Chciałbym zainstalować Windows XP, ewentualnie Windows 7 obok Ubuntu. Potrzebuję do do komunikacji z nietypowymi urządzeniami.
Boję się oczywiście o nadpisanie GRUBa przez sektor rozruchowy Windowsa, jednak mimo to wezmę się za tę operację.
Czy dobrze wszystko rozumuję?
1. Modyfikuję partycje dla Windowsa pod Ubuntu
2. Instaluję Windowsa
3. Po instalacji odpalam Ubuntu z Live CD i instaluję GRUBa z terminala?
W sieci jest tyle poradników z różnych okresów czasu, aż trudno cokolwiek wybrać.
Windows XP obok Ubuntu - czy dobrze myślę?
- Mateusz91
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Windows XP obok Ubuntu - czy dobrze myślę?
Gigabyte GA-EP43-DS3/Intel Core 2 Quard Q9550 2833 MHz/GeForce GTS 250 1024 MB/4096 MB DDR3/Genius 6000 + Xonar DS/ + eMachines eM350
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 17.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Re: Windows XP obok Ubuntu - czy dobrze myślę?
Witam. Najłatwiej i najbezpieczniej jest instalować najpierw Windowsa potem Linuksa, wszelkie pliki których nie chcesz stracić możesz przenieść na dysk zewnętrzny czy pandrive lub partycje pod Linuksem, której nie będziesz modyfikował.
Poradnik przywracanie GRUB'a po instalacji MS Windows:
http://newinubuntu.blogspot.com/2012/03 ... ji-ms.html
Poradnik przywracanie GRUB'a po instalacji MS Windows:
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Windows XP obok Ubuntu - czy dobrze myślę?
Skoro ma już Ubuntu zainstalowane, to kwestia instalowania Windows przed Linuksem raczej odpada.Mark2k pisze:Witam. Najłatwiej i najbezpieczniej jest instalować najpierw Windowsa potem Linuksa
Kopia plików zawsze jest dobra zwłaszcza, gdy modyfikowane są partycje. W takim wypadku, polecam kopię na inny, zewnętrzny nośnik.Mark2k pisze:wszelkie pliki których nie chcesz stracić możesz przenieść na dysk zewnętrzny czy pandrive lub partycje pod Linuksem
Poradnik Echinos-a z działu "poradniki i przewodniki", ciągle jest aktualny: viewtopic.php?f=146&t=123055&p=719887&h ... ub#p719887Mark2k pisze:Poradnik przywracanie GRUB'a po instalacji MS Windows:
Jeżeli edytujesz partycję z Ubuntu, może się okazać, że zmieni się jej UUID. Wówczas, może się okazać, że potrzeba będzie także edytować odpowiednio plik /etc/fstab.Mateusz91 pisze: Czy dobrze wszystko rozumuję?
1. Modyfikuję partycje dla Windowsa pod Ubuntu
2. Instaluję Windowsa
3. Po instalacji odpalam Ubuntu z Live CD i instaluję GRUBa z terminala?
Musiałbyś podać więcej informacji: którą partycję bądź partycje chcesz edytować. Wynik fdisk-a także byłby mile widziany:
Kod: Zaznacz cały
sudo fdisk -l
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.