O co biega z tymi środowiskami graficznymi ?
-
- Piegowaty Guziec
O co biega z tymi środowiskami graficznymi ?
Ktoś ma takie, inny takie. Jak mam U 12.04 to jakie mam środowisko graficzne ? I czy mogę sobie zmienić na inne i co to daje. W 12.04 próbowałem np. za książką włączyć efekty wizualne ale nie mam takiej zakładki (fakt książka była do 10.04 ale w nowszym wydaniu chyba tym bardziej powinno to działać).
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Re: O co biega z tymi środowiskami graficznymi ?
www.google.pl - dowiesz się wszystkiego. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria: ... _graficzne
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Powyższy link do Wiki to jakaś pomyłka - suche nazwy, które czasem nawet mi nic nie mówią :) Bardziej obrazowo jest to wytłumaczone choćby tutaj. Poza tym, Google też potrafi co nieco podpowiedzieć, jak się go zapytać o 'linux środowisko graficzne'.
Druga sprawa - samodzielna wymiana środowiska graficznego może czasem przysporzyć początkującym ogromnych problemów - nie tyle samo zainstalowanie, co późniejsze udrożnienie niektórych specyficznych funkcji. Dlatego jednak zalecam instalację VirtualBoxa i tam testowanie obrazów iso z różnymi dystrybucjami i środowiskami (Lubuntu z LXDE, Xubuntu Xfce, openSUSE z KDE, i tak dalej).
Druga sprawa - samodzielna wymiana środowiska graficznego może czasem przysporzyć początkującym ogromnych problemów - nie tyle samo zainstalowanie, co późniejsze udrożnienie niektórych specyficznych funkcji. Dlatego jednak zalecam instalację VirtualBoxa i tam testowanie obrazów iso z różnymi dystrybucjami i środowiskami (Lubuntu z LXDE, Xubuntu Xfce, openSUSE z KDE, i tak dalej).
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Srodowisko graficzne to po prostu to w czym operujesz, system bez srodowiska graficznego to po prostu terminal 

Jako początkującemu, aby najłatwiej i możliwie obrazowo przedstawić sytuację proponuję poczytac tutaj:
http://www.ubuntu-pomoc.org/alternatywn ... graficzne/
http://www.ubuntu-pomoc.org/alternatywn ... graficzne/
-
- Piegowaty Guziec
Czyli rozumiem, że domyślnie jak zainstalowałem Ubuntu to mam Unity a te pozostałe mogę sobie doinstalować. Ale po co nakombinowano aż tyle tych środowisk graficznych ? Rozumiem to dla słabych maszyn ale co ma na celu pozostałe ? I jeśli zainstaluje sobie np. Gnome to Unity znika czy mogę przełączać do woli ?
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Swoboda, brak ograniczenia, szeroki wybór... Jak Ci się jedno znudzi, to masz alternatywę.Markoopole pisze:Czyli rozumiem, że domyślnie jak zainstalowałem Ubuntu to mam Unity a te pozostałe mogę sobie doinstalować. Ale po co nakombinowano aż tyle tych środowisk graficznych ? Rozumiem to dla słabych maszyn ale co ma na celu pozostałe ? I jeśli zainstaluje sobie np. Gnome to Unity znika czy mogę przełączać do woli ?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
Tak jest. Jak już sobie zainstalujesz, to możesz przełączać do woli (porzez przelogowanie i wybór innego srodowiska z menu). Poprzednie srodowisko nie znika, ale możesz je w każdej chwili odinstalować.
Ja i tak zawsze wracam do unity ....
Ja i tak zawsze wracam do unity ....
- Knopper90
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Tak swoboda ale instalując dodatkowe środowiska graficzne choćby KDE, Gnome, Unity, LXDE ściągniemy też oprogramowanie, które im towarzyszy i namieszamy w zależnościach (będzie ich dużo ale powinny działać) i raptem biedne Ubuntu zwolni.
Najlepiej jedno środowisko a jak już zmieniamy a zależy na danych, które już posiadamy do usunąć poprzednie (jeśli można).
Tych środowisk masz tyle dla wygody. Chcesz mieć jak w windows 7 masz KDE4 (ale wymagania KDE4 są dużo mniejsze co do Aero), lekkie to LXDE i tak dalej.
Standardowe Ubuntu mają teraz Unity wcześniej Gnome do 2.30
Oprócz środowisk są jeszcze menadżery okien jak Openbox, Fluxbox, Blackbox, IceWm etc.
Najlepiej jedno środowisko a jak już zmieniamy a zależy na danych, które już posiadamy do usunąć poprzednie (jeśli można).
Tych środowisk masz tyle dla wygody. Chcesz mieć jak w windows 7 masz KDE4 (ale wymagania KDE4 są dużo mniejsze co do Aero), lekkie to LXDE i tak dalej.
Standardowe Ubuntu mają teraz Unity wcześniej Gnome do 2.30
Oprócz środowisk są jeszcze menadżery okien jak Openbox, Fluxbox, Blackbox, IceWm etc.
PCLinuxOS 2012.08 KDE