Komputer się nie uruchamia po instalacji sterowników
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Komputer się nie uruchamia po instalacji sterowników
Witam!
Wczoraj przy okazji podłączaniu kompa do telewizora zacząłem się bawić sterownikami: wszedłem na jakąś stronę znalezioną w google i zainstalowałem aktualniejszy sterownik.
Po jego instalacji występowały problemy ze stabilnością (wszystko poza oknem aplikacji się zamrażało), więc ściągnąłem aktualny sterownik ze strony nVidii (plik .run) i go zainstalowałem. Problemy jednak występowały nadal, toteż postanowiłem wrócić do pierwotnego otwartego sterownika. Po wybraniu go w ustawieniach i restartowi pojawił się następny problem: pulpit miał rozmiary 640x480 i panel uruchamiania całkiem zniknął. Wszedłem w ustawienia, a tu ZONK- opcja wybrania sterownika była nieaktywna (podświetlona na szaro). Niewiele myśląc wszedłem w terminal i zainstalowałem sterowniki poleceniem znalezionym na jakiejś stronie. Następnie wszedłem w ustawienia i okazało się, że opcja wyboru się uaktywniła. Kliknąłem więc na jedną z nowych pozycji (z tego co pamiętam mającą "current" w nazwie) i zrestartowałem komputer.
I w tym momencie się zatrzymałem, bo... system nie dał się w ogóle załadować. Wyświetla się migający "-" a po chwili na ekranie pojawia się to:
Klik
Tryb awaryjny (terminal) działa.
Wie ktoś może co z tym teraz zrobić? Tj. jak przywrócić komputer do poprzedniego stanu i dalej: jak poprawnie zainstalować stabilnie działające sterowniki (albo chociaż jak wrócić do domyślnych sterowników).
Specyfikacja kompa:
laptop firmy ASUS model X71VN
Dokładniejsza specyfikacja dostępna tutaj
Karta graficzna:
nVidia GeForce 9650M GT.
Wersja OSa:
Ubuntu 12.10
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą przydatną odpowiedź!
Wczoraj przy okazji podłączaniu kompa do telewizora zacząłem się bawić sterownikami: wszedłem na jakąś stronę znalezioną w google i zainstalowałem aktualniejszy sterownik.
Po jego instalacji występowały problemy ze stabilnością (wszystko poza oknem aplikacji się zamrażało), więc ściągnąłem aktualny sterownik ze strony nVidii (plik .run) i go zainstalowałem. Problemy jednak występowały nadal, toteż postanowiłem wrócić do pierwotnego otwartego sterownika. Po wybraniu go w ustawieniach i restartowi pojawił się następny problem: pulpit miał rozmiary 640x480 i panel uruchamiania całkiem zniknął. Wszedłem w ustawienia, a tu ZONK- opcja wybrania sterownika była nieaktywna (podświetlona na szaro). Niewiele myśląc wszedłem w terminal i zainstalowałem sterowniki poleceniem znalezionym na jakiejś stronie. Następnie wszedłem w ustawienia i okazało się, że opcja wyboru się uaktywniła. Kliknąłem więc na jedną z nowych pozycji (z tego co pamiętam mającą "current" w nazwie) i zrestartowałem komputer.
I w tym momencie się zatrzymałem, bo... system nie dał się w ogóle załadować. Wyświetla się migający "-" a po chwili na ekranie pojawia się to:
Klik
Tryb awaryjny (terminal) działa.
Wie ktoś może co z tym teraz zrobić? Tj. jak przywrócić komputer do poprzedniego stanu i dalej: jak poprawnie zainstalować stabilnie działające sterowniki (albo chociaż jak wrócić do domyślnych sterowników).
Specyfikacja kompa:
laptop firmy ASUS model X71VN
Dokładniejsza specyfikacja dostępna tutaj
Karta graficzna:
nVidia GeForce 9650M GT.
Wersja OSa:
Ubuntu 12.10
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą przydatną odpowiedź!
- Hyphen
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Komputer się nie uruchamia po instalacji sterowników
Robiłeś backup Xorg.conf przed instalacją jakichkolwiek sterowników? Jeśli tak to przywróć poprzednie ustawienia. Jeżeli nie masz kopii zapasowej konfiguracji to możesz ewentualnie usunąć aktualny xorg.conf i odpalić system od nowa, na pewno zaskoczy z podstawową grafiką, potem będziesz miał już większe pole działania.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Architektura: x86
Cóż, nie zauważyłem tego posta wcześniej i problem całkowicie rozwiązałem przez reinstalacje systemu.
Tak czy inaczej dziękuję za poradę.
Które sterowniki opłaca się zainstalować, żeby osiągnąć jak najwyższą wydajność?
I dalej: jak je zainstalować, żeby nie wystąpiły problemy takie jak przedtem?
Pozdrawiam.
Tak czy inaczej dziękuję za poradę.
Które sterowniki opłaca się zainstalować, żeby osiągnąć jak najwyższą wydajność?
I dalej: jak je zainstalować, żeby nie wystąpiły problemy takie jak przedtem?
Pozdrawiam.
-
- Gibki Gibbon
To nie jest żadne rozwiązanie ...[...] całkowicie rozwiązałem przez reinstalacje systemu.
Jak mamy ci doradzać? Musisz zainstalować jakieś sterowniki ... i zacząć myśleć.Wczoraj przy okazji podłączaniu kompa do telewizora zacząłem się bawić sterownikami: wszedłem na jakąś stronę znalezioną w google i zainstalowałem aktualniejszy sterownik.