Z ciekawości, mówisz o realnym transferze czy tym czymś co pokazuje niby szybkość połączenia z routerem?elzear pisze:Moj serwerek na ta chwilę na twoim kernelu 23.3 z wyłączoną matrycą w idle 7.5-10W, na standardowym kernelu ~8.5-12W
Bawiłem się jeszcze innymi systemami typu CentOS/Debian Stable, ale żaden z nich nie dał mi takich rezultatów (pomimo wprowadzenia podobnych usprawnień).
Tak od tematu
Mam u siebie nieszczęsną sieciówkę BCM4313 o której już pisałem kilka razy
HP poleciało w kulki na pełnej linii. Otóż, na serwerku postawiłem hostapd, skonfigurowałem możliwość połączenia poprzez N standard (karta notabene obsługuje ten standard). Przy połączeniu max co mogłem osiągnąć było 72 Mbit... Zmitrężyłem 3 dni zmieniając konfigurację hostapd/ sterowników etc.
Dostał mi się inny lapek z obsługą standardu N, który połączył się z siecią i osiągnął od kopa 300 Mbit!!
Zatem problem leży w układzie BCM4313:) troszkę googlania... i okazuje się!!
Karta BCM4313GN wykorzystywana w wielu modelach HP (mój HP Probook 6465b) osiąga maksymalnie 72Mbit!!! Jest to przycięte hardware'owo :/
Skontaktowałem się nawet z HP aby to potwierdzić, i okazuje się, że jest to prawdą!!!
Wiedząc gdzie leży problem pomyślałem o zmianie sieciówki np. na jakiegoś intela... A tu zonk... Ten model "wspiera jedynie 2 karty wifi", które notabene, można dostać tylko jako HP sparts (ponieważ jeśli nawet ktoś kupi zamiennik który powinien być obsługiwany, ale był sprzedawany np. w US, karta nie będzie działać, z lapkiem kupionym w Polsce).
Never ever HP!!
Z doświadczenia wiem, że to skrajnie różne wartości i często sterownik wymusza pokazanie max możliwości a nie realnych transferów. Innymi słowy to, że mi pokazuje 300 megabitów nie zmienia nic, bo realny transfer sięga kilku mega zatem i tak jestem z transferem poniżej standardu G. Co innego w windzie, tam mi śmiga kilkakrotnie szybciej.