Coś więcej o partycjach
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Coś więcej o partycjach
Witam. Poczytałem już trochę o partycjach i w miarę dużo o tym wiem, jednak mam pytanie. Mam na Windowsie trzy partycję C D i E , gdzie na C trzymam Windowsa wraz z programam. Chciałbym sformatować tylko dysk C i jeżeli to możliwe zmniejszyć rozmiar do 25 GB, a dyski D i E ustawić na "/home" jednak jak z plikami , które już znajdują się na dysku? Za wszelką cenę chciałbym je zachować a na dysk zewnętrzny, aby przekopiować pliki sobie pozwolić nie mogę. Czy po ustawieniu "/home" jednak nie sformatowaniu stanie się coś nie dobrego? Jeszcze jedno: Jak z obsługą systemu FAT32/NTFS na Ubuntu?
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
Re: Coś więcej o partycjach
Nie piszesz jakiego Windowsa masz na tym kompie, jesli W7 to juz masz przechlapane, bo on robi ukryta partycje 100MB - inaczej mowiac masz juz wyczerpany limit w partycjach zwyklych/podstawowych moze byc tylko cztery.
Ja to widze tak:
obecna partcje C:\ zrobic jako logiczna, wtedy mozesz z niej robic ile chcesz partycji linuxowych czy pod windowsy/ntfs.
Po zrobieniu tego robisz sobie partycje / na system powiedzmy te okolo 20gb, z niej wykroic na /home - nic nie piszesz o wielkosci obecnej C:\.
W momencie instalacji systemu linux wybierasz podzial dysku Reczny i po zrobieniu
partycji systemowej linuxa /
/home
/swap
zaznaczasz je do formatowania
a obecne partycje D:\ i E:\ po koleji wybierasz jako ntfs i punkt montowania np. /Zapas1, Zapas2 czy jak tam nazwiesz sobie, bez formatowania obu tych partycji.
Po zainstalowaniu systemu i uruchomieniu bedziesz mial dostep do nich od razu, mozesz zapisywac/kasowac jak na zwyklych linuxowych partycjach, czasami wyskoczy okienko z infem gdybys przenosil z /home o utracie praw - w kazdym razie cos w tym stylu, w kazdym razie nie istotne do dalszego dobrego dzialania systemu plikow.
Ja to widze tak:
obecna partcje C:\ zrobic jako logiczna, wtedy mozesz z niej robic ile chcesz partycji linuxowych czy pod windowsy/ntfs.
Po zrobieniu tego robisz sobie partycje / na system powiedzmy te okolo 20gb, z niej wykroic na /home - nic nie piszesz o wielkosci obecnej C:\.
W momencie instalacji systemu linux wybierasz podzial dysku Reczny i po zrobieniu
partycji systemowej linuxa /
/home
/swap
zaznaczasz je do formatowania
a obecne partycje D:\ i E:\ po koleji wybierasz jako ntfs i punkt montowania np. /Zapas1, Zapas2 czy jak tam nazwiesz sobie, bez formatowania obu tych partycji.
Po zainstalowaniu systemu i uruchomieniu bedziesz mial dostep do nich od razu, mozesz zapisywac/kasowac jak na zwyklych linuxowych partycjach, czasami wyskoczy okienko z infem gdybys przenosil z /home o utracie praw - w kazdym razie cos w tym stylu, w kazdym razie nie istotne do dalszego dobrego dzialania systemu plikow.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Piegowaty Guziec
Więc tak mam W8 , ale ja nie chcę już go używać chcę się go po prostu pozbyć dlatego nie potrzebna mi jest ta partycja systemowa i nie potrzebne kodowanie NTFS. Wielkość dysku C to w tej chwili 95 GB. Mógłbym także całkowicie usunąć dysk C mi to różnicy nie robi. Mam pytanie jeszcze jedno czy aplikacje instalowanie na linuxie automatycznie będą się instalować na partycji systemowej czy można wybrać lokalizację? Może też istnieć opcja, że usunę partycję C. Ewentualnie mógłbym wszystko z partycji D przenieść na partycję E i usunąc te dwie partycję (C i D).
@EDIT
Przepraszam za te wszystkie pytania, ale chciałbym żeby mój system śmigał elegancko
@EDIT2
Jeżeli bym partycjom D i E nadał punkt "/home" to czy pliki były by zachowane?
@EDIT
Przepraszam za te wszystkie pytania, ale chciałbym żeby mój system śmigał elegancko

@EDIT2
Jeżeli bym partycjom D i E nadał punkt "/home" to czy pliki były by zachowane?
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Partycje dla / i /home nie mogą być ntfs ani fat.
Programy będą się automatycznie instalować na partycji systemowej /
Wyjątkiem jest WINE, który pozwala uruchamiać programy windowsowe ale instaluje i przechowuje je na /home. Przewidując chęć na przykład grania w gry windowsowe dobrze jest zrobić duży home.
Daj około 15 GB na /, trochę na swap i resztę z tego, co pozostanie po C przeznacz na home. Wszystko to zrób na partycji rozszerzonej, dzieląc ją na 3 partycje logiczne. Resztę zostaw domyślnie.
Partycji D i E nie musisz nawet ruszać w czasie instalacji. Będą i tak dostępne po instalacji. Gdyby cię naszła ochota, z D i E można się pobawić już po zainstalowaniu Ubuntu.
Programy będą się automatycznie instalować na partycji systemowej /
Wyjątkiem jest WINE, który pozwala uruchamiać programy windowsowe ale instaluje i przechowuje je na /home. Przewidując chęć na przykład grania w gry windowsowe dobrze jest zrobić duży home.
Daj około 15 GB na /, trochę na swap i resztę z tego, co pozostanie po C przeznacz na home. Wszystko to zrób na partycji rozszerzonej, dzieląc ją na 3 partycje logiczne. Resztę zostaw domyślnie.
Partycji D i E nie musisz nawet ruszać w czasie instalacji. Będą i tak dostępne po instalacji. Gdyby cię naszła ochota, z D i E można się pobawić już po zainstalowaniu Ubuntu.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
Partycji SWAP nie potrzebuję, gdyż posiadam 8gb RAM.
Dzięki wielkie za pomoc i życzę miłego dnia.

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Zaleca się mieć SWAP w wielkości posiadanej ilości pamięci RAM.Kago56 pisze:Partycji SWAP nie potrzebuję, gdyż posiadam 8gb RAM.Dzięki wielkie za pomoc i życzę miłego dnia.
Ja na twoim miejscu zrobiłabym tak.
Partycję c wywalić ją
Utworzyć nową rozszerzoną.
A na niej
SWAP 8 GB.
25 GB jako / (root)
Reszta jako home
D i E ustawić punkty montowania bez formatowania
Lub przerzucić dane z D na E
Wywalić D i dodać home
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.