LibreOffice Writer - podgląd wydruku nie działa tak jak powinien

Przeglądarki, poczta, pakiety biurowe, prezentacje itd.
Bizantyjczyk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

LibreOffice Writer - podgląd wydruku nie działa tak jak powinien

Post autor: Bizantyjczyk »

Witam.
Mam pewien problem polegający na nieprawidłowym działaniu ikony podglądu wydruku w pasku narzędzi Writera. Po kliknięciu na nią podgląd pojawia się na chwilę, a następnie Writer samoczynnie się wyłącza. Po próbie ponownego otworzenia edytowanego dokumentu rozpoczyna się trwający kilka sekund proces jego odzyskiwania. Co dziwne, podgląd wydruku włączony z rozwijanego górnego menu działa prawidłowo. Problem powtarza się w innych aplikacjach pakietu LibreOffice. Próbowałem ominąć problem przypisując własny skrót klawiaturowy do tej czynności, ale nie pomogło. Wizyta u wujka Google - także nic. Miał ktoś może taki problem i udało mu się go rozwiązać? Będę dozgonnie wdzięczny za pomoc. :)
Ostatnio zmieniony 09 lut 2012, 11:30 przez Bizantyjczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
leon3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: LibreOffice Writer - podgląd wydruku nie działa tak jak powinien

Post autor: leon3 »

Mam to samo na 11.04 z LibreOffice 3.3.4. Po naciśnieciu "podląd wydruku" libreoffice się zamyka.
Na razie myślę o zainstalowaniu nowszej wesji libreoffice.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

Błąd, który jest w jakiś sposób związany z globalnym menu, który bodajże od wersji 12.04 jest już naprawiony i z tego co wiem, to są dwa wyjścia z tej sytuacji:
a) aktualizacja systemu do nowszej wersji (leon3 co w twoim wypadku było by zalecane, gdyż 11.04 nie jest już wspierane);
b) wyłączenie global menu dla LibreOffice - bodajże dodatkowe opcje we wtyczce Unity w CCSM.

Google jednak coś tam podpowiada na ten temat. Jakby chciało się któremuś poszukać innego rozwiązania: http://www.google.pl/#hl=pl&safe=off&ou ... 41&bih=998
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
leon3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: leon3 »

Dziękuję za porady.
Temat na chwilę obecną z mojej strony rozwiązany.
Zainstalowałem LibreOffice 4.0.2.2 ze strony libreoffice.org po uprzednim odinstalowaniu starszej wersji. W nowszej wersji LibreOffice problem z nieprawidłowym działaniem podglądu wydruku się nie pojawia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Biuro”