Laptop kompatybilny z gnu/linuksem - około 5000 zł
Laptop kompatybilny z gnu/linuksem - około 5000 zł
Możecie zaproponować coś ciekawego? W okolicy 5000 zł (może być trochę więcej, może być mniej). Może być z NVIDIA Optimus, żeby miał jak najwięcej RAMu (jakby było 8 GB chociaż to już fajnie), procesor <3 GHz, do rozmiaru HDD specjalnie uwagi nie przywiązuję. Najlepiej od Della. Myślałem o Dell Inspiron 17r - Niespecjalnie mi się podoba ten przesunięty w lewo touchpad, ale może i dobrze? Znalazłem coś takiego, nie wiem co o tym myśleć i czy to dobry wybór.
Ewentualnie, może być oczywiście gorszych parametrów jeżeli jest to równoznaczne z lepszym działaniem.
Ewentualnie, może być oczywiście gorszych parametrów jeżeli jest to równoznaczne z lepszym działaniem.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2013, 00:24 przez pppp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Laptop kompatybilny z gnu/linuksiem - około 5000 zł
Jesli chodzi o kompatybilnosc to wszystkie sa kompatybilne, jedynie moze byc tak ze trudniej bedzie zainstalowac Linuxa na niektorych. Nie napisales najwazniejszej rzeczy - do czego bedzie on uzywany?
Re: Laptop kompatybilny z gnu/linuksiem - około 5000 zł
Do wszystkiego. Zależy mi na przyzwoitych parametrach sprzętu, ale przede wszystkim by sprzęt działał - czyli żeby nie było przykładowo sytuacji, że muszę się użerać z kamerą (kamera to przykład - bo większość działa normalnie).
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Laptop kompatybilny z gnu/linuksem - około 5000 zł
Może Lenovo T530 ale tylko z Intel HD Graphics 4000. Żadnych ATI, AMD czy Nvidii.
Specifikacja:
Intel Core i5-3320M Processor( 2.60GHz 3MB)
15.6" HD+ AntiGlare 1600x900
Intel HD Graphics 4000
4.0GB PC3-12800 DDR3 SDRAM 1600 MHz
180GB SSD
DVD Recordable
Specifikacja:
Intel Core i5-3320M Processor( 2.60GHz 3MB)
15.6" HD+ AntiGlare 1600x900
Intel HD Graphics 4000
4.0GB PC3-12800 DDR3 SDRAM 1600 MHz
180GB SSD
DVD Recordable
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
Może Dell Stupnik? (XPS 13 Laptop, Developer Edition). Na pewno spełnia wszystkie kryteria "Działa z Ubuntu"
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Do wszystkiego, wiele to mowi, powiedz do internetu, gier, profesjonalnych zastosowan itd.
Zobacz na specyfikacje tego laptopa https://www.system76.com/laptops/model/bonx6 i bierz podobna, jest to firma ktora sprzedaje laptopy tylko z Ubuntu
jeśli wierzysz we wszystko co przeczytasz przestań czytac
- BogumilH
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 19.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Niedawno zakupiłem Thinkpad T430 z Intel 4000 i z Xubuntu chodzi jak rakieta, działa wszystko oprócz czytnika linii papilarnych.
Nie miałem takiego budżetu jak ty, ale jakbym miał to dysk kupiłbym ssd, choć i ten zwykły działa bardzo szybko.
Ps. Pracuje w firmie gdzie jest sporo komputerów, koledzy z IT dali mi do myślenia jednym zdaniem.
"Dell ma świetny serwis, ale nie mamy w firmie ani jednego sprzętu tej marki, który nie byłby naprawiany. Inaczej 100% sprzętów Dell było serwisowanych (serwery+desktopy)."
Nie miałem takiego budżetu jak ty, ale jakbym miał to dysk kupiłbym ssd, choć i ten zwykły działa bardzo szybko.
Ps. Pracuje w firmie gdzie jest sporo komputerów, koledzy z IT dali mi do myślenia jednym zdaniem.
"Dell ma świetny serwis, ale nie mamy w firmie ani jednego sprzętu tej marki, który nie byłby naprawiany. Inaczej 100% sprzętów Dell było serwisowanych (serwery+desktopy)."
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Na twoim miejscu zainteresowałbym się ultrabookiem Dell XPS 13 Developer Edition, cena z Niemiec to 900 €, czyli mniej niż twój budżet. Ma 8 GB ramu, Intel Core i7, ekran fullHD 13, 3 cala i SSD 256 GB. Jedynym brakiem jest brak dedykowanej karty graficznej, jest tylko wbudowany Intel HD 4000.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy