Dystrybucji Ubuntu używam już od wersji 7.04 . Z instalacją nigdy nie miałem większych kłopotów, a jeśli już to rozwiązania uczestników tego forum je usuwały i za to wszystkim dziękuję. Wymieniłem sprzęt na nowszy desktop ( hp p6 2310ew i3 4Gb RAM Radeon 7450 pre-instalowany W8). Płyta główna z UEFI. Chciałem postawić obok drugi system Ubuntu 12.04.2 LTS ponieważ jest on przygotowany do instalacji w trybie uefi. Wypalony obraz ISO na DVD i dodatkowo startowy USB.
Płyta w napędzie, wybór opcji startu <UEFI CD/USB> i :
- pojawia się menu z możliwością wyboru wypróbowania bez instalacji, instalacja, sprawdzenie pamięci.Wybór pierwszej pozycji i na ekranie pojawia się tło o kolorze znanym mi z instalacji na poprzednim sprzęcie i na tym kończą się informacje ekranowe. Napęd optyczny pracuje i nic poz tym się nie dzieje.
- restart i to samo z USB z efektem jak wyżej.
- ponowny restart i edycja menu startowego dodanie opcji "nomodeset" a w następnym restarcie "noapic" też bez efektu
- ponowny restart i wybór "Instalacja" - na ekranie nic nie widać, ale kończy się wyjściem do terminala. próba uruchomienia X-ów kończy się komunikatem o problemach z serverem X.
- wreszcie wyłączenie w BIOS-sie " bezpiecznego startu" i instalacja jak na starym sprzęcie z komunikatem, że trzeba utworzyć partycję "/boot/efi" . Tworzę ją o wielkości 400 Mb bez możliwości określenia rodzaju systemu plików. Instalacja się kończy się pomyślnie i proponuje restart. Nie wykonuję tego lecz instaluję "boot-repair" i uruchamiam go z opcją podstawową. Aplikacja ta jednak przerywa akcję o otwartych aplikacjach i żeby je zamknąć ??? i że nie wprowadza żadnych zmian. Gparted pokazuje że partycja sformatowana została w EXT4 a we właściwościach pojawia się szereg komunikatów ( błędów)
- restart systemu i Ubuntu nie ma ( W8 pracuje normalnie).
Oczekuję wskazówki co do opcji uruchomieniowych LiveCD w trybie uefi (nawet w najniżej rozdzielczości) abym mógł dostać się do już zainstalowanego systemu i naprawił aby się ujawnił przy starcie sprzętu ( GRUB ??) lub zainstalował ponownie ale już w tym trybie.
Za zainteresowanie tematem z góry dziękuję.
uruchomianie instalacji z LiveCD (USB) z UEFI
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: uruchomianie instalacji z LiveCD (USB) z UEFI
polsta, zaglądałeś może do tego poradnika:
https://help.ubuntu.com/community/UEFI
https://help.ubuntu.com/community/UEFI
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- polsta
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Re: uruchomianie instalacji z LiveCD (USB) z UEFI
Tak. Szczególnie akapit stwierdzający, że :
- jeśli jeden system jest zainstalowany w trybie EFI to i drugi także
- sugeruje się odseperowaną dodatkową partycję /boot/efi.
Wspomniałem we wcześniejszym poście o fakcie zainstalowania systemu jak w tytule ale po wyłączeniu trybu bezpiecznego w BIOS.
Dzisiaj uruchomiłem LiveCD i jeszcze raz usiłowałem uaktywnić GRUB przy pomocy "boot-repair. Podstawowa opcja tej aplikacji twierdzi, że z racji wykrycia EFI , powinienem zainstalować U12.10. Opcje rozszerzone sugerują umieszczenie GRUB na partycji "/", a program rozruchowy na partycji EFI W8.Nie wiem jakie to może mieć skutek dla systemu W8 i dlatego znowu się wycofałem z tej operacji.
PS. Na partycji "/" z zainstalowanym U12.04.2 znalazłem w katalogu "/boot" katalog "/boot/grub i katalog "/boot/efi ale pusty.
Dziękuję kol. bear7 za szybki odzew.
-- 24 lut 2013 19:32 --
Poddałem się.
Wersja 12.10 zainstalowała się w trybie EFI bez dotknięcia palcem, i uruchamia się bez problemu.
Temat można zamknąć.
Pozdrawiam wszystkich
- jeśli jeden system jest zainstalowany w trybie EFI to i drugi także
- sugeruje się odseperowaną dodatkową partycję /boot/efi.
Wspomniałem we wcześniejszym poście o fakcie zainstalowania systemu jak w tytule ale po wyłączeniu trybu bezpiecznego w BIOS.
Dzisiaj uruchomiłem LiveCD i jeszcze raz usiłowałem uaktywnić GRUB przy pomocy "boot-repair. Podstawowa opcja tej aplikacji twierdzi, że z racji wykrycia EFI , powinienem zainstalować U12.10. Opcje rozszerzone sugerują umieszczenie GRUB na partycji "/", a program rozruchowy na partycji EFI W8.Nie wiem jakie to może mieć skutek dla systemu W8 i dlatego znowu się wycofałem z tej operacji.
PS. Na partycji "/" z zainstalowanym U12.04.2 znalazłem w katalogu "/boot" katalog "/boot/grub i katalog "/boot/efi ale pusty.
Dziękuję kol. bear7 za szybki odzew.
-- 24 lut 2013 19:32 --
Poddałem się.
Wersja 12.10 zainstalowała się w trybie EFI bez dotknięcia palcem, i uruchamia się bez problemu.
Temat można zamknąć.
Pozdrawiam wszystkich