[C/C++] uruchamianie aplikacji graficznej w konsoli

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
skoczo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

[C/C++] uruchamianie aplikacji graficznej w konsoli

Post autor: skoczo »

Witam,

Mam pytanie. Czy można uruchomić aplikację napisaną w C/C++(QT/GTK) w konsoli. Chodzi mi o odpalenie xorga z moją aplikacją. Nie chcę odpalać gnome/kde ale jedynie jedną aplikację graficzną.
Coś w stylu: "xorg ./mojaAplikacja".
Jeśli nie da się tak zrobić to może jest jakiś inny sposób na odpalenie aplikacji w trybie graficznym bez gnome/kde itp?
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Re: [C/C++] uruchamianie aplikacji graficznej w konsoli

Post autor: ethanak »

da się za pomocą xinit... tylko po co?
skoczo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Chciałbym napisać aplikację z GUI która nie będzie wymagała do uruchomienia kde/gnome .... Chodzi o to że chcę ją uruchomić na raspberry pi a środowisko graficzne będzie tylko niepotrzebnym narzutem. Czyli za pomocą xinit można to zrobić?
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: ethanak »

Lepiej zastosować jakieś najprostsze środowisko (nie bardzo sobie wyobrażam pracę bez window managera), ale na siłę możesz się bawić w gołe iksy.
Tak z ciekawości - co tworzysz? Bo też mam zamiar się zaopatrzyć w takie ustrojstwo, nawet już kawałek projektu mam :)

-- 18 lut 2013 09:12 --

Lepiej zastosować jakieś najprostsze środowisko (nie bardzo sobie wyobrażam pracę bez window managera), ale na siłę możesz się bawić w gołe iksy.
Tak z ciekawości - co tworzysz? Bo też mam zamiar się zaopatrzyć w takie ustrojstwo, nawet już kawałek projektu mam :)
skoczo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

ethanak pisze:Lepiej zastosować jakieś najprostsze środowisko (nie bardzo sobie wyobrażam pracę bez window managera), ale na siłę możesz się bawić w gołe iksy.

-- 18 lut 2013 09:12 --

Wkurza mnie XBMC. Ma bardzo niestabilne pluginy i bierze cały czas 95-100% procesora. Poza tym pluginy są powolne(wyszukiwanie czegoś na youtube to masakra) i niestabilne(wczoraj plugin działał jutro nie). Ogólnie nie chcę mieć media center przy którym cały czas muszę grzebać.
Chciałbym więc napisać coś swojego. Na początek tylko odtwarzanie multimediów, później youtube i zobaczymy jak to się rozwinie.
Jako biblioteki do GUI chciałbym użyć QT5(http://qt-project.org/doc/qt-5.0/qtdoc/qt5-intro.html). Daje duże możliwości.

Na razie badam tematykę i dlatego pytam jak uruchomić tylko jedną aplikację bez zbędnych dodatków(takich jak np window manager).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”