[solved] Po zabwie z ustawieniami Compiz-a widoczna jest tylko tapeta
[solved] Po zabwie z ustawieniami Compiz-a widoczna jest tylko tapeta
Siemka
Nie dawno przesiadłem z Windows 7 na Ubuntu 12.10 i od razu mówię że jestem "zielony" w tych sprawach . Problem jest taki że miałem ten tradycyjny "kafelkowy" interface z tym Dashe'm myślę spoko itp fajnie aż pewnego razu wszedłem w Compiz(coś tam ) .. i wyłączyłem efekty jakieś i została mi tapeta sama , zdezorientowany faktem poszedłem na gościa i próbowałem poszukać rozwiązania tego problemu wpisywałem komendy typu :
gnome-shell --replace i nie działa próbowałem wszystkiego co znalazłem i co myślałem że pomoże ale jestem zły troszkę tym faktem
i po wpisaniu tej komendy wyskakuje mi komunikat "unable to open x display" dlatego zwracam się z prośbą do was o pomoc jak to naprawić
Nie dawno przesiadłem z Windows 7 na Ubuntu 12.10 i od razu mówię że jestem "zielony" w tych sprawach . Problem jest taki że miałem ten tradycyjny "kafelkowy" interface z tym Dashe'm myślę spoko itp fajnie aż pewnego razu wszedłem w Compiz(coś tam ) .. i wyłączyłem efekty jakieś i została mi tapeta sama , zdezorientowany faktem poszedłem na gościa i próbowałem poszukać rozwiązania tego problemu wpisywałem komendy typu :
gnome-shell --replace i nie działa próbowałem wszystkiego co znalazłem i co myślałem że pomoże ale jestem zły troszkę tym faktem
i po wpisaniu tej komendy wyskakuje mi komunikat "unable to open x display" dlatego zwracam się z prośbą do was o pomoc jak to naprawić
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013, 19:24 przez bear7, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Zmiana tematu na treściwy
Powód: Zmiana tematu na treściwy
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Dziwna Sytuacja z Gnome
Proponuję usunąć ukryte katalogi .cache, .config, .gconf, .local. Będąc zalogowanym na swoim głównym koncie naciśnij kombinację klawiszy: Otworzy się konsola. Następnie w celu usunięcia katalogów:Zostaniesz poproszony o podanie swojego hasła dla administratora komputera. Podaj, enter. Następnie restart maszyny: Meldujesz czy pomogło 
Kod: Zaznacz cały
Ctrl+Alt+F1
sudo rm -r .cache .config .gconf .local
Ctrl+Alt+Del

Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Jak możesz się ciągle zalogować na swoje konto i masz tylko widoczną tapetę, to spróbuj użyć poniższą kombinację klawiszy do otwarcia terminala:Kapi1925 pisze: Nie dawno przesiadłem (...) na Ubuntu 12.10 i (...) miałem ten tradycyjny "kafelkowy" interface z tym Dashe'm (...) pewnego razu wszedłem w Compiz(coś tam ) .. i wyłączyłem efekty jakieś i została mi tapeta sama
CTRL+ALT+T
CTRL+ALT+F1
sudo apt-get install dconf-tools
dconf reset -f /org/compiz/
setsid unity
sudo reboot
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Shevchenko1987 pisze:Proponuję usunąć ukryte katalogi .cache, .config, .gconf, .local. Będąc zalogowanym na swoim głównym koncie naciśnij kombinację klawiszy:Otworzy się konsola. Następnie w celu usunięcia katalogów:Kod: Zaznacz cały
Ctrl+Alt+F1
Zostaniesz poproszony o podanie swojego hasła dla administratora komputera. Podaj, enter. Następnie restart maszyny:Kod: Zaznacz cały
sudo rm -r .cache .config .gconf .local
Meldujesz czy pomogłoKod: Zaznacz cały
Ctrl+Alt+Del
Sposób działa dziękuje bardzo

- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Kontakt:
Re: Po zabwie z ustawieniami Compiz-a widoczna jest tylko tapeta
Super
Dodaj [Solved] do tematu w pierwszym poście.

Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
Re: [solved] Po zabwie z ustawieniami Compiz-a widoczna jest tylko tapeta
można prościej kiedy coś w compizie nieuważnie przestawimy /przerabiałem to:)/ wystarczy w terminalu wpisać : sudo unity --reset i wraca do domyślnych ustawień , jeżeli mieliśmy coś poustawiane jak np ilość pulpitów czy wielkość ikon launchpeda czy autoukrywanie itd to trzeba na nowo poustawiać , pomocny dla unity jest ubuntu tweak
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: [solved] Po zabwie z ustawieniami Compiz-a widoczna jest tylko tapeta
To polecenie nie zadziała w przypadku Ubuntu 12.10. We wcześniejszych wydaniach, gdzie domyślnym środowiskiem graficznym także jest Unity, jak najbardziej.akkarin200 pisze:można prościej kiedy coś w compizie nieuważnie przestawimy /przerabiałem to:)/ wystarczy w terminalu wpisać : sudo unity --reset i wraca do domyślnych ustawień , jeżeli mieliśmy coś poustawiane jak np ilość pulpitów czy wielkość ikon launchpeda czy autoukrywanie itd to trzeba na nowo poustawiać , pomocny dla unity jest ubuntu tweak
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.