Witam.
Mam nietypowy problem z touchpadem, z którym nie potrafię sobie poradzić. Po aktualizacji z 10.04 do 12.04 pojawił się dziwny objaw.
Pad wygląda jak na zdjęciu:
http://www.thelaptopcentre.co.uk/user/p ... lmrest.jpg
Touchpad jest dublowany, to co widać to nie komplet, brakuje "grzybka" na klawiaturze. Teoretycznie jest podzielony na dwa oddzielne zestawy, tzn:
1. grzybek+przyciski przy klawiaturze
2. pad dotykowy+przyciski przy krawędzi obudowy
Do tej pory (10.04) oba zestawy przycisków działały dokładnie tak samo, niezależnie czy wskaźnik przesuwało się padem czy grzybkiem. W tej chwili (12.04) działają "prawie" tak samo. Z przycisków od grzybka działa uruchamianie, klikanie w linki, taka standardowa obsługa, tak samo jak z tego dolnego, i z tapnięcia w pad również. Ale aby np. zaznaczyć fragment tekstu muszę użyć manipulatora "właściwego" dla konkretnych przycisków, nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć. Jeśli kliknę w tekście LPM przy klawiaturze to zaznaczyć fragment przez przesunięcie kursora mogę jedynie za pomocą grzybka. Jak kliknę tym przy obudowie to mogę zaznaczyć po przesunięciu kursora za pomocą pada. Tak samo z mapą. Aby ją "złapać" i przesunąć muszę użyć dolnych przycisków i pada, albo górnych i grzybka. Ma ktoś pomysł aby zgrać kompletnie pad i górne przyciski ? Tak jak napisałem, w 10.04 takie cuda się nie działy.
Dell D610 dziwne działanie przycisków touchpada
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Dell D610 dziwne działanie przycisków touchpada
Moja rada zainstaluj na czysto system , ponieważ są zbyt duże zmiany po między ostatnimi wydaniami LTS.Po aktualizacji z 10.04 do 12.04 pojawił się dziwny objaw.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Dell D610 dziwne działanie przycisków touchpada
Mam ten sam system [12.04] na pendrive i jest ten sam efekt.
Jakieś inne propozycje ?
Jakieś inne propozycje ?