O co biega z tymi środowiskami graficznymi ?

Dyskusje o dystrybucjach niezwiązanych z Ubuntu
Markoopole
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

O co biega z tymi środowiskami graficznymi ?

Post autor: Markoopole »

Ktoś ma takie, inny takie. Jak mam U 12.04 to jakie mam środowisko graficzne ? I czy mogę sobie zmienić na inne i co to daje. W 12.04 próbowałem np. za książką włączyć efekty wizualne ale nie mam takiej zakładki (fakt książka była do 10.04 ale w nowszym wydaniu chyba tym bardziej powinno to działać).
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: O co biega z tymi środowiskami graficznymi ?

Post autor: mistrz1 »

"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: salvadhor »

Powyższy link do Wiki to jakaś pomyłka - suche nazwy, które czasem nawet mi nic nie mówią :) Bardziej obrazowo jest to wytłumaczone choćby tutaj. Poza tym, Google też potrafi co nieco podpowiedzieć, jak się go zapytać o 'linux środowisko graficzne'.

Druga sprawa - samodzielna wymiana środowiska graficznego może czasem przysporzyć początkującym ogromnych problemów - nie tyle samo zainstalowanie, co późniejsze udrożnienie niektórych specyficznych funkcji. Dlatego jednak zalecam instalację VirtualBoxa i tam testowanie obrazów iso z różnymi dystrybucjami i środowiskami (Lubuntu z LXDE, Xubuntu Xfce, openSUSE z KDE, i tak dalej).
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
Jaazik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: Jaazik »

Srodowisko graficzne to po prostu to w czym operujesz, system bez srodowiska graficznego to po prostu terminal ;)
macios4x

Post autor: macios4x »

Jako początkującemu, aby najłatwiej i możliwie obrazowo przedstawić sytuację proponuję poczytac tutaj:
http://www.ubuntu-pomoc.org/alternatywn ... graficzne/
Markoopole
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Markoopole »

Czyli rozumiem, że domyślnie jak zainstalowałem Ubuntu to mam Unity a te pozostałe mogę sobie doinstalować. Ale po co nakombinowano aż tyle tych środowisk graficznych ? Rozumiem to dla słabych maszyn ale co ma na celu pozostałe ? I jeśli zainstaluje sobie np. Gnome to Unity znika czy mogę przełączać do woli ?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Markoopole pisze:Czyli rozumiem, że domyślnie jak zainstalowałem Ubuntu to mam Unity a te pozostałe mogę sobie doinstalować. Ale po co nakombinowano aż tyle tych środowisk graficznych ? Rozumiem to dla słabych maszyn ale co ma na celu pozostałe ? I jeśli zainstaluje sobie np. Gnome to Unity znika czy mogę przełączać do woli ?
Swoboda, brak ograniczenia, szeroki wybór... Jak Ci się jedno znudzi, to masz alternatywę.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Orald
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Orald »

Tak jest. Jak już sobie zainstalujesz, to możesz przełączać do woli (porzez przelogowanie i wybór innego srodowiska z menu). Poprzednie srodowisko nie znika, ale możesz je w każdej chwili odinstalować.
Ja i tak zawsze wracam do unity ....
Awatar użytkownika
Knopper90
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Knopper90 »

Tak swoboda ale instalując dodatkowe środowiska graficzne choćby KDE, Gnome, Unity, LXDE ściągniemy też oprogramowanie, które im towarzyszy i namieszamy w zależnościach (będzie ich dużo ale powinny działać) i raptem biedne Ubuntu zwolni.
Najlepiej jedno środowisko a jak już zmieniamy a zależy na danych, które już posiadamy do usunąć poprzednie (jeśli można).

Tych środowisk masz tyle dla wygody. Chcesz mieć jak w windows 7 masz KDE4 (ale wymagania KDE4 są dużo mniejsze co do Aero), lekkie to LXDE i tak dalej.

Standardowe Ubuntu mają teraz Unity wcześniej Gnome do 2.30

Oprócz środowisk są jeszcze menadżery okien jak Openbox, Fluxbox, Blackbox, IceWm etc.
PCLinuxOS 2012.08 KDE
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o Linuksie”