Która firma laptopów?

Porady sprzętowo-handlowe
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Która firma laptopów?

Post autor: Funnykris »

LUKER pisze:T o i ja wtrącę swoje trzy grosze.
Mam (miałem) Acer'a , HP, HP Compaq, Lenovo.
I wszystko jedno - każdy dobry.
Ja kupuję laptopy , które moim zdaniem mają najkorzystniejszą
relację Cena/Jakość oraz co ważne muszą być wygodne.
Mniejsza o markę, przy zakupie zwracaj uwagę na układ klawiatury,
bo niektóre firmy niepotrzebnie kombinują jak koń pod górę
z układem klawiszy; sprawdź pod palcem jak się klawiatura sprawuje.
Po drugie zwracaj uwagę na liczbę portów USB i ich umiejscowienie
a także na inne ważne wejścia/wyjścia (np. HDMI)
Marka jest teraz już sprawą drugorzędną.
Po pierwsze ma być wygodnie i praktycznie :)
Bo to w końcu narzędzie pracy ;)
Moja dziewczyna ma HP z taką klawiaturą dziwną właśnie... Tab i Caps Lock zmniejszone do rozmiarów zwykłych klawiszy a za nimi na lewo jeszcze wrzucone insert home page down itd. A i jeszcze klawisze multimedialne które z wyglądu niczym się nie różnią od całej reszty są po lewej i nad klawiszami numerycznymi chyba. Żeby chociaż miały inny kształt albo były oddzielone.... Efekt jest taki że w ciemnościach każdy zamiast np "a" wciska Caps Lock a pisząc szybko można przypadkowo napisać całą masę bezładnie posklecanych liter w stylu "vxwdc" :D No i klawisze góra dół lewo prawo są elegancko wkomponowane pomiędzy klawiaturę numeryczną a QWERTY. To efekt skróconej spacji i krótszego klawisza "0". Jednym słowem tragiczna klawiatura jak dla kogoś kto na co dzień korzysta z normalnego układu klawiszy.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: enedil »

Przez ostatnie 5 lat miałem HP. Tak się grzał, że czasem podczas słuchania muzyki na Youtube i przeglądania internetu sam się wyłączał od obciążenia. Teraz mam Dell'a. Co prawda był już w serwisie, ale laptop spadł, a kabel podłączony wyłamał gniazdo LAN. Serwis poszedł sprawnie, po tygodniu mogłem na nowo go używać.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
BogumilH
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: BogumilH »

Ja powiem tak:

-miałem Acer'a i padła płyta główna
-miałem HP Pavilion gorący był jak piecyk, po 3 latach popękały zawiasy, generalnie głośny był i słabo spasowany
-teraz mam Lenovo Thinkpad 430 i na pierwszy ogląd różnica pomiędzy nim i całym chłamem ze sklepów ogromna (wykonanie, ergonomia itp)

Ps. Dell ma świetny (szybki) serwis, ale jak mówią moi koledzy z IT wszystko co mamy od Dell'a było naprawiane, a jest tego trochę.
DeJoker
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: DeJoker »

Od zawsze mam sansungi, i nigdy nie bylo najmniejszych problemow. Zaden z 3 moich laptopow samsunga nigdy nie byl w serwisie, nigdy nie mialy zadnej, najmniejszej awarii
Ubupek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Post autor: Ubupek »

Dell.
W robocie mam 2 laptopy i 3 stacjonarki Della (wszyskie kupione jako używki - laptopy seria latitude d 6xx, 8xx) - na wszystkich chodzi linux OOB - bez najmniejszych problemów zarówno ubuntu na laptopach, jak i slackware na destopach.
W domu też laptop Della (używka latitude) - też linux...
Ogólnie lapki są dobrze spasowane, nic nie trzeszczy, zawiasy ładnie trzymają, rewelacyjna matowa matryca, u syna na minecrafcie (java) maksymalnie temp. dochodzi do 70-80st., przy normalnej pracy jest ok.50.Wiatraki ciche, dopiero jak się nagrzeje to włącza się dodatkowy głośny i szybko zaprowadza porządek ;)
No i najważniejsze to markowe podzespoły - najczęściej intel → więc w linuksie nie ma żadnych problemów ze sterownikami...
GNU/Linux: dom - Slackware na blaszaku i laptoku; praca - Slackware na blaszakach, Ubuntu na laptokach
Awatar użytkownika
spidi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: spidi »

Dell - nic dodać nic ując :)
ODPOWIEDZ