Dwa systemy - odpala tylko Windows 7

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
oneill
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Dwa systemy - odpala tylko Windows 7

Post autor: oneill »

Jedyny Ubuntu ktory w calosci dziala na moim sprzecie to najnowszy release 13.04, wiec moga byc jakies niedorobki i stad problem, bo oficjalna data releasu to 24 kwietnia. Dlatego tez nie chce sie decydowac na instalacje jako jedyny sysop bo windowsa i tak zarzuce w przyszlosci.
Na dzisiaj sprawa jest taka - po instalacji (pomyslnej) na partycji logicznej dysku (wielkosc ok 700Gb) ext4 - system bootuje wylacznie windows. Odpalony z USB Live - widzi wszystkie dyski, partycje itp.
Mam podejrzenia, ze cos tam z GRUB'em nie halo. W tej sytuacji przywrocilam system do stanu sprzed partycjonowania i szukam informacji co dalej.
Pewnie poczekam do 24 i wtedy na dobre pozegnam sie z windowsem po dlugich i ciezkich cierpieniach.
Mam takze obawy (niesprawdzone, czysta paranoja) czy jesli zainstaluje UBuntu 13.04 jako jedyny system - to odpali bez problemu.
Ktos z sugestiami? Bede bardzo wdzieczna.
Pozdrawiam i z gory dziekuje
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Dwa systemy - odpala tylko Windows 7

Post autor: marcin1982 »

Podaj wynik bootinfoscript:
http://sourceforge.net/projects/bootinfoscript/ .
Jeśli wiesz o co biega to zajrzyj tutaj:
http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,4222.0.html .
Awatar użytkownika
oneill
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Dwa systemy - odpala tylko Windows 7

Post autor: oneill »

dzieki, zajme sie tym pozniej, na razie mam inne sprawy ;)
Jak zreszta wspomnialam powyzej, przywrocilam calkowicie windows i zlikwidowalam partycje - teraz przygotowuje sie do, juz wlasciwej, reinstalacji ubuntu. Stad moje pytania, abym juz nie miala zadnych watpliwosci i niespodzianek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”