unity- chwilowe wyłączenie efektów compiz
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
unity- chwilowe wyłączenie efektów compiz
Witam. Czy w Ubuntu 12.10 istnieje możliwość wyłączenia efektów compiza (cienie, przeźroczystość, animacje itp.)? W swoim starym Ubuntu 10.10 z Gnomem uruchamiałem aktywator metacity, ale tu już to nie przejdzie.
- Nicolas3DPL
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Re: unity- chwilowe wyłączenie efektów compiz
Witam!
Tak. Np. wyłączenie animacji w zakładce animations (w każdej z zakładek usuwasz wszystko). Aby znaleźć resztę efektów wystarczy zajrzeć do "ustawienia ogólne"(chyba) i do zakładki z ustawieniami graficznymi. Aktualnie nie jestem na Ubuntu, ale także w "wyszukiwanie zaawansowane" po wpisaniu shadows powinny pojawić się opcje związane z ich wyłączeniem. Kolejna opcja to przełączenie się na gnome(wiem, że w internecie można znaleźć wiele poradników na ten temat).
Tak. Np. wyłączenie animacji w zakładce animations (w każdej z zakładek usuwasz wszystko). Aby znaleźć resztę efektów wystarczy zajrzeć do "ustawienia ogólne"(chyba) i do zakładki z ustawieniami graficznymi. Aktualnie nie jestem na Ubuntu, ale także w "wyszukiwanie zaawansowane" po wpisaniu shadows powinny pojawić się opcje związane z ich wyłączeniem. Kolejna opcja to przełączenie się na gnome(wiem, że w internecie można znaleźć wiele poradników na ten temat).
Google informuje, forum tłumaczy.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Potrzebujesz doinstalować CCSM (compiz config settings manager). Proponuję tylko uważać z zabawą, zwłaszcza wtyczką Unity.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
źle się wyraziłem, chodzi mi o wyłączenie compiza za pomocą jednej komendy i możliwość włączenia go w ten sam sposób. W starym ubuntu używałem aktywatorów compiz i metacity.
-- 27 lut 2013 15:45 --
pomoże ktoś?
-- 27 lut 2013 15:45 --
pomoże ktoś?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
To może inaczej... Unity jest wtyczką do Compiz-a. Wyłączając tymczasowo compiz, wyłączysz Unity, stąd twoja opcja to instalacja gnome-session-fallback i wybór go w oknie logowania.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.