Aktualizacja 11.04 do...? (noob pyta)

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
ankeszu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Aktualizacja 11.04 do...? (noob pyta)

Post autor: ankeszu »

Zastanawiam się, czy to bardziej nie nadaje się do przedszkola linuksa... Mimo przesiąknięcia Windowsem od młodych lat, od pewnego czasu mam Niebiańską Nimfę z tejże strony (a więc polskie i okodekowane). Jako nób zainstalowałam to na całym dysku (jedyny system na tym komputerze). Wkrótce wyskoczyła mi informacja, że moje ubuntu nie jest już wspierane, "Nie otrzymasz więcej żadnych poprawek bezpieczeństwa i aktualizacji krytycznych. Uaktualnij Ubuntu do późniejszej wersji.". Z domyślną wersją 11.10 do uaktualnienia. Tu widzę, że jest nowsza i polska edycja, 12.04.

Teraz pytania:
- czy przy aktualizacji znikną mi pliki?
- czy po aktualizacji będę musiała instalować na nowo programy?
- czy jak dam "aktualizuj do 11.10" w menedżerze aktualizacji, czy system będzie wciąż bardziej po polsku iż po angielsku?
- czy jeśli chciałabym tę nowszą, polską wersję, to... hm... po prostu muszę ją zainstalować (a więc zrobić backup plików i spis programów, które trza potem instalować od nowa, i znów przenosić system do zainstalowania na usb itd) czy jest jakaś możliwość mniej czasochłonna, czy też po zakualizowaniu do 11.10 mi powie, żebym aktualizowała sobie dalej?
Awatar użytkownika
drelbrown
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Aktualizacja 11.04 do...? (noob pyta)

Post autor: drelbrown »

Możesz aktualizować. Po aktualizacji do 11.10 zaproponuje Ci aktualizację do 12.04, następnie 12.10, a w kwietniu do 13.04. Lecz to wszytko, to tyle roboty, że szybciej będzie zainstalować 12.10 na czysto.
Awatar użytkownika
Hyphen
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Aktualizacja 11.04 do...? (noob pyta)

Post autor: Hyphen »

Osobiście polecam 12.04 LTS chociażby dlatego, że będziesz miał długi okres wsparcia a pakietami nie będziesz odstawał od najnowszych. 12.04 moim zdaniem jest cool :) Oczywiście musisz liczyć się z tym, że tutaj masz tylko samo środowisko Unity, ale można doinstalować inne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”