Dell 755 brak niezależnej obsługi tylnych i przednich wyjść audio

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
(~death)
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Dell 755 brak niezależnej obsługi tylnych i przednich wyjść audio

Post autor: (~death) »

Witam,

Dell Optiplex 755 / Ubuntu 12.04 64-bit.
Sterownik:

Kod: Zaznacz cały

cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec
Codec: Analog Devices AD1984
Opcje dla tego sterownika:

104	AD1984
105	======
106	  basic		default configuration
107	  thinkpad	Lenovo Thinkpad T61/X61
108	  dell_desktop	Dell T3400
Próbowałem wszystkich trzech (a także opcji dla innych kart np. '3stack', '6stack') i najlepsze, co udało się uzyskać, to jednoczesne wyjście tego samego sygnału na przednie i tylne wyjście (komputer ma z przodu 2 x jack i z tyłu 2 x jack). Pod W7 obydwa wyjścia są niezależne (mam np. ustawiony dźwięk ze skype'a na słuchawki a reszta idzie na tył, dzięki temu nie muszę żonglować wtyczkami). W ubuntu pojawiają się niby też dwie niezależne opcje w mikserze dźwięku, ale jedno z nich to wyjście cyfrowe S/PDIF).

Czy komuś się udało rozwiązać ten problem albo mógłby coś doradzić?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Dell 755 brak niezależnej obsługi tylnych i przednich wyjść audio

Post autor: mario_7 »

Powinno się dać to osiągnąć poprzez odpowiednią konfigurację PulseAudio. Tutaj pierwszy lepszy link jaki znalazłem w Google: https://wiki.archlinux.org/index.php/Pu ... ont.2Frear
Być może da się to też jakoś wyklikać przez dodatkowe narzędzia do PA.
(~death)
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki. Widać, że faktycznie powinno coś się dać z tym zrobić. Ale ja chyba za cienki bolek jestem do ustawienia tego, może kiedyś znajdę więcej czasu na zabawę ;)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Nie zagłębiałem się w temat, ale z tego, co zrozumiałem, to "wystarczy" skonfigurować sink (nie wiem jaki jest odpowiednik w języku polskim w tym kontekście; generalnie to jakby wirtualne urządzenie jest) dla wyjść tylnych i drugi sink dla wyjść przednich. Jeden z nich byłby domyślnie wybierany przez aplikacje (np. ten z tylnymi wyjściami), a jakbyś chciał dźwięk przekierować na przód, to w ustawieniach programu musiałbyś wybrać odpowiedni sink PulseAudio.
(~death)
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No i zgodnie z instrukcjami z podanej strony skonfigurowałem to. W urządzeniach audio pojawiły się dwa nowe urządzenia, tak jak je nazwałem w pliku konfiguracyjnym. Czyli łącznie miałem 4 urządzenia (S/PDIF, głośniki + te dwa dodatkowe urządzenia). Test dźwięku: SPDIF - cisza, głośniki - na obu wyjściach, jedno z dodatkowych - na obu wyjściach, drugie - cisza :)
Kombinowałem na różne sposoby z konfiguracją PulseAudio (/etc/pulse/default.pa, /etc/pulse/daemon.conf) i Alsa (/etc/modprobe.d/alsa-base.conf), czego efektem były różne konfiguracje urządzeń, ale zawsze było albo brak dźwięku albo jednoczesny dźwięk na obu wyjściach.

Na razie siedzę na windowsie, gdzie ta konfiguracja działa domyślnie (jako osobne urządzenia są widziane panel przedni i panel tylny). Może da się coś odczytać z windowsowej konfiguracji, co by pomogło potem ustawić to w Ubuntu?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Windowsowa konfiguracja na nic się tu zda.

Wykonaj takie polecenie:

pactl list > ~/log.log
i załącz do posta plik log.log, który pojawi się w katalogu domowym Twojego użytkownika.

Spróbuję pomóc Ci utworzyć odpowiednie wpisy do pliku default.pa

PS
Tak na marginesie - zauważyłem, że w narzędziu pactl słowo "sink" przetłumaczono na "odpływ". :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”