Jak podłączyć drukarkę sieciową HP Deskjet F2400
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Jak podłączyć drukarkę sieciową HP Deskjet F2400
Witam. Mam problem. Posiadam dwa komputery na obydwu Ubuntu. Do jednego podpięta jest przez usb drukarka HP Deskjet F2400. Zaznaczyłem w jej ustawieniach współdzielenie. Na drugim komputerze dodałem nową drukarkę, podałem jej adres URI. System wyszukał sterowniki do niej. Zainstalowałem drukarkę ale nie drukuje. We właściwościach zainstalowanej drukarki znalazłem w sekcji stan drukarki taki komunikat: Bezczynna - /usr/lib/cups/backend/hp failed
Czy ktoś zna jakieś diktum?
Czy ktoś zna jakieś diktum?
- lenonek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Kontakt:
Re: Jak podłączyć drukarkę sieciową HP Deskjet F2400
Może ten sznurek będzie rozwiązaniem 

-
- Sędziwy Jeż
Z tym sznurkiem nie zadziałało, męczę się dalej. Może coś robię źle od początku? Dobra zaczynam jeszcze raz. Mam komp stacjonarny na nim zainstalowaną drukarkę HP Deskjet F2400, połączenie poprzez usb z kompuerem. Tam działa bez zarzutu. System ubuntu 12.04 LTS 32 bity. W chałupie mam rozciągnięte wifi. Mam laptop i żeby nie latać z pendrivem chciałbym drukować z laptopa na drukarce podpiętej do stacjonarnego. Na laptopie ubuntu 12.04 LTS 64 bity.
Na stacjonarnym we właściwościach drukarki zaznaczyłem współdzielenie. Teraz na laptopie próbuję dodać drukarkę: http://pics.tinypic.pl/i/00344/j7ol2ptmsjsv.png
Wybrałem opcję: podaj adres URI i wpisałem adres URI drukarki ze stacjonarnego.Potem wybrałem sterownik właściwy z listy a przy wydruku testowej wychodzi ten błąd z tym usr/cups itd...
//bear7: Niedopuszczalny rozmiar grafiki - szczegóły w regulaminie forum.
Na stacjonarnym we właściwościach drukarki zaznaczyłem współdzielenie. Teraz na laptopie próbuję dodać drukarkę: http://pics.tinypic.pl/i/00344/j7ol2ptmsjsv.png
Wybrałem opcję: podaj adres URI i wpisałem adres URI drukarki ze stacjonarnego.Potem wybrałem sterownik właściwy z listy a przy wydruku testowej wychodzi ten błąd z tym usr/cups itd...
//bear7: Niedopuszczalny rozmiar grafiki - szczegóły w regulaminie forum.
-
- Serdeczny Borsuk
- Architektura: x86
Źle się do tego zabierasz.
Po pierwsze - czy ta drukarka wyposażona jest w moduł Wi-Fi?
Po drugie - skoro udostępniasz drukarkę zainstalowaną na komputerze stacjonarnym, to musisz się połączyć z komputerem, a nie bezpośrednio z drukarką. Szukaj hasła "Samba - udostępnianie drukarek".
Jeśli drukarka jest jednak wyposażona w Wi-Fi, to zainstaluj na laptopie sterownik i konfigurując drukarkę podaj jej adres sieciowy; URI będzie się różniło od tego z komputera stacjonarnego, skoro tam drukarka jest podłączona kablem USB. Udostępnienie drukarki na komputerze stacjonarnym nie jest do niczego potrzebne, skoro laptop miałby się z nią łączyć bezpośrednio i bezprzewodowo.
Po pierwsze - czy ta drukarka wyposażona jest w moduł Wi-Fi?
Po drugie - skoro udostępniasz drukarkę zainstalowaną na komputerze stacjonarnym, to musisz się połączyć z komputerem, a nie bezpośrednio z drukarką. Szukaj hasła "Samba - udostępnianie drukarek".
Jeśli drukarka jest jednak wyposażona w Wi-Fi, to zainstaluj na laptopie sterownik i konfigurując drukarkę podaj jej adres sieciowy; URI będzie się różniło od tego z komputera stacjonarnego, skoro tam drukarka jest podłączona kablem USB. Udostępnienie drukarki na komputerze stacjonarnym nie jest do niczego potrzebne, skoro laptop miałby się z nią łączyć bezpośrednio i bezprzewodowo.
-
- Sędziwy Jeż
Niestety drukarka nie posiada modułu wi-fi. Czyli wg Twoich wskazówek pozostaje mi ta Samba. Podczas próby dodania nowej drukarki pojawia się Samba ale tylko dla systemu Windows... http://www.tinypic.pl/640dvktj19do a ja mam na obu Ubuntu. W googlarce wynalazłem taki temacik http://www.abclinux.com.pl/linux-samba/ i popróbuję coś tą Sambę zatańczyć zobaczymy jak mi pójdzie:) Pozdrawiam dam znać co dalej.
-- 11 mar 2013 19:06 --
Hm. Prawie się udało. Postawiłem tą Sambę na stacjonarnym wg instrukcji. Pozmieniałem plik konfiguracyjny wg zaleceń. Serwer chyba się postawił bo na laptopie znalazł drukarkę Hp przez tą sambę. Już myślałem, że wszystko ok. Zrobiłem wszystko tak jak w poradniku http://www.abclinux.com.pl/linux-samba/ . Drukarka jest na laptopie ale po dodaniu zadania do drukowania zadanie pauzuje się i wychodzi komunikat: wstrzymano do uwierzytelnienia. Klikam na niego, podaję hasło ale ponownie wstrzymano do uwierzytelnienia i tak cały czas. Proszę o pomoc bo wiem że jestem już bardzo blisko...
-- 11 mar 2013 19:06 --
Hm. Prawie się udało. Postawiłem tą Sambę na stacjonarnym wg instrukcji. Pozmieniałem plik konfiguracyjny wg zaleceń. Serwer chyba się postawił bo na laptopie znalazł drukarkę Hp przez tą sambę. Już myślałem, że wszystko ok. Zrobiłem wszystko tak jak w poradniku http://www.abclinux.com.pl/linux-samba/ . Drukarka jest na laptopie ale po dodaniu zadania do drukowania zadanie pauzuje się i wychodzi komunikat: wstrzymano do uwierzytelnienia. Klikam na niego, podaję hasło ale ponownie wstrzymano do uwierzytelnienia i tak cały czas. Proszę o pomoc bo wiem że jestem już bardzo blisko...
- lenonek
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Jeśli tylko Ty korzystasz z tych komputerów, to ustaw sobie scurity=share i nie powinien już uwierzytelniać ;D
-
- Sędziwy Jeż
To by było zbyt piękne. Security = share już miałem ustawione. Na stacjonarnym nie mogę jednak odnaleźć folderu wspolne , który niby miał się utworzyć po konfiguracji pliku smb.conf . Wg poradnika powinien się on pojawić w katalogu home bo taka ścieżkę podałem. Pomocy...
- lenonek
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Dodaj sekcję dotyczącą ustawień drukarki (bo nie widziałem w tamtym poradniku, by te ustawienia były)
teraz powinno działać 
no i nie zapomnij o restarcie samby

Kod: Zaznacz cały
########## Printing ##########
# If you want to automatically load your printer list rather
# than setting them up individually then you'll need this
load printers = yes
# [...] // Some BSD printing stuff, do not edit if You do not need to
# CUPS printing. See also the cupsaddsmb(8) manpage in the
# cupsys-client package.
printing = cups
printcap name = cups
# ======================= Share Definitions =======================
# [...] // File and Folder sharing, do not edit if You do not need to
[printers]
comment = All Printers
browseable = no
path = /tmp
printable = yes
public = yes
writable = no
create mode = 0700
printcap name = /etc/printcap
print command = /usr/bin/lpr -P%p -r %s
printing = cups

no i nie zapomnij o restarcie samby
sudo /etc/init.d/samba reload

-
- Sędziwy Jeż
Lipa. Wszystko zrobiłem jak piszesz a tu brak reakcji. Cały czas woła uwierzytelnienia ale po wpisaniu hasła też nie drukuje. Zobacz proszę ten mój plik smb.conf
Proszę o pomoc. http://www.sendspace.pl/file/3914bbc447f285ae6d384b7
Proszę o pomoc. http://www.sendspace.pl/file/3914bbc447f285ae6d384b7
- ilin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Mam tę drukarkę i po sieci śmiga.
Na obydwu kompach musi być pakiet hplip.
Wszystko konfigurujesz poprzez przeglądarkę.
[global]
dos charset = 852
unix charset = UTF8
display charset = UTF8
workgroup = Nazwa_grupy
netbios name = NAZWA
server string = Debian
security = share
update encrypted = Yes
map to guest = Bad User
null passwords = Yes
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 50
printcap name = cups
os level = 65
wins support = Yes
[printers]
comment = Drukarki
path = /var/spool/samba
guest ok = yes
printable = yes
browseable = no
Wszystko konfigurujesz poprzez przeglądarkę.
W kompie pod który jest podłączona musisz ją w cupsie udostępnić.localhost:631
-
- Sędziwy Jeż
To przestaje być zabawne... Ciężko mnie wyprowadzić z równowagi ale w tym momencie mam straszne nerwy. Skasowałem oryginalną zawartość pliku smb.conf i wpisałem do niego zawartość z Twojego postu. Na obydwu zainstalowany był pakiet hplip. Restart Samby. Drukarka była już w Cupsie udostępniona ale się upewniłem.
Odpowiedź: WSTRZYMANE DO UWIERZYTELNIENIA a po wpisaniu hasła nadal czeka na uwierzytelnienie...
Odpowiedź: WSTRZYMANE DO UWIERZYTELNIENIA a po wpisaniu hasła nadal czeka na uwierzytelnienie...
- ilin
- Zakręcona Traszka
Jakiego znowu uwierzytelniania ?
To musi bez żadnych haseł działać.
To musi bez żadnych haseł działać.
- lenonek
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Folder musisz utworzyć sam na tym komputerze a w configu samby podać do niego ścieżkę (samba nie utworzy Ci folderu, a dokładnie jej config - bynajmniej ja nie kojarzę takiej możliwości).Na stacjonarnym nie mogę jednak odnaleźć folderu wspolne , który niby miał się utworzyć po konfiguracji pliku smb.conf . Wg poradnika powinien się on pojawić w katalogu home bo taka ścieżkę podałem
Zanim zaczniemy drukować, to czy z komputera bez drukarki możesz wejść do jakiegokolwiek udostępnionego folderu na kompie z drukarką i czy możesz tylko odczytywać, czy też i zapisywać w tym folderze?
sprawdź czy na obu nazwa grupy roboczej w jest DOKŁADNIE taka sama.
-
- Sędziwy Jeż
Takiego: http://www.tinypic.pl/6modns91m7zt a po wpisaniu hasła: http://www.tinypic.pl/jkq4lstwenpfJakiego znowu uwierzytelniania ?
Jeśli mi powiesz jak mam to zrobić to chętnie spróbujęZanim zaczniemy drukować, to czy z komputera bez drukarki możesz wejść do jakiegokolwiek udostępnionego folderu na kompie z drukarką i czy możesz tylko odczytywać, czy też i zapisywać w tym folderze?

-- 16 mar 2013 11:32 --
Wpisałem w adres przeglądarki adres smb://ip komputera z drukarką i z pozycji laptopa zajrzałem do folderu udostępnionego poprzez ścieżkę w pliku konfiguracyjnym samby. Drukować się nie da
- ilin
- Zakręcona Traszka
Jak będziesz kombinował wg tysięcy poradników to nigdy nie będzie działać.
W konfigu samby ktory podałem jest tylko drukarka.
Nie ma żadnych udostępnionych zasobów.
Te trzeba sobie dopisac wg własnego uznania.
W cupsie masz udostępnioną drukarkę na maszynie do której jest podłączona ?
W konfigu samby ktory podałem jest tylko drukarka.
Nie ma żadnych udostępnionych zasobów.
Te trzeba sobie dopisac wg własnego uznania.
W cupsie masz udostępnioną drukarkę na maszynie do której jest podłączona ?
-
- Sędziwy Jeż
Zobacz sam: http://www.tinypic.pl/8hlnvy029k8o Zadziwia mnie ten tekst " nie współdzielona " więc modyfikuję drukarkę: http://www.tinypic.pl/vx1i6tejd5fw klikam kontynuuj następnie współdzielenie: share this printer a potem znowu wyskakuje ,że nie współdzielona.
-- 19 mar 2013 18:57 --
Trochę pogrzebałem w tym CUPSIE i zrobiłem tą HP współdzieloną ( ustawienia serwera nie drukarki! ). Znalazłem ją na drugim kompie i teraz nie woła o hasło tylko wybija error: /usr/lib/cups/backend/ipp failed
-- 19 mar 2013 18:57 --
Trochę pogrzebałem w tym CUPSIE i zrobiłem tą HP współdzieloną ( ustawienia serwera nie drukarki! ). Znalazłem ją na drugim kompie i teraz nie woła o hasło tylko wybija error: /usr/lib/cups/backend/ipp failed
- ilin
- Zakręcona Traszka
Na którym kompie to woła ?
-
- Sędziwy Jeż
Woła na laptopie czyli na tym bez drukarki.
- ilin
- Zakręcona Traszka
Źle podałeś na nim ścieżkę w cupsie do udostępnionej drukarki.
Pamiętaj ,że konfigurujesz windows printer via samba.
Pamiętaj ,że konfigurujesz windows printer via samba.