Komputer się nie uruchamia po instalacji sterowników

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
lukaszkond
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Komputer się nie uruchamia po instalacji sterowników

Post autor: lukaszkond »

Witam!

Wczoraj przy okazji podłączaniu kompa do telewizora zacząłem się bawić sterownikami: wszedłem na jakąś stronę znalezioną w google i zainstalowałem aktualniejszy sterownik.
Po jego instalacji występowały problemy ze stabilnością (wszystko poza oknem aplikacji się zamrażało), więc ściągnąłem aktualny sterownik ze strony nVidii (plik .run) i go zainstalowałem. Problemy jednak występowały nadal, toteż postanowiłem wrócić do pierwotnego otwartego sterownika. Po wybraniu go w ustawieniach i restartowi pojawił się następny problem: pulpit miał rozmiary 640x480 i panel uruchamiania całkiem zniknął. Wszedłem w ustawienia, a tu ZONK- opcja wybrania sterownika była nieaktywna (podświetlona na szaro). Niewiele myśląc wszedłem w terminal i zainstalowałem sterowniki poleceniem znalezionym na jakiejś stronie. Następnie wszedłem w ustawienia i okazało się, że opcja wyboru się uaktywniła. Kliknąłem więc na jedną z nowych pozycji (z tego co pamiętam mającą "current" w nazwie) i zrestartowałem komputer.
I w tym momencie się zatrzymałem, bo... system nie dał się w ogóle załadować. Wyświetla się migający "-" a po chwili na ekranie pojawia się to:
Klik

Tryb awaryjny (terminal) działa.

Wie ktoś może co z tym teraz zrobić? Tj. jak przywrócić komputer do poprzedniego stanu i dalej: jak poprawnie zainstalować stabilnie działające sterowniki (albo chociaż jak wrócić do domyślnych sterowników).

Specyfikacja kompa:
laptop firmy ASUS model X71VN
Dokładniejsza specyfikacja dostępna tutaj
Karta graficzna:
nVidia GeForce 9650M GT.
Wersja OSa:
Ubuntu 12.10

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą przydatną odpowiedź!
Awatar użytkownika
Hyphen
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Komputer się nie uruchamia po instalacji sterowników

Post autor: Hyphen »

Robiłeś backup Xorg.conf przed instalacją jakichkolwiek sterowników? Jeśli tak to przywróć poprzednie ustawienia. Jeżeli nie masz kopii zapasowej konfiguracji to możesz ewentualnie usunąć aktualny xorg.conf i odpalić system od nowa, na pewno zaskoczy z podstawową grafiką, potem będziesz miał już większe pole działania.
lukaszkond
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Architektura: x86

Post autor: lukaszkond »

Cóż, nie zauważyłem tego posta wcześniej i problem całkowicie rozwiązałem przez reinstalacje systemu.
Tak czy inaczej dziękuję za poradę.
Które sterowniki opłaca się zainstalować, żeby osiągnąć jak najwyższą wydajność?
I dalej: jak je zainstalować, żeby nie wystąpiły problemy takie jak przedtem?

Pozdrawiam.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

[...] całkowicie rozwiązałem przez reinstalacje systemu.
To nie jest żadne rozwiązanie ...
Wczoraj przy okazji podłączaniu kompa do telewizora zacząłem się bawić sterownikami: wszedłem na jakąś stronę znalezioną w google i zainstalowałem aktualniejszy sterownik.
Jak mamy ci doradzać? Musisz zainstalować jakieś sterowniki ... i zacząć myśleć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”