Kupiłem serwer w chmurze i zainstalowałem Ubuntu 11.04 x86. Chce uruchomić na nim swój własny program, ale niestety wyskakuje mi komunikat "command not found" program uruchamiam wpisując w terminalu sudo ./program. Pomożecie?

Kod: Zaznacz cały
su -
# apt-get install sudo
Coś Ci się pomieszało, to nie Fedora. Nie yum, tylko apt-get albo aptitude.gdyby nie było, znajdź zastępcę, Yum.
ls -l
tak program znajduje się w głównym katalogu root, po wpisaniu ls również tam się znajduje, aż taki głupi nie jestembear7 pisze:A gdzie się znajduje ten tajemniczy program, który chcesz uruchomić? Jest on w głównym katalogu domowym, czy w którymś z innych katalogów jak pobrane, dokumenty itp.?
Pokaż wynik poniższego polecenia wykonanego w katalogu, w którym znajduje się twój tajemniczy program:Kod: Zaznacz cały
ls -l
ls -l
a teraz piszesz tak:niestety wyskakuje mi komunikat "command not found" program uruchamiam wpisując w terminalu sudo ./program
Jeżeli jesteś zalogowany jako root, to po co co ci "sudo"?katalogu root, po wpisaniu ls również tam się znajduje
Nie mi to oceniać.aż taki głupi nie jestem
who
pwd
total 8
-rw-r--r-- 1 root root 7777 2013-03-15 13:51 dzialaj
-bash: ./dzialaj: Permission denied
sudo: ./dzialaj: command not found
/root
root pts/0 2013-03-15 20:17 (afly79.neoplus.adsl.tpnet.pl)
chmod +x dzialaj
./dzialaj
-bash: ./dzialaj: No such file or directory
pwd
ls -l /root/dzialaj
root@virtual:~# pwd
/root
root@virtual:~# ls -l
total 4
-rw-r--r-- 1 root root 21 Mar 15 20:05 dzialaj
root@virtual:~# ./dzialaj
-su: ./dzialaj: Permission denied
root@virtual:~# chmod +x dzialaj
root@virtual:~# ./dzialaj
Hello World
root@virtual:~# ls -l /root/dzialaj
-rwxr-xr-x 1 root root 21 Mar 15 20:05 /root/dzialaj
root@virtual:~#
/root
-rwxr-xr-x 1 root root 7777 2013-03-15 13:51 /root/dzialaj
Jestem na innym komputerze i nie jestem wstanie skopiować. Jest to typowy przykład programu "Hello word" napisanego w c++ wykorzystując strumienie iostream:) na moim komputerze działa:)Możesz wstawić zawartość skrytpu "dzialaj" na forum?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości