Zmiana katalogów domyślnych - Unity

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
Komzar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Zmiana katalogów domyślnych - Unity

Post autor: Komzar »

Witam.

Zainstalowałem sobie obok systemu 11.04 system 12.04 z Unity. Na razie większość rzeczy udaje mi się zrobić, ale nie umiem sobie poradzić z katalogami domyślnymi (dokumenty, video, muzyka itd...) .
Wyedytowałem plik user-dirs.dirs ale to daje jedynie zmiany w Nautilusie. Pozostałe programy nadal domyślnie pokazują foldery zainstalowane przez system ktore są puste.
Ponadto, po restarcie komputera (po aktualizacji systemu) moje zmiany zostały cofnięte i plik konfiguracyjny wygląda jak przedtem.
Jak można sobie z tym poradzić ?
Najchętniej po prostu zmienił bym katalog domowy, ale tylko na zasadzie, że wszytkie pliki ustawień sa w obecnym katalogu domowym, ale jako miejsce gdzie trzymam swoje prywatne pliki to katalog domowy jest gdzie indziej.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Zmiana katalogów domyślnych - Unity

Post autor: marcin1982 »

Utwórz sobie na przykład katalog Pobrane na innej partycji i podlinkuj go katalogu Pobrane z obecnego katalogu domowego. Nie bardzo też rozumiem - masz dwie partycje /home?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Architektura: x86_64

Post autor: Tomfoc »

Zrobienie linków do właściwych katalogów w grę nie wchodzi?
Komzar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Zrobienie linków do właściwych katalogów w grę nie wchodzi?
Wchodzi. Tak mam to na razie zrobione, że mam po prostu pododawane zakładki. Nadal jednak jak klikam w różnych programach na domek (/home) to przerzuca mnie do pustych katalogów.
Nie bardzo też rozumiem - masz dwie partycje /home?
Coś w tym stylu. Ja jednej partycji jest Ubuntu 11.04 ze swoim katalogiem /home, a na drugiej partycji Ubuntu 12.04 ze swoim katalogiem /home.

Moim calem jest niezależnie jaki system uruchomię, chcę widzieć te same katalogi z moimi plikami jako domyślne.

Może troszkę offtop ale na tej samej zasadzie chciał bym, aby Transmition odpalony niezależnie w ktorym systemie pracował na tych samych torrentach i katalogach. O ile z katalogami nie mam problemu to nie wiem jeszcze jak ustawić to by oba programy dociągały te same torrenty.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

W takim razie w grę wchodzi tylko podlinkowanie kluczowych katalogów, w których przechowujesz pliki, czyli:
konsola jak smoła czarna pisze:marcin@debian ~/.config % cat user-dirs.dirs
# This file is written by xdg-user-dirs-update
# If you want to change or add directories, just edit the line you're
# interested in. All local changes will be retained on the next run
# Format is XDG_xxx_DIR="$HOME/yyy", where yyy is a shell-escaped
# homedir-relative path, or XDG_xxx_DIR="/yyy", where /yyy is an
# absolute path. No other format is supported.
#
XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/Pulpit"
XDG_DOWNLOAD_DIR="$HOME/Pobrane"
XDG_TEMPLATES_DIR="$HOME/Szablony"
XDG_PUBLICSHARE_DIR="$HOME/Publiczny"
XDG_DOCUMENTS_DIR="$HOME/Dokumenty"
XDG_MUSIC_DIR="$HOME/Muzyka"
XDG_PICTURES_DIR="$HOME/Obrazy"
XDG_VIDEOS_DIR="$HOME/Wideo"
Nie linkuj katalogu Pulpit.
Wspólny /home stanowczo ci odradzam ze względu na różne wersje systemów oraz środowisk graficznych. Ustawienia zaczną się żreć i wyjdzie tzw. galimatias.
W jednym z systemów trzeba zamontować na stałe partycję /home z drugiego systemu i podlinkować do niej katalogu z tego pierwszego systemu. Chyba brzmi to jasno i klarownie :D
Komzar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

W pierwszym poście napisałem, że to właśnie zrobiłem najpierw (wyedytowałem plik z katalogami domyślnymi). Jak widać nic nie dało. Efekt był widoczny tylko w Nautilusie.
Awatar użytkownika
stiff
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: stiff »

Jak jeszcze nie używałem KDE (gdzie jest taka opcja w szczegóły konta - ścieżki), jako że jestem bardziej klikaczem i używam też Ubuntu Tweak to w tym właśnie programie jest opcja zarządzanie - katalogi i tam w prosty sposób można zmienić domyślne ścieżki do katalogów.
Komzar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Ubuntu Tweak robi dokładnie to co ja zrobiłem, czyli modyfikuje plik user-dirs.dirs

-- 23 lut 2013 12:53 --
W jednym z systemów trzeba zamontować na stałe partycję /home z drugiego systemu i podlinkować do niej katalogu z tego pierwszego systemu. Chyba brzmi to jasno i klarownie :D
No właśnie nie bardzo. :) Jak podmontuje inny katalog to będę miał po prostu dodatkowy napęd a nie o to mi chodzi. Ja chce zmienić jedynie ścieżkę katalogów domyślnych.

-- 23 lut 2013 13:01 --

No to chyba zbliżamy się do tego co jest w Windowsie. Raz jeszcze podmieniłem wpisy w pliku user-dirs.dirs i tym razem po przelogowaniu się wszytko jest jak być powinno.
Czary ?
Awatar użytkownika
JezdziecBezNicka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JezdziecBezNicka »

Ubuntu ma mechanizm monitorujący plik user-dirs.dirs, sprawdzający czy zawartość pliku zgadza się językiem systemu. Generalnie pyta przed grzebaniem w tymże pliku - widocznie mu się coś pokićkało, skoro nie zapytał za pierwszym razem.
ThinkPad E330 + ArchLinux + KDE
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”