty Guziec
Czyli co mam zrobić konkretnie podczas dzielenia na partycje z drugim dyskiem(coś musze zaznaczyć). Jak pierwszy raz instalowałem i nic nie zrobiłem z tym dyskiem to system go widział ale korzystać z niego nie mogłem(nie mogłem sformatować go do ex4 bo pokazywał jakiś błąd i dlatego instaluje od nowa)
- tristan
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 22.10
No nie, bez sensu. Instalujesz system od nowa, żeby dodatkowy dysk działał? To trzeba powalczyć z dyskiem, a nie system instalować.
Tak jak piszemy, drugi dysk ustaw do montowania np. w /mnt/zasoby/ albo w ogóle nie każ montować. Tak czy siak, nie baw się w reinstalację systemu, bo dysk drugi nie działa, tylko trzeba pomyśleć co z nim nie tak.
Tak jak piszemy, drugi dysk ustaw do montowania np. w /mnt/zasoby/ albo w ogóle nie każ montować. Tak czy siak, nie baw się w reinstalację systemu, bo dysk drugi nie działa, tylko trzeba pomyśleć co z nim nie tak.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Podczas instalacji Ubuntu dochodzisz do etapu przydzielania partycji. Zauważ, że instalator sam ma pewne propozycje np. /, /boot, /usr itp. Wcale nie musisz wybierać tego, co proponuje. Możesz w okienku ręcznie wpisać miejsce montowania. Na przykład wpisz /mnt/dupablada. Wtedy wybrana partycja będzie montowana w katalogu /mnt/dupablada, który to katalog instalator sam utworzy.
-
- Piegowaty Guziec
No próbuje już dwa dni zainstalować prawidłowo drugi dysk i cały czas wywala komunikat że "próba zmontowania systemu plików ext4 na partycja 1 sdb/mnt/ nie powiodła się. Czy jest w Ubuntu funkcja że moge sformatować dysk nie systemowy z poziomu systemu tak jak w windowsie( klikam prawym na dysk i opcja formatuj)?
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Czy na tym drugim dysku masz jakieś partycje? Co to jest sdb/mnt? Partycja powinna mieć oznaczenie /dev/sdb1. Najpierw utwórz partycję i dopiero na niej próbuj utworzyć system plikowy. Punkt montowania wcale nie musi zaczynać się od /mnt. Jednakże w systemie plikowym po to właśnie jest katalog /mnt aby do niego montować inne partycje. Czy polecenie sudo fdisk -l daje w wyniku coś takiego jak /dev/sdb1?
-
- Piegowaty Guziec
Pokazuje mi dwa dyski /dev/sda i /dev/sdb. Pierwszy dysk(/dev/sda)dziele na 3 partycje / , /home./swap i instalator tworzy je bez problemu. Teraz drugi dysk(/dev/sdb) i co mam zaznaczyć w menu dzielenia dysków? Jak nic nie zaznacze to komunikat o punkt montowania a podaje jakiś punkt tak jak proponujecie i znowu komunikat że nie może utworzyć systemu plików ex4 dla tej partycji
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Przykładowo: dla /dev/sda1 dałeś /, dla /dev/sda2 dałeś /home, dla /dev/sda3 dałeś swap. To dla drugiego dysku daj /dev/sdb1 /mnt/coś_tam
-
- Piegowaty Guziec
Cały czas próbuje tak właśnie zrobić i dostaje odp jak na zdjęciu
a tak mam ustawione partycje - Załączniki
-
- DSC00497.JPG
- ustawienia dysków
- (477.9 KiB) Nie pobierany
Ostatnio zmieniony 11 lut 2013, 18:31 przez mathewkub, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Komunikat wyraźnie informuje, że nie przydzielasz punktu montowania. Upewnij się, że ten punkt montowania zaczynasz od / np. /mnt/dane
-
- Piegowaty Guziec
Już próbowałem przydzielić różne punkty montowania nawet /mnt/dane itp. itd. i nadal nic. Czy przy dzieleniu dysków na partycje można ustawić format plików(ex4) w jakim ma być partycja(instalator nie może sformatować dysku do ex4) jest jakiś sposób na zamontowanie drugiego dysku;może najpierw zainstalować pierwszy dysk a później z poziomu systemu dodać drugi dysk?
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Na tej fotce nr ...497.jpg wyraźnie widać, że partycja /dev/sdb1 nie ma przydzielonego punktu montowania - dlaczego? Drugi dysk możesz przygotować do pracy już po zainstalowaniu systemu.
-
- Piegowaty Guziec
Już wszystko co możliwe wpisywałem jako punkt montowania dla drugiego dysku i nadal wyskakuje że nie może zmienić systemu plików na ex4 dla sdb1
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
Bo wszelkie zmiany w tablicy partycji można zrobić tylko spod live i jak się od montuje partycje przed ich edycją w GParted.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
1. Na fotce 497 nie widac ZADNEJ partycji na dysku sdb.
2. Wszelkie zmiany w tablicy partycji mozna robic na zywym organizmie, o ile oczywiscie wie sie co sie robi.
3. Ja bym zrobil tak:
- fdisk /dev/sdb
stworzyc partycje. - (Polecenie (m wyświetla pomoc): )
- zrobic system plikow na tej partycji.
mkfs.ext4 /dev/sdb1
- sprobowac zamontowac z palca:
mount /dev/sdb1 /mnt
ewentualnie:
mount /dev/sdb1 /mnt -t ext4
To nie ma prawa nie zadzialac.
Pozniej dodac linie do /etc/fstab:
/dev/sdb1 /Gdzie/Chcesz/Pod/Warunkiem/Ze/Katalog/Istnieje ext4 errors=remount-ro 0 1
I po ptokach.
2. Wszelkie zmiany w tablicy partycji mozna robic na zywym organizmie, o ile oczywiscie wie sie co sie robi.
3. Ja bym zrobil tak:
- fdisk /dev/sdb
stworzyc partycje. - (Polecenie (m wyświetla pomoc): )
- zrobic system plikow na tej partycji.
mkfs.ext4 /dev/sdb1
- sprobowac zamontowac z palca:
mount /dev/sdb1 /mnt
ewentualnie:
mount /dev/sdb1 /mnt -t ext4
To nie ma prawa nie zadzialac.
Pozniej dodac linie do /etc/fstab:
/dev/sdb1 /Gdzie/Chcesz/Pod/Warunkiem/Ze/Katalog/Istnieje ext4 errors=remount-ro 0 1
I po ptokach.
-
- Piegowaty Guziec
Na razie odłączyłem drugi dysk i zainstalowałem system(bez problemu). Zobaczymy co się stanie jak podłącze teraz drugi dysk?