Kernele stabilne wersja v22.x - atom, K8, i7 oraz Brazos
Moderator: e X t 7 3
- witek
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Kernele testowe wersja v22.x - atom oraz K8
Czy można prosić o podanie namiarów na na serwer, z którego mógłbym pobierać kernele darmowe 64bit pod Windowsem? W domu korzystam z Blueconnect i pomyślałem, że w pracy bym pobierał pakiety deb, a w domu pod NeteXt bym je instalował 

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Witaj
Wysłałam na priva
.
Pozdrawiam
Wysłałam na priva

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Kontakt:
A kiedy w/w wersje? Bardziej mnie ciekawi v23.0e X t 7 3 pisze:Zobaczymy, jak będzie na v22.3 i v23.0.
Pozdrawiam

Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
- witek
- Wytworny Kaczor
Kernel 22.2 i kolejny spadek zużycia energii względem poprzednichwitek pisze:Laptop Lenovo 3000 n200 C2D T8100 GF7300, zainstalowany Kernel 22.1 64 bit i niższe zużycie energii, mimo padniętej w lapku baterii; wg. powerstat
Kernel 22.0Kernel 22.1Kod: Zaznacz cały
Summary: 230.78 Watts on Average with Standard Deviation 3.66
System jak i KDE działa sprawnieKod: Zaznacz cały
Summary: 214.68 Watts on Average with Standard Deviation 4.77

Kod: Zaznacz cały
Summary:
207.68 Watts on Average with Standard Deviation 5.72
no i miłowitek pisze: system działa sprawnie, sterownik Nvidia 304.51 (naprawdę to 304.43) z NeteXt działa bez zająknięcia.

-- 25 lut 2013, o 18:51 --
znaczy, że instalacja z lokalnej lokalizacji się przyda w programie;)witek pisze:Czy można prosić o podanie namiarów na na serwer, z którego mógłbym pobierać kernele darmowe 64bit pod Windowsem? W domu korzystam z Blueconnect i pomyślałem, że w pracy bym pobierał pakiety deb, a w domu pod NeteXt bym je instalował
-- 25 lut 2013, o 18:55 --
a u mnie 22.2 więcej bierze na K8 64bit i nawet pokazałem gdzie idzie prąd i może powstanie nowa wersjawitek pisze: Kernel 22.2 i kolejny spadek zużycia energii względem poprzednich
207.68 Watts on Average with Standard Deviation 5.72 [/code]

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
230watt to jakaś bzdura,zasilacz do laptopa pewnie 70-90W zużycie energii ponad 200W i zasilacz nadal sprawny?
wynik zaiste ciekawy, u mnie oscyluje na poziomie 13-18Wnazan pisze:230watt to jakaś bzdura,zasilacz do laptopa pewnie 70-90W zużycie energii ponad 200W i zasilacz nadal sprawny?
-
- Zakręcona Traszka
A moze zadac pytanie: Jaka wersja Powertop to mierzone te 230W ??
Sprawdzam swoja zainstalowana i nie widze takiej pozycji.
U mnie teraz
EDIT: Moze by bylo mniej ale nie zmiejszylo sie sciemnienie ekranu, w trakcie uruchomienia Powertop byla jasnosc na 100%.
Sprawdzam swoja zainstalowana i nie widze takiej pozycji.
U mnie teraz
Device Power Report
The battery reports a discharge rate of 16.7 W
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
nie wiem czy znasz te maszyny: http://www.bluemobility.pl/xnote-p570wm ... 24860.htmlnazan pisze:230watt to jakaś bzdura,zasilacz do laptopa pewnie 70-90W zużycie energii ponad 200W i zasilacz nadal sprawny?
mała ciekawostka przy SLI potrzebuje 2 zasilacze po 330 W

Zasilacz sieciowy AC adapter, AC in 100~240V, 50~60Hz, DC output 19.5V, 16.9A, 330W
Power converter box and 2nd adapter for dual-VGA configuration ( W przypadku wyboru konfiguracji z dwoma karta graficznymi wymagane są dwa zasilacze działające jednocześnie do poprawnego zasilania)
Bateria Polimerowa Smart Li-Ion battery pack, 78.44WH
Czas pracy na baterii: 110 minut (z jedną kartą graficzną NVIDIA GTX 680M, 78.44WH battery)
-- 25 lut 2013, o 22:02 --
Na 3.8 od e X t 7 3 mam taki wynik: http://wstaw.org/m/2013/02/25/plasma-desktopta1547.png
Zastanawia mnie tylko pozycja Display Backlight, jak mam bez vendora to kaszani się podświetlenie (mogę regulować, ale KDE nie pokazuje paska z % zmiany), ale podawane wartości są w mW tyle ile % podświetlania, a jak mam vendora to mam 5W niezależnie od %podświetlenia, przestaję wierzyć temu narzędziu

- witek
- Wytworny Kaczor
Co do mega zużycia prądu (odczyt z programu powerstat), to tak jak pisałem prawdopodobnie mam padniętą baterię - to zużycie na baterii. Powerstat nie podaje zużycia na kablu.
Powertop 2.1 nie podaje mi w ogóle zużycia prądu tak samo jak aplet KDE. Co ciekawe aplet KDE podaje czas do pełnego naładowania baterii
. Sprawdzę jeszcze z ciekawości co poda powertop 1.13. Powertop 1.13 na baterii z otwartym Firefoxem plus podpięty modem Huawei 173 (blueconnect) podaje zużycie około 277 W - pozostały czas pracy na baterii 0,2 godz.
Zasilacz w lapku ma 90W. Laptop cały czas jest podpięty pod niego. Sam laptop nie grzeje się, wentylator pracuje cicho, chyba, że jakiś mocno obciążający proces (np. film w flash) to będzie głośniej, ale wystarczy przerwać i zaraz się uspokaja. Grafika już dwa razy była "pieczona" w piekarniku (w tym modelu grafika jest na osobnej, odłączanej karcie od płyty głównej - Lenovo 3000 n200 GF 7300).
Powertop 2.1 nie podaje mi w ogóle zużycia prądu tak samo jak aplet KDE. Co ciekawe aplet KDE podaje czas do pełnego naładowania baterii

Zasilacz w lapku ma 90W. Laptop cały czas jest podpięty pod niego. Sam laptop nie grzeje się, wentylator pracuje cicho, chyba, że jakiś mocno obciążający proces (np. film w flash) to będzie głośniej, ale wystarczy przerwać i zaraz się uspokaja. Grafika już dwa razy była "pieczona" w piekarniku (w tym modelu grafika jest na osobnej, odłączanej karcie od płyty głównej - Lenovo 3000 n200 GF 7300).
-
- Zakręcona Traszka
Jako ciekawostka.
System uruchomiony 1d 8h 43m i zadnego
to stary przyklad, a usypian z 7-8 bylo w tym czasie.
System uruchomiony 1d 8h 43m i zadnego
CPU5: Package power limit notification (total events = 402)
CPU3: Package power limit normal
Lenovo G50
Lenovo G50
- Antyhaker
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Kurde, a mi znów uśpienie nie działa. Niby ma przejść w uśpienie, a nagle wraca do ekranu logowania ;< Hibernacja działa, tak btw. Kernel oparty o ten 3.7.9, ktoś ma jakiś pomysł?
Ludzie żyją otoczeni przez to, co przyjęli za prawidłowe i prawdziwe. Tak właśnie określają "rzeczywistość". To wszystko jednak może być zwykłą iluzją. Generalnie, można założyć, że ludzie żyją w świecie swoich własnych przekonań.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Ciekawy jestem na v22.3 ... jeśli się potwierdzi to o czym myślę, to w zasadzie powiem dosadnie = "miałkość" intela [Developerów] już przekracza wszelkie graniceJerryG pisze:Jako ciekawostka.
System uruchomiony 1d 8h 43m i zadnegoto stary przyklad, a usypian z 7-8 bylo w tym czasie.Kod: Zaznacz cały
CPU5: Package power limit notification (total events = 402) CPU3: Package power limit normal

Za chwilę udostępnię v22.3 dla 64 bitów.
Pozdrawiam
-- 26 lut 2013 09:04 --
Mój kernel ?Antyhaker pisze:Kurde, a mi znów uśpienie nie działa. Niby ma przejść w uśpienie, a nagle wraca do ekranu logowania ;< Hibernacja działa, tak btw. Kernel oparty o ten 3.7.9, ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam

eX t 7 3 - http://niebezpiecznik.pl/post/linux-ker ... -3-do-3-8/ a tego "PACZA" dajesz?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
a no nieNetBit73 pisze:eX t 7 3 - http://niebezpiecznik.pl/post/linux-ker ... -3-do-3-8/ a tego "PACZA" dajesz?

Pozdrawiam

- Antyhaker
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Tak, ten oparty o 3.7.9 ;pe X t 7 3 pisze:Mój kernel ?Antyhaker pisze:Kurde, a mi znów uśpienie nie działa. Niby ma przejść w uśpienie, a nagle wraca do ekranu logowania ;< Hibernacja działa, tak btw. Kernel oparty o ten 3.7.9, ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam
Ludzie żyją otoczeni przez to, co przyjęli za prawidłowe i prawdziwe. Tak właśnie określają "rzeczywistość". To wszystko jednak może być zwykłą iluzją. Generalnie, można założyć, że ludzie żyją w świecie swoich własnych przekonań.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zaraz udostępnię v22.3 i zobaczysz Pan, czy sytuacja uległą zmianie.
Pozdrawiam
-- 26 lut 2013 13:44 --
Udostępniłem wersje v22.3 - na razie tylko 64 bity. Do jutra wersje 32 bitowe ... i zarazem ostatnie, jakie wydam w tej architekturze
, v23.0 już tylko 64 bity.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-- 26 lut 2013 13:44 --
Udostępniłem wersje v22.3 - na razie tylko 64 bity. Do jutra wersje 32 bitowe ... i zarazem ostatnie, jakie wydam w tej architekturze

Pozdrawiam

- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Czy ktoś tu posiada zewnętrzny monitor podłączony do laptopa przez HDMI ?
Bo jest taki drobny problem,że sterownik grafiki utrzymuje wtedy dosyć wysokie taktowanie nawet wtedy,gdy monitor laptopa zostaje wyłączony.
A to skutkuje sporym poborem prądu.Jedynym wyjściem jest odchodząc od kompa przełączyć obraz na monitor laptopa.
P.S
Zainstalowałem sterowniki 313.18 i teraz wszystko działa.W grach nie widzę różnicy,ale żonglowanie przełączaniem się obrazu między monitorami chodzi teraz dosyć dobrze.
Bo jest taki drobny problem,że sterownik grafiki utrzymuje wtedy dosyć wysokie taktowanie nawet wtedy,gdy monitor laptopa zostaje wyłączony.
A to skutkuje sporym poborem prądu.Jedynym wyjściem jest odchodząc od kompa przełączyć obraz na monitor laptopa.
P.S
Zainstalowałem sterowniki 313.18 i teraz wszystko działa.W grach nie widzę różnicy,ale żonglowanie przełączaniem się obrazu między monitorami chodzi teraz dosyć dobrze.
-
- Zakręcona Traszka
Z dmesg
jak cos to mam logi systemowe po instalacji przed restartem, po restarcie i beda po paru h zrobione.
A muzyka normalnie odtwarzana jest.

ALSA device list:
No soundcards found.
A muzyka normalnie odtwarzana jest.
Lenovo G50
Lenovo G50
- Antyhaker
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
No to "Pan" będzie czekać ;D Swoją drogą, jestem młody, nie wypada tak pisać ;pe X t 7 3 pisze:Zaraz udostępnię v22.3 i zobaczysz Pan, czy sytuacja uległą zmianie.
Pozdrawiam