GPT - Ubuntu, Lubuntu 12.04

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
m4rtin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

GPT - Ubuntu, Lubuntu 12.04

Post autor: m4rtin »

Witam! Panie i Panowie potrzebuje pomocy w instalacji Ubuntu. Nie wiem co do tej pory robiłem źle (ale widze ze masa ludzi ma problemu z grubem) ale każda próba instalacji Ubuntu kończyła się totalnym formatem całego dysku ponieważ wywalało mi wszystkie partycje. System instalował się bez problemu, lecz po jej zakończeniu GRUBA nie było i Windows Loadera także. Przy próbie odzyskania z Recovery Win 7 nie znajdował partycji a w instalatorze Win "nie można zainstalować na tym dysku....." Jakoś sobie z tym poradziłem, system postawiłem po w/w totalnym formacie. Część danych odzyskałem, z tego co podejrzewam możliwe, że partycjonowanie było wadliwe. Jest to nowy laptop. 1TB pamięci. Partycje robiłem ręcznie mniej wiecej takie: root - 50 gb, /home - 30gb, SWAP 3gb (8 GB ramu, przeciez nie zrobie 16?, a i tak mysle ze to bez znaczenia przy tej ilosci pamięci ), gdzie mial być instalowany bootloader pozostawialem na opcji domyślnej.
Jakie w tej chwili mam partycje - https://www.dropbox.com/s/pyy3o7jbga5saa1/partycje.png

Jak zainstalować to przeklęte Ubuntu aby po skończonej instalacji odpaliło się pięknie okienko GRUBA z wyborem Windows albo Linux. Opcja przesiadki całkowitej na linuxa odpada bo pracuje na Win 7. ?
Mam nadzieje, że wszystko ująłem wiele rzeczy moge nie pamietać bo to było jakiś czas temu ale nie poddaje się chce poznać linuxa. Jeśli to nie pójdzie wrócę do Archa na netbooku przy win 7 smigałjak opętany

Wlasnie odpalilem Lubuntu Live Cd -> Gparted i takie coś mnie wita, przez to GPT mam caly czas problem z instalacja linuxa. Laptop Lenovo Z580

Kod: Zaznacz cały

Warning: /dev/sda contains GPT signatures, indicating that it has a GPT table.
However, it does not have a valid fake msdos partition table, as it should.
Perhaps it was corrupted -- possibly by a program that doesn't understand GPT
partition tables. Or perhaps you deleted the GPT table, and are now using an
msdos partition table. Is this a GPT partition table?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”